Categorii
Interviuri Joburi Profesionale Sfaturi

     Avantaje și dezavantaje în a avea două joburi

Mulți dintre noi ne-am întrebat, cel puțin o dată: ce ar fi dacă ne-am căuta un al doilea job? Înainte de a oferi un răspuns, este necesar să identificăm și să punem în balanță argumentele pro și contra. În general, oamenii își doresc un al doilea job pentru a obține mai mulți bani sau pentru a dobândi experiență într-un anumit domeniu. De asemenea, a avea două joburi îți oferă șansa să explorezi noi oportunități, să dobândești abilități sau să le dezvolți pe cele pe care le ai deja. În același timp, dacă alegi să ai două locuri de muncă, trebuie să îți asumi faptul că programul tău va fi, inevitabil, mai încărcat, iar șansele ca situații stresante să apară sunt mai mari. Prin intermediul acestui articol, ne propunem să îți prezentăm principalele avantaje și dezavantaje în a avea două joburi, pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie. Totodată, ți-am pregătit și un scurt interviu cu una dintre colegele noastre, care se numără printre persoanele care au avut două joburi în același timp.

Avantaje

  • Venituri mai mari;
  • Posibilitatea de a dobândi abilități noi sau de a le dezvolta pe cele pe care deja le ai, într-un mod mai rapid;
  • Mai multă siguranță, pe principiul: dacă îți pierzi un job, mai ai unul :);
  • Mai multe posibilități de relaționare, prin prisma faptului că ai ocazia să cunoști oameni noi din medii diverse și cu diferite niveluri de experiență;
  • Înveți cum să te adaptezi mai ușor în situațiile dificile; 
  • Te dezvolți într-o manieră complexă, atât profesional, cât și personal;
  • Te bucuri de mai multe beneficii.

Dezavantaje

  • Mai puțin timp liber;
  • Se poate crea un dezechilibru între viața profesională și cea personală;
  • Nivelul de stres poate fi mai ridicat;
  • Productivitatea poate scădea;
  • Este posibil să apară conflicte de interes;
  • Angajații care au două joburi sunt mai predispuși la burnout;
  • Poate apărea lipsa de concentrare și, implicit, diverse erori la locul de muncă.

Înainte de a decide dacă a avea un al doilea job este o decizie bună pentru tine, pe lângă cele expuse anterior, ar trebui să ții cont și de următoarele elemente:

  • starea ta de sănătate;
  • impactul asupra vieții de familie;
  • cheltuielile lunare;
  • disponibilitatea;
  • nivelul tău de flexibilitate;
  • jobul pe care îl ai deja.

Poți avea două locuri de muncă din punct de vedere legal?

Codul Muncii nu limitează numărul de contracte de muncă pe care le poate avea un angajat, iar în cadrul art. 35 se menționează faptul că orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Totuși, actul legislativ limitează numărul maxim de ore lucrătoare pe săptămână prin intermediul art. 114 care precizează: Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe saptămână, inclusiv orele suplimentare. Astfel, o persoană poate avea mai multe contracte de muncă, dar nu poate lucra mai mult de 48 de ore într-o săptămână. 

Ca să înțelegi mai bine ce înseamnă să ai două joburi în același timp, este recomandat să discuți cu o persoană care s-a aflat sau se află în această situație. Nu a trebuit să căutăm mult timp o astfel de persoană, deoarece ea se află chiar în echipa noastră :). Așadar, am povestit cu a noastră colegă, Ilinca Hoinic, despre ce presupune să ai două locuri de muncă simultan, care sunt principalele provocări, cum îți gestionezi timpul sau cum eviți burnout-ul.

Știm că ai avut două joburi în paralel timp de opt ani. Cum ai decis că ai nevoie de un al doilea job?

Eram încă la început de carieră și, ca majoritatea celor care iau decizia de a-și lua al doilea job, am realizat ca am nevoie să îmi suplimentez bugetul lunar pentru că ceea ce reușeam să obțin de la un singur loc de muncă nu se mai alinia cu nevoile mele de la acel moment.

Care sunt joburile pe care le-ai avut simultan?

Am lucrat întotdeauna în mediul online, așa că am pornit cu a fi copywriter full time și content manager pentru un site de știri din domeniul IoT din USA. Practic trăiam pe două fusuri orare, cel de Romania și cel de State. Apoi, am devenit Marketing Project Manager full time, iar jobul de copywriter a intrat în plan secund, fiind cel pe care îl făceam în paralel, după ziua de lucru normală.

Care au fost principalele provocări pe care le-ai întâmpinat?

Din fericire pentru mine, programele celor două joburi de la început nu se suprapuneau, dar în timp, când deja avansasem și cariera mea a luat-o în altă direcție, au fost și momente în care mi-a fost foarte greu să jonglez cu programul meu, dar și cu energia în general.

Cât de mult timp liber ai avut în perioada respectivă?

Din păcate, momentul în care am decis că doresc să obțin și un al doilea job a fost cel în care am înțeles că voi prioritiza cariera înaintea timpului liber și al prietenilor. Am renunțat la tot ce însemna interacțiune socială în timpul săptămânii, rămânând cu momente libere presărate prin weekend-uri.

Au fost momente în care ai simțit că productivitatea și eficiența nu mai erau la nivelul optim?

Recunosc, a menține un grad de productivitate la nivelul optim a fost o provocare: a trebuit să învăț să optimizez toate task-urile, să prioritizez mai bine toate lucrurile pe care îmi doream să le fac, iar asta în sine a fost o activitate suplimentară, consumatoare de energie, ce poate concura cu menținerea productivității la un nivel crescut.

Cum ai reușit să te descurci atât de bine la ambele locuri de muncă?

A lucra în proiecte care îmi sunt dragi este un lucru generator de energie în cazul meu și pot spune că, din fericire, productivitatea mea a fost întotdeauna la un nivel care m-a mulțumit. Cel mai important cred că a fost faptul că am avut libertatea de a alege în ce proiecte secundare să îmi investesc energia și mi-am permis luxul de a face ce îmi place.

Studiile arată că angajații care au două joburi sunt mai predispuși la burnout. Tu cum ai reușit să eviți să ajungi în această situație?

Aș vrea să pot spune că am reușit să o evit, dar din păcate au fost multe momente în acești opt ani în care m-am confruntat cu o oboseală cronică, cu supărarea prietenilor că nu sunt mai prezentă în viețile lor, dar și cu riscul pe care prea multă muncă îl poate aduce asupra sănătății. Am reușit să scap de un burnout total doar printr-un balet personal printre task-uri, perfecționat cu multă atenție și grijă.

De ce ai renunțat la a mai avea două joburi?

După atâția ani în care am fost implicată în numeroase proiecte, care mai de care mai faine și mai provocatoare, am realizat că e momentul să încep să mă concentrez din nou și pe celălalt aspect al vieții mele: viața personală, timpul alături de prieteni, familie și pisică. Mi-am dorit o perioadă lungă de timp să reușesc să renunț la a trăi așa cum deja mă obișnuisem și a fost necesar să construiesc noul meu viitor, cu grijă și alături de oamenii pe care îi numesc acum colegi și prieteni, full time, la singurul job din viața mea.

Ce sfat ai da cuiva care se gândește să își caute un al doilea job?

Pune în balanță ce este cel mai important pentru tine: banii sau timpul liber? Cariera sau relaxarea? Dacă răspunsul va înclina spre a avea două joburi, gândește-te foarte clar: pentru ce perioadă sunt dispus să fac acest lucru? Ce voi alege să fac pentru cel de-al doilea job, mă va ajuta să mă perfecționez pentru primul? Voi putea apoi să avansez în carieră, astfel încât să pot urca pe scara profesională și să îmi găsesc un job care ține loc de două?

Pentru mine, implicarea în atât de multe proiecte m-a ajutat să îmi fac primul job, cel full time, mult mai bine și să cresc nivelul de performanță constant. Am învățat enorm de multe lucruri direct din mijlocul acțiunii, și decizia de a avea două joburi m-a ajutat să cresc la nivel profesional mai mult decât m-aș fi așteptat și într-un ritm mult mai alert. 

Aș mai face aceleași alegeri? Cu siguranță! Aș sfătui pe cineva să îmi calce pe urme? Aș înclina spre a spera la o lume în care a avea un singur job este suficient, iar timpul liber este dedicat proiectelor caritabile, prietenilor și familiei. Dar, ca să fim realiști, o lume ideală există rareori, iar nevoile noastre ne pot conduce de cele mai multe ori pe căi la care nu ne așteptam.

A avea două joburi este o adevărată provocare și, fără îndoială, te poate ajuta să descoperi și să redescoperi rezilientul din tine. Înainte de a lua o decizie finală cu privire la acest subiect, este necesar să ții cont de aspectele abordate în rândurile de mai sus și să privești lucrurile în perspectivă.