Categorii
Interviuri Joburi Profesionale Stiri

Săptămâna de lucru de 4 zile: „92% dintre angajații noștri au declarat că sunt mai productivi la locul de muncă”-Virpy Richter, Chief Financial Officer, Awin

Implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile a devenit, în ultimii ani, un subiect tot mai dezbătut pe piața muncii la nivel internațional. Pe de-o parte, angajații își doresc o săptămână de lucru mai scurtă pentru a avea un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală. Pe de altă parte, companiile văd implementarea acestui program de lucru ca pe un mod de a crește nivelul de productivitate și bunăstare în rândul angajaților. 

Chiar dacă, de exemplu, acum 10 ani era aproape de neconceput o săptămână de lucru de patru zile, un număr tot mai mare de companii funcționează în baza acestui sistem care continuă să fie testat și implementat treptat. Una dintre companiile care au implementat deja săptămâna de lucru de patru zile este Awin. Noi am fost curioși să aflăm mai multe despre impactul acestei schimbări asupra companiei și am discutat cu Virpy Richter, Chief Financial Officer în cadrul Awin, despre factorii care au determinat compania să adopte o săptămână de lucru de patru zile, principalele avantaje ale noului program de lucru, feedback-ul angajaților, nivelul lor de productivitate, provocări întâlnite pe parcurs, șansele ca, în următorul deceniu, săptămâna de lucru de patru zile să fie implementată de majoritatea companiilor din întreaga lume și multe altele. 

Care au fost factorii care au determinat compania să adopte o săptămână de lucru de patru zile?

Din 2018, Awin s-a îndreptat către o abordare mai centrată pe angajați, cu scopul de a le oferi un echilibru sănătos între viața profesională și viața privată. Aceasta a inclus implementarea unui program flexibil și posibilitatea de a lucra săptămânal de la domiciliu. În timpul pandemiei de COVID-19, am fost forțați să implementăm munca de la distanță în toate regiunile, la nivel global. În aprilie 2020, Consiliul de Administrație Awin a implementat săptămâna de lucru de patru zile și jumătate, pentru a permite angajaților să aibă mai mult timp liber pentru odihnă și relaxare. Am făcut această schimbare cu scopul ca angajații să facă față mai bine provocărilor din pandemie –  mai ales că lucrând de acasă nu mai exista acea delimitare între viața de la birou și cea de acasă.

Rezultatele acestui proiect pilot au fost extrem de pozitive, deoarece nu s-a observat nicio scădere a performanței sau calității serviciilor oferite clienților, 93% dintre angajați afirmând că s-au simțit sprijiniți de Awin în timpul pandemiei. Aceste rezultate ne-au determinat să continuăm în direcția implementării unei săptămâni de lucru de patru zile. Astfel, în 2021, Awin a implementat complet flexi-week. În acest context, angajații pot să-și ia o zi liberă pe săptămână, lucrând patru zile întregi sau pot alege să împartă a cincea zi, lucrând trei zile întregi și două jumătăți de zi. 

Care a fost impactul acestei schimbări asupra nivelului de productivitate al angajaților? 

Extrem de benefic. În februarie 2023, am publicat rezultatele programului pilot de 18 luni și s-a constatat că 92% dintre angajații noștri au declarat că sunt mai productivi la locul de muncă, în timp ce 70% dintre aceștia au afirmat că și-au îmbunătățit calitatea muncii și se simt mai puțin stresați la job. Acest aspect se reflectă în rezultatele afacerii din perioada de probă: profitul brut al companiei a crescut cu 13% în medie anual din 2019 până în 2022, iar scorurile NPS (net promoter score) s-au îmbunătățit cu 20,7 puncte. Angajamentul nostru față de excelență pentru clienții noștri continuă să fie recunoscut prin premiile acordate recent. În octombrie 2023, în cadrul galei Global Performance Marketing Awards am câștigat premiul Affiliate Network or SaaS of the Year, iar luna trecută am câștigat același premiu în cadrul UK Performance Marketing Awards.

În opinia ta, care sunt principalele avantaje ale implementării unui program de lucru de patru zile pe săptămână? 

