Categorii
Interviuri Joburi Profesionale Sfaturi Speakeri Stiri

Mădălina Hodorog, trainer, consultant, fondator FUTURE & Asociația Eduspace: „Metodele de #EducatieAltfel pe care le implementez au ca scop cunoașterea de sine și te ajută să ieși din propriile limite, să mergi către ceea ce îți aduce aceea sclipire în ochi”

„Ce este cel mai potrivit pentru tine?” – o întrebare simplă, la care răspunsul poate fi foarte dificil de dat. Pentru a putea răspunde la această întrebare, este foarte important să ajungi să te cunoști pe tine cât mai bine, să ieși din propriile limite și să descoperi ce îți aduce acea sclipire în ochi. În unele cazuri, poți să te autodescoperi singur, dar de cele mai multe ori ai nevoie de cineva care să te ajute să faci acest lucru. O astfel de persoană este Mădălina Hodorog – trainer, consultant și fondator FUTURE & Asociația Eduspace. Prin intermediul programelor FUTURE, Mădălina oferă acces gratuit tinerilor și profesorilor la diverse training-uri menite să îi ajute să se dezvolte atât din perspectivă personală, cât și profesională. Timp de șase luni, studenții se pregătesc pentru primul lor loc de muncă, iar  profesorii aprofundează metode interactive de predare.

În viziunea Mădălinei, educația este fundamentul schimbării și în baza acestui crez a creat programele FUTURE, dar și alte programe de educație altfel, prin care își propune să umple golul dintre sistemul educațional și piața muncii, dintre cine ești tu și ce amprentă vrei să lași în jurul tău, dintre prezent și viitor. Am povestit cu Mădălina despre ce își dorea să devină în copilărie, primul ei job, #EducatiaAltfel, programele de training pe care le oferă, proiectele ei, cum îți alegi corect drumul profesional, avantajele evenimentelor de recrutare organizate fizic, ce o inspiră în activitatea profesională, super-puterea ei și multe altele.

Ce îți doreai să devii în copilărie?

Tot ce știam în copilărie este că îmi plăcea să organizez. Adevărul este că nu am stat niciodată să mă gândesc dacă organizez bine sau nu, dacă cineva mă analizează din exterior sau dacă merg în direcția potrivită. Organizarea a fost pentru mine mereu un spațiu unde mă relaxam și unde nu exista nicio presiune impusă de mine sau de oamenii din jurul meu. Copil fiind, crescut la țară, nu credeam că există o meserie care să mă ajute să îmi pun în practică această competență soft, să îmi manifest această parte din mine natural. 

Care a fost primul tău job?

Organizator de evenimente – acesta a fost primul meu job și o continuare naturală a competenței pe care o aveam natural. M-am angajat la 24 de ani și, deși aveam deja peste trei ani de experiență ca voluntar în organizarea de evenimente, să fiu manager de proiect pentru evenimente de amploare cu 500 de participanți a fost un pas esențial pentru mine. Totodată, în timpul facultății, am descoperit zona de educație practică, prin joc, și timp de cinci ani am făcut în paralel atât organizare de evenimente, cât și educație. Aveam propriile programe în educație, participam la cursuri internaționale pentru profesori, studiam deja la doctorat și predam la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Știm că, în prezent, te axezi pe proiecte care țin de educație și formare profesională. Ce te-a determinat să alegi să te implici în aceste domenii?

Sclipirea din ochi – recunosc că acesta a fost elementul de bază care m-a determinat să iubesc și mai mult zona de educație. La fel ca organizarea de evenimente, educația a venit pentru mine mereu natural: am învățat foarte bine de mică și aveam o serie de burse care să mă susțină financiar. Tot ce făceam, însă, era educație formală. În anul doi de facultate, voluntară fiind la un program internațional, am descoperit pentru prima dată un alt tip de educație: participanții se jucau, discutau în semicerc, lucrau în echipe. Am simțit atunci o sclipire în proprii mei ochi, o curiozitate de a vrea să știu mai mult, de a aduce și eu această energie în oameni. Au trecut 10 ani de atunci și acum fac doar #EducatieAltfel.

Ce presupune, în viziunea ta, această #EducatieAltfel?

