Categorii
Interviuri Joburi Profesionale Sfaturi Stiri

Denisa Păun, specialist în relații publice, Premium AEROTEC: „Internship-ul este, în sine, o experiență și poate conta la fel ca oricare alt job, atât timp cât ești dispus să profiți la maxim de ceea ce îți oferă”

Cel mai bun mod de a cunoaște un anumit domeniu și de a-ți da seama în ce măsură ți se potrivește este să activezi în cadrul acestuia. Cum poți face asta, dacă ești la început de drum profesional și încă mai cauți răspunsuri la întrebări?! Prin intermediul unui internship! Vara este sezonul internship-urilor și multe companii din diverse domenii de activitate oferă celor interesați diverse oportunități de stagii de practică. În ultimii ani, internship-urile au devenit tot mai populare în țara noastră prin prisma faptului că oferă numeroase avantaje și constituie o bună oportunitate de a te cunoaște mai bine și a face un prim pas spre cariera la care visezi. Mai mult decât atât, internship-urile îți oferă șansa de a lucra cu profesioniști din domeniu – de la care poți învăța multe lucruri utile -, de a-ți perfecționa abilitățile înainte de a intra pe piața muncii sau de a obține un job mai rapid. 

Despre internship-uri ar fi multe de discutat, dar noi am ales să abordăm cele mai importante aspecte legate de acest subiect cu un reprezentant al unei companii care oferă an de an numeroase stagii de practică în domeniul aeronautic. Am stat de vorbă cu Denisa Păun, specialist în relații publice, în cadrul Premium AEROTEC, despre avantajele internship-urilor, momentul oportun în care să aplici pentru un stagiu de practică, procentul celor care se angajează în urma unui internship, programele de internship oferite de Premium AEROTEC, rolurile disponibile, durata, motive pentru care să te alături companiei și multe altele.

De ce sunt internship-urile importante?

Internship-urile au devenit foarte importante în ultimii ani, atât pentru angajatori, cât și pentru tinerii care vor să facă mai ușoară tranziția între perioada de studenție și o carieră în câmpul muncii. Din păcate, sistemul nostru de învățământ nu reușește să acopere această nevoie crescută de practică prin experiența educativă, iar companiile își doresc întotdeauna cei mai buni candidați, cu experiență aplicată în domeniile în care recrutează. Internship-urile sunt calea de mijloc în acest context.

Care este principalul avantaj al acestora?

Principalul avantaj este faptul că îți este permis, mai mult ca niciodată, să greșești. Bineînțeles, greșelile sunt umane și niciun nivel de experiență nu elimină posibilitatea de a greși în activitatea noastră. Angajații nu ar trebui să simtă niciodată presiunea perfecțiunii – care este un obiectiv imposibil de atins și nu face decât să ne submineze capacitatea de a lucra eficient. Așadar, un internship este perioada în care ar trebui să-ți acorzi cele mai multe șanse de a greși și de a învăța din aceste greșeli, fără riscuri. Cu cât se întâmplă mai repede acest proces, cu atât mai bine.

Când este cel mai potrivit moment să aplici pentru un internship?

Cel mai potrivit moment este atunci când decizi că vrei să faci primii pași pe piața muncii. Asta poate să însemne în primii ani de studenție sau după absolvire. Nu este o categorie de vârstă anume, dar bineînțeles că angajatorii vor acorda prioritate celor mai tineri, studenți sau proaspăt absolvenți, deoarece aceste programe sunt destinate lor, în primul rând. Sunt și persoane care decid să își schimbe cariera și, ca etapă de tranziție, optează pentru un internship în domeniul ales.

Statistic, care este procentul celor care se angajează după internship, în cadrul companiei unde au efectuat stagiul de practică?

Nu știu care este procentul în alte companii, dar la Premium AEROTEC, majoritatea celor care încep un internship la noi aleg să rămână și după finalizarea acestuia, pe un post în domeniu. În prezent avem mulți specialiști în diverse departamente care au început ca practicanți și au evoluat odată cu noi. 

În ce măsură ajută internship-urile candidații care nu au experiență în câmpul muncii și aplică pentru primul lor job?

Internship-ul este, în sine, o experiență și poate conta la fel ca oricare alt job, atât timp cât ești dispus să profiți la maxim de ceea ce îți oferă. Pe perioada unui internship, noi, la Premium AEROTEC, oferim practicanților aceleași oportunități de dezvoltare la care au acces și angajații noștri – cursuri, workshopuri, resurse educative etc.

Știm că Premium AEROTEC oferă anual multe programe de internship. Câte internship-uri aveți disponibile în prezent?

Noi tocmai am trecut printr-o perioadă de recrutare intensă pentru internship-uri, în urma căreia am angajat opt referenți (aceasta e denumirea postului în cadrul companiei noastre), iar momentan mai avem disponibile trei locuri, la Calitate, Planificarea Producției și Achiziții. În plus, mai avem un parteneriat cu Universitatea Transilvania prin care oferim stagii de practică neplătită studenților. Sunt programe de 2 săptămâni, timp în care studenții își pot efectua perioada de practică obligatorie în departamentele noastre tehnice. La final, le oferim o adeverință care atestă acest stagiu.

Sunt internship-urile efectuate în cadrul companiei plătite?

Da, toate internship-urile noastre sunt plătite, cu excepția stagiilor de practică de 2 săptămâni.

Cum pot aplica persoanele interesate pentru un internship în cadrul Premium AEROTEC?

Cei care doresc, pot urmări profilul Premium AEROTEC România pe LinkedIn, Facebook sau pe platformele de recrutare obișnuite, unde actualizăm constant posturile disponibile. Pot aplica direct pentru posturile de referenți pe care le promovăm sau ne pot trimite oricând CV-uri pe adresa recrutare@premium-aerotec.com. În cazul în care apar oportunități noi, echipa noastră de recrutare va contacta posibilii candidați pentru interviuri.

Care este durata internship-urilor?

Toate internship-urile noastre sunt contracte pe perioadă determinată de 6 luni, cu program de 8 ore pe zi. Momentan, nu avem posturi part-time, deoarece dorim să investim cât mai mult în această perioadă de formare a referenților și este nevoie ca ei să poată lucra în paralel cu colegii din departamente, pe durata întregului program, pentru a se confrunta cu toate situațiile care pot apărea într-o zi de lucru obișnuită. 

După finalizarea internship-ului, dacă persoana respectivă își dorește să continue să lucreze pentru Premium AEROTEC, cum se procedează?

De obicei, va exista o discuție între șeful de departament și referent spre finalul perioadei de internship. În cadrul acestei discuții, referentul își poate exprima dorința de a rămâne în companie. Dacă există un post disponibil potrivit, va fi încurajat să aplice și va trece prin procesul obișnuit de selecție. Dacă nu există momentan un post disponibil, putem opta pentru prelungirea internship-ului. În cele din urmă, încercăm să găsim o soluție pentru a păstra referenții în companie, dacă au avut o evoluție bună și își doresc acest lucru.

De ce ai sfătui pe cineva să aplice pentru un internship în cadrul companiei pe care o reprezinți?

Îi încurajez să aplice pentru un internship în cadrul Premium AEROTEC România pe toți cei care doresc să își testeze cunoștințele într-un mediu dinamic și deschis provocărilor! Credem în vocea tuturor angajaților noștri și încurajăm curiozitatea, inițiativa și perseverența. În funcție de interesul și performanța referentului, un internship la noi ajunge să evolueze într-o carieră la Premium AEROTEC România. Avem multe exemple de acest fel, chiar la nivel de conducere!

*Premium AEROTEC Industry este o companie germană, lider pe piața europeană în producția și dezvoltarea componentelor de fuselaj pentru aeronave civile și militare, fiind implicată în toate programele Airbus. În anul 2011, compania a deschis prima și singura fabrică din afara Germaniei la Ghimbav, Brașov, care este specializată în subansamble și piese individuale din metal sau fibră de carbon pentru toate avioanele Airbus. La momentul actual, fabrica de la Ghimbav are aproximativ 850 angajați, dar și-a propus ca până la finalul anului 2023 să ajungă la 1000.