Categorii
Interviuri Joburi Profesionale Sfaturi

Oportunități profesionale în Danemarca. Interviu cu Sven Michael Jørgensen, consultant în recrutare, Work in Denmark

Mulți dintre noi am avut, cel puțin o dată, cu prietenii sau colegii de muncă, o discuție legată de ideea de a lucra într-o țară nordică. Norvegia, Danemarca, Islanda sau Suedia sunt cunoscute pentru nivelul de trai ridicat, locurile de muncă bine plătite sau diversele oportunități de dezvoltare profesională și personală. Dar cum este, de fapt, dincolo de ce auzim de la cunoscuți sau citim în mediul online, să lucrezi într-o țară nordică? Noi am vrut să aflăm răspunsul la această întrebare, așa că am stat de vorbă cu o persoană care cunoaște foarte bine piața muncii din Danemarca: Sven Michael Jørgensen – consultant în recrutare în cadrul Work in Denmark.

Sven lucrează de aproape 15 ani pentru Work in Denmark, iar principalul lui obiectiv a fost acela de a ajuta companiile daneze să recruteze persoane potrivite pentru joburile disponibile. Te invităm să afli din rândurile de mai jos care sunt principalele avantaje în a lucra în Danemarca, unde și cum îți poți găsi un job în această țară, ce documente sunt necesare, care este salariul minim, care este cel mai bine plătit domeniu sau cum se derulează procesul de recrutare.

Te rugăm să ne oferi mai multe detalii despre Work in Denmark.

Work in Denmark este un serviciu public de ocupare a forței de muncă din cadrul Agenției Daneze pentru Piața Muncii și Recrutare (Danish Agency for Labour Market and Recruitment). A fost fondat în 2008 și, în prezent, numără 24 de angajați. Misiunea Work in Denmark este aceea de a sprijini companiile daneze în atragerea și recrutarea de candidați străini calificați în diverse domenii de activitate. Astfel, oferim persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă la nivel internațional și angajatorilor danezi informațiile, îndrumarea și instrumentele necesare pentru a se găsi reciproc. 

Care sunt principalele avantaje în a lucra în Danemarca?

Avantajele în a lucra într-o țară precum Danemarca sunt multiple, ca de exemplu:

  • nivel ridicat de confidențialitate și siguranță;
  • echilibru între viața profesională și cea personală;
  • săptămână de lucru de 37 de ore;
  • 5 (+1) săptămâni de concediu plătit;
  • oportunități de învățare continuă sponsorizate de angajator; 
  • atmosferă de lucru relaxantă  și orientată spre echipă.

Care este salariul minim în Danemarca?

În Danemarca, nu avem un salariu minim reglementat prin lege. Salariile sunt convenite prin acorduri colective între organizațiile de angajatori și sindicate. Acordurile sunt renegociate la fiecare trei ani. Pentru a vedea ce salarii se oferă pentru diverse roluri, recomand accesarea următorului link: Check my salary – Salary Calculator | Jobindex. Totodată, un aspect important legat de salarii este acela că, în Danemarca, este foarte comun să renegociezi salariul la sfârșitul procesului de recrutare.

Care este valoarea impozitului pe venitul brut?

În Danemarca, procentul de deducere pentru impozitul pe venitul brut este de aproximativ 38%.

Care este cel mai bine plătit domeniu de activitate?

Din informațiile pe care le am, aș spune domeniul farmaceutic.

Unde și cum poți găsi un loc de muncă în Danemarca?

Cel mai bun punct de plecare pentru a căuta un loc de muncă în Danemarca, în calitate de cetățean străin, este workindenmark.dk și portalul nostru de locuri de muncă. Aici primești sfaturi utile despre cum poți găsi diverse oferte de locuri de muncă de pe tot teritoriul țării și din toate sectoarele.

Pentru a putea lucra în Danemarca, este obligatoriu să cunoști limba engleză?

Da, este necesar să cunoști limba engleză (scrisă și vorbită) măcar la nivel conversațional. În schimb, nu este necesară cunoașterea limbii daneze. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot lucra și trăi confortabil în Danemarca doar vorbind limba engleză. Pentru cetățenii străini, cursurile de daneză sunt oferite gratuit și este recomandat să înveți această limbă mai ales dacă îți dorești să rămâi în Danemarca pentru o perioadă mai lungă de timp.

În ceea ce privește documentele juridice, de ce ai nevoie pentru a lucra în această țară (în calitate de cetățean român)?

În calitate de cetățean român și, implicit, cetățean al Uniunii Europene, nu ai nevoie de niciun alt document în afară de pașaport/carte de identitate și un contract de muncă, pentru cardul de asigurări de sănătate gratuit și numărul de înregistrare civilă (CPR number – civil registration number). Mai multe informații despre procedura de înregistrare pot fi găsite AICI.

Work in Denmark participă la Târgul de Cariere de multe sezoane. Cum ați aflat despre evenimentul nostru și cum a fost experiența voastră până acum?

Am primit, inițial, informația despre evenimentele voastre de la contactele noastre EURES (Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă) din România. Participăm la Târgul de Cariere de multe sezoane pentru că întotdeauna întâlnim mulți candidați calificați în domenii de activitate unde noi, în Danemarca, avem deficit. Angajatorii danezi sunt foarte mulțumiți de angajații români. Mai mult decât atât, referitor la evenimentele Târgul de Cariere, vreau să remarc faptul că organizarea este foarte bună, aveți o super-strategie de marketing și răspundeți cu mult profesionalism solicitărilor și întrebărilor noastre. 

Cum se derulează procesul de recrutare?

Multe drumuri duc la un loc de muncă în Danemarca. Networking-ul este un instrument puternic aici, în special networking-ul prin LinkedIn, care s-a convertit într-o modalitate excelentă de a obține un loc de muncă în Danemarca. Cu toate acestea, Work in Denmark încă oferă un proces de recrutare mai tradițional, în cadrul căruia noi – în numele angajatorilor danezi – identificăm persoane competente și potrivite posturilor lor vacante.

Cum ajutați angajații să se adapteze mai rapid la noul lor loc de muncă?

Oferim toate informațiile pe care le avem despre ei angajatorilor și, în aproape fiecare municipalitate din Danemarca, angajații noi vor fi întâmpinați de consultanți care îi vor ajuta să înceapă viața de zi cu zi (să își găsească o locuință, să își înscrie copii la școală etc.).

Ce joburi sunt disponibile pe platformele voastre pentru cei interesați să lucreze în Danemarca?

Pe workindenmark.dk, sunt disponibile foarte multe locuri de muncă, atât pentru persoane cu mulți ani de experiență într-un domeniu, cât și pentru cei aflați la început de drum. Câteva exemple de joburii vacante: programatori, ingineri, electricieni, muncitori în construcții, infirmieri, tâmplari etc. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot accesa oferte de locuri de muncă scrise în limba engleză în baza noastră de date, folosind denumirea postului, nivelul de educație, calificarea sau alte cuvinte cheie.

Cum pot aplica la acestea?

După ce au găsit un job de interes pe site-ul nostru, pentru a aplica trebuie doar să urmeze instrucțiunile date în anunțul de angajare propriu-zis. Ceea ce înseamnă, de multe ori, să aplice direct la angajator, accesând link-ul din anunț și încărcând documentele solicitate.