Când stăm în bănci și ne uităm la profesorul/speakerul/trainerul din fața noastră – stăm pasivi. Ascultăm cu mintea, suntem curioși cu mintea, însă nu simțim. #EducatiaAltfel înseamnă să simți pe propria ta piele cine ești tu, ce ai putea fi. Înseamnă foarte mult joc, activități în care lucrezi cu alți oameni, lucrezi pe subiecte clare, unde contribui tu direct. Mai mult, nu simți că faci toate aceste lucruri. Ai impresia – atunci când faci #EducatieAltfel – că totul e un joc, cu multe zâmbete, cu multă energie pozitivă. Metodele de #EducatieAltfel pe care le implementez au ca scop cunoașterea de sine și te ajută să ieși din propriile limite, să mergi către ceea ce îți aduce aceea sclipire în ochi.

Din experiența ta, cât de deschiși sunt oamenii la a se educa altfel?

Pot să spun că oamenii sunt foarte deschiși. Sunt deja +9200 de tineri și adulți cu care am lucrat în acești ani. Pentru mulți, faptul că explorează pentru prima dată acest tip de educație reprezintă primul pas către o nouă viață: ajung să se cunoască mai bine, să vorbească cu încredere, să nu le fie frică să își pună ideile în aplicare. Sunt oameni care ajung să se schimbe radical, să prindă curajul acela de care e nevoie ca să faci o schimbare majoră în propria viață. La final de zi, despre această transformare e vorba: să trăiești viața aceasta cu sens.

Oferi diverse programe de training pentru studenți, antreprenori și chiar companii. Te rugăm să ne dai mai multe detalii despre acestea și despre cum poți lua parte la ele.

Tinerii se plâng de profesori, profesorii se plâng de tineri, iar companiile de întregul sistem educațional. Cum ar fi să îi aducem pe toți acești actori: tineri – profesori – angajatori în aceeași sesiune de training, fără ca nimeni să fie speaker, nimeni să nu fie mai „deștept” decât ceilalți. Cum ar fi acest lucru? Așa s-au născut programele FUTURE, FUTURE Manager, FUTURE Student, Eduspace, unde toți se dezvoltă practic. Nu există nimeni care stă în centru să prezinte, nu există o prezentare digitală. Există doar oameni și o problemă comună. 

Accesul la programele enumerate anterior este gratuit sau contracost?

Majoritatea programelor de educație pe care le conturez sunt gratuite pentru tineri și profesori, iar detalii legate de ele sunt disponibile pe www.madalinahodorog.ro sau www.eduspace.ro.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale tale este FUTURE. Ce presupune și cum se derulează?

FUTURE este programul pilot cu care am lansat acest concept de #EducatieAltfel în România. Timp de șase luni, studenții se pregătesc pentru primul lor loc de muncă, profesorii aprofundează metode interactive de predare, iar companiile oferă oportunități și se apropie diferit de tineri. Dispare formalitatea dintre tineri – profesori – companii. Între timp, FUTURE a înglobat și programe conexe precum FUTURE Student (elevi de liceu – profesori de liceu) și FUTURE Manager (studenți ce vor să fie manageri – profesori universitari) și am ajutat +1900 de tineri – profesori – angajatori din toată țara să fie mai pregătiți pentru cariera lor.

Ce vor învăța persoanele care se înscriu în acest program?

În planul extern, studenții își găsesc un loc de muncă, fac simulări directe de interviuri, primesc feedback pe CV, au sesiuni de orientare în carieră 1 la 1 și sesiuni de training practice. Profesorii aprofundează metode de predare interactive și văd concret cum reacționează studenții la ele. În plan intern, însă, schimbarea este mult mai profundă: tinerii își descoperă o latură pe care nu credeau că ei o dețin, își văd sclipirea în ochi, o dorință de a face ceva în această lume, de a-și pune ideile în practică. Ceea ce am văzut în acești ani e miraculos!

Știm că după finalizarea programului, participanți pot obține chiar un loc de muncă. Te rugăm să ne oferi mai multe detalii.

După terminarea facultății, studenții caută rapid un loc de muncă, însă, după concepții greșite. La FUTURE, descoperă realitatea din piață, cum să obții primul loc de muncă și cum să nu amâni – la infinit – trimiterea acelui CV. 

Se spune că în România școala nu te pregătește suficient de bine pentru activitatea profesională. În ce măsură ești de acord cu această afirmație?

Doar școala nu are cum să te pregătească pentru viață. Sunt 32 de variante diferite – pe lângă școală – prin care noi putem să ne dezvoltăm orice competență vrem. Vrem să fim antreprenori? Există cursuri, programe, târguri de cariere, finanțări europene pentru ideea noastră. La fel, cu orice ai dori să faci în această lume. Există opțiuni. Ce am descoperit, însă, în acești ani sunt două direcții:

  1. Fie nu știm de aceste oportunități și atunci trec anii și la final spunem simplu: „Școala nu ne-a învățat”.
  2. Fie știi de aceste oportunități, ești conștient că există, dar nu ai motivația și curiozitatea interioară. Nu ai găsit încă acea bucată din tine. 

Sunt tot mai puțini tineri și adulți dispuși să iasă din aceste două direcții. E nevoie de mult curaj să faci tu un pas către viitor, să nu mai aștepți ca școala/facultatea/angajatorul/exteriorul să vină să îți pună totul pe tavă. 

Mulți tineri finalizează studiile liceale sau chiar facultatea și sunt dezorientați, deoarece nu știu ce drum profesional să aleagă. Cum crezi că ar trebui procedat pentru a evita acest lucru?

E un singur cuvânt aici: EXPLOREAZĂ! Trebuie să explorezi ca să poți alege corect drumul profesional. Pasiunea nu vine stând în pat, citind cărți sau uitându-ne la cursuri online. Poți să vezi ce îți place doar luând acțiune. Știu acest lucru din propria experiență. Ca să ajung azi aici am explorat: teatru, chitară, pian, canto, voluntariat în campanii antidrog, proiecte europene, organizare de festivaluri/simulări NATO/concerte/evenimente de business/conferințe/cursuri. Am explorat jurnalism scris/foto/video/radio. În toată această explorare, a fost un singur loc unde am simțit sclipirea în ochi: atunci când eram în semicerc, cu tineri din mai multe țări care fac #EducatieAltfel. Fiecare are un loc în lume. E nevoie de explorare și încredere ca să îl găsești, dacă faci acțiuni clare. 

Chiar dacă în era digitală este foarte simplu să aplici online pentru un anumit job, interacțiunile față în față cu angajatorii sunt esențiale și te pot ajuta să obții mai ușor un loc de muncă. Care crezi că sunt avantajele evenimentelor de recrutare organizate fizic?

Cei mai mulți îi cunoaștem pe angajatori la interviul de angajare. Sunt foarte multe persoane care ajung doar acolo la o discuție reală. Evenimentele de întâlnire cu angajatorii înainte aduc multe beneficii: cunoști persoana, înțelegi mai bine profilul, poți adresa orice întrebare dorești într-un cadru informal, poți să iei o decizie mai completă, conștientă, înainte să aplici efectiv pentru acea poziție.

Cine sau ce te inspiră în activitatea ta profesională?

Eu ador să fiu pusă în domenii diferite. Ca să pot da energie, să am creativitate pentru sesiunile de training, mă duc în domenii noi de activitate. Îmi place să văd lumea ca un sistem solar, cu multe planete. Personal, mă inspir foarte mult dacă explorez cât mai multe planete – domenii de activitate. La fel, când sunt în sesiunile 1 la 1 fiecare om are propria poveste și propriul sistem. Îmi place această descoperire și explorare a vieții.

Care consideri că este cel mai prețios sfat pe care l-ai primit de la cineva?

„Mădălina tu ce vrei să faci cu oamenii aceia în training? Ce simți – exact același lucru transmiți. Degeaba la nivel mental îți propui obiective, scopuri, dacă tu, la nivel emoțional, simți altceva.” E unul dintre cele mai prețioase sfaturi pe care le-am primit de la oamenii care mi-au devenit mentori în propria călătorie de viață. 

Cu toții avem super-puteri. Care crezi că e super-puterea ta?

Să explorez. Când fac acest lucru mă încarc cu multă energie, motivație, inspirație și aleg să le împărtășesc și altor oameni. Îmi place să explorez domenii diverse, să înțeleg mințile oamenilor, cum au ajuns unde sunt, să explorez metode diferite de predare, să explorez sentimente. Aici sunt eu. Momentan.