Pentru cea mai mare parte dintre noi, cariera se află pe lista de priorități când vine vorba de setarea obiectivelor pentru noul an. Fie că te gândești la obținerea primului job, la schimbarea locului de muncă actual, la promovare sau chiar la o reconversie profesională, este esențial să elaborezi un plan clar la început de an, care să te ducă mai aproape de îndeplinirea obiectivelor tale.
Pentru că știm cât de dificil poate fi să elaborezi un astfel de plan, venim în ajutorul tău cu cinci pași de urmat în cariera ta la început de an, care să îți ofere o perspectivă complexă asupra a ceea ce îți dorești în plan profesional în perioada următoare și să te ajute să alegi ce ți se potrivește cel mai bine.
Analizează-ți parcursul profesional din anul precedent
Înainte de a te focusa doar pe viitorul carierei tale, este recomandat să arunci o privire asupra parcursului tău profesional din anul precedent și să pui pe hârtie cele mai importante realizări, ce ai învățat, ce abilități ai dobândit, lucrurile care nu au funcționat cum ai fi vrut tu, care au fost cauzele și ce îți dorești să schimbi din perspectivă profesională.
Setează-ți obiective clare
Ca să știi în ce direcție să te îndrepți și ce acțiuni să întreprinzi, este important să îți setezi obiective clare. Gândește-te foarte bine la ce îți dorești în plan profesional în următorul an și setează-ți obiectivele în funcție de acest lucru. De asemenea, poți utiliza – și este chiar recomandat să utilizezi – metodologia SMART propusă de Peter Drucker, cel considerat a fi părintele managementului modern al afacerilor. Conform acestei metodologii, obiectivele setate trebuie să fie SMART (Specific, Measurable, Attainable, Relevant, and Time-Bound), adică specifice, măsurabile, accesibile, relevante și încadrate în timp. Astfel, când îți setezi un obiectiv, ar trebui să încerci să răspunzi la următoarele întrebări:
- Ce vreau să realizez? (Exemple: Ce salariu mi-ar plăcea să obțin? Unde mi-ar plăcea să lucrez? Ce carieră mi-aș dori să urmez?)
- Cum voi știi că acest obiectiv este îndeplinit?
- Cum pot îndeplini acest obiectiv?
- Merită?
- Care este timpul necesar pentru îndeplinirea obiectivului?
Crează-ți sau actualizează-ți CV-ul
Indiferent că ești în căutarea primului job sau dorești să îl schimbi pe cel actual, felul în care arată CV-ul tău poate juca un rol important în îndeplinirea obictivelor tale, întrucât, în viziunea multor recrutori, CV-ul este oglinda candidatului. De asemenea, poți să îți personalizezi CV-ul în funcție de jobul sau domeniul de interes. Având un CV personalizat, ai șanse mai mari să te evidențiezi în fața altor candidați și să fii invitat la un prim interviu. Află AICI mai multe despre ce ar trebui să conțină CV-ul tău și care sunt elementele de luat în calcul în momentul în care îl redactezi! Totodată, nu uita să îți actualizezi constant și profilul de LinkedIn.
Îmbunătățește-ți abilitățile și dobândește altele noi
Un alt lucru important pe care îl poți face pentru cariera ta în noul an este să îți îmbunătățești setul de abilități pe care le ai deja și să dobândești altele noi. Pentru a rămâne competitiv pe piața dinamică a forței de muncă, este necesar să continui să te perfecționezi și să înveți lucruri noi constant. Cum poți face asta?! Prin cursuri și cărți de dezvoltare profesională și personală, participarea la evenimente, conferințe, workshop-uri legate de zona ta de interes, obținerea unei noi certificări sau alegerea unui mentor care să te ghideze și să te ajute să evoluezi în domeniul tău de activitate.
Consultă, mai jos, o serie de titluri de cărți și link-uri utile, unde poți găsi cursuri de dezvoltare profesională, evenimente, conferințe, workshop-uri:
Cărți de dezvoltare profesională
- Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace (Stephen Covey)
- Începe cu ce nu-ți place (Brian Tracy)
- Metoda GTD. Arta productivității fără stres (David Allen)
- Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World (Cal Newport)
- Manager contra curentului (Marcus Buckingham & Curt Coffman)
- Set Boundaries, Find Peace (Nedra Glover Tawwab)
Cursuri de dezvoltare profesională
Evenimente, conferințe, workshop-uri
- https://expotobi.com/country/romania
- https://www.allconferencealert.com/romania.html
- https://ic.events/explore-events.html
- https://www.evensys.ro/evenimente/
Continuă să îți extinzi rețeaua de contacte
Cu o abordare corectă, networking-ul poate face diferența între o carieră de nivel mediu și o carieră de succes. De la socializarea din cadrul teambuilding-urilor până la discuții cu participanții la diverse evenimente, există varii modalități prin care poți să îți extinzi rețeaua de contacte. Odată ce ți-ai creat o rețea profesională solidă, vei fi primul care află despre oportunitățile de angajare în domeniul tău și vei fi în atenția tuturor celor din rețeaua ta care caută să angajeze o persoană cu abilitățile și experiența ta. Așadar, pe măsură ce intrăm în noul an, fii deschis la noi oportunități și asigură-te că ești proactiv în ceea ce privește dezvoltarea rețelei tale de contacte.
Urmând pașii de mai sus, poți începe noul an cu o idee mai clară asupra viitorului tău parcurs profesional și îți poți structura un plan viabil care să te aducă mai aproape de îndeplinirea obiectivelor tale.