Ne obligă să analizăm îndeaproape cum putem lucra mai inteligent, pentru a obține aceleași rezultate, și să răspundem la întrebarea Ce ineficiențe există în munca zilnică a fiecăruia? Am cerut tuturor să analizeze cu atenție ceea ce poate fi automatizat, optimizat și eliminat pentru a ușura sarcinile de lucru ale tuturor, asigurându-ne că pot onora aceleași SLA-uri pentru clienți, fără a fi nevoie să lucreze mai multe ore în alte zile. De asemenea, am îmbunătățit colaborarea între echipe prin crearea de „rotații”, pentru a putea deservi clienții în fiecare zi a săptămânii. Nu toată lumea își ia aceeași zi liberă, fiecare echipă trebuie să se asigure ca are resurse disponibile în fiecare zi a săptămânii. Principalul avantaj al acestui sistem de muncă e redat de faptul că încrederea pe care le-am acordat angajaților noștri a dus la o forță de muncă mai motivată și mai echilibrată. Acest lucru se reflectă în premiile pe care le-am câștigat în ultimul timp. În prezent, ne situăm pe locul 21 în Top 100 cei mai flexibili angajatori din întreaga lume 2024 și, totodată, ne numărăm printre cei mai buni angajatori din Marea Britanie și Germania, conform Sunday Times, repectiv greatplacetowork.de.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-a întâlnit compania de când s-a luat decizia de a trece la noul program de lucru și ce soluții ați găsit?

Au existat provocări în implementarea programului la început, motiv pentru care am ales să facem acest pas printr-un program pilot de 18 luni, pentru a ne asigura că putem introduce o astfel de schimbare cu impact minim asupra companiei. Am avut o discuție foarte clară cu angajații referitor la KPI-urile pe care trebuie să le atingem și să le menținem, pentru a continua să beneficiem de o săptămână de lucru flexibilă. Unele dintre provocări au inclus implementarea eficientă a acestui beneficiu pe diferitele piețe pe care operăm, respectând legislația locală. Acest lucru a fost susținut cu atenție de echipa noastră de Operațiuni (People & Culture), de comitetele noastre locale și de un grup de lucru interdepartamental global. Acest grup de lucru a sprijinit, de asemenea, compania, asigurându-se că putem livra servicii complete în toate cele cinci zile ale săptămânii pentru clienți. Prin alinierea locală și globală, utilizarea instrumentelor specializate și a sistemelor de raportare, toate întrebările clienților și problemele urgente continuă să fie preluate ca de obicei. O altă provocare pe care am întâlnit-o la început a fost legată de coordonarea întâlnirilor în jurul zilei libere a tuturor, dar acest aspect este unul la care ne-am adaptat de-a lungul timpului fie prin planificarea întâlnirilor în avans, fie prin anularea întâlnirilor inutile, pentru a îmbunătăți eficiența.

Ce feedback ați primit din partea angajaților vizavi de această schimbare?

Feedback-ul a fost copleșitor de pozitiv. Într-un sondaj pe care l-am efectuat în 2022, 94% dintre angajați au declarat că echilibrul dintre viața profesională și cea personală s-a îmbunătățit. În același timp, 92% au afirmat că săptămâna flexibilă a contribuit la creșterea nivelului de bunăstare, iar 87% au spus că i-a ajutat să își mențină sănătatea fizică. Continuăm să monitorizăm feedback-ul în sondajele noastre interne lunare dedicate angajaților și în recenziile lăsate pe site-uri precum Glassdoor, unde sunt adesea împărtășite comentarii pozitive cu privire la echilibrul dintre viața profesională și cea privată pe care flexi-week le-o oferă angajaților. 

În ce măsură a influențat adoptarea săptămânii de lucru de patru zile gradul de retenție a angajaților și atragerea de noi talente?

Conform sondajului din 2022, 85% au spus că săptămâna de lucru flexibilă oferită de Awin joacă un rol semnificativ în decizia lor de a rămâne la companie. În plus, 34% dintre angajați s-au alaturat Awin după implementarea flexi-week, iar 80% au fost de acord că programul de lucru a jucat un rol esențial în acceptarea unei poziții în cadrul Awin. Flexi-week, alături de toate celelalte beneficii pe care le oferă Awin, face ca mediul de lucru sa fie unul incluziv, deschis și flexibil, oferind tuturor angajaților oportunitatea să progreseze și să exceleze. 

Care crezi că sunt șansele ca, în următorii 10 ani, săptămâna de lucru de patru zile să fie implementată de majoritatea companiilor din întreaga lume? 

E foarte probabil ca acest lucru să se întâmple. Înainte de programul nostru pilot, puține companii implementaseră complet o săptămână de lucru de patru zile. Acum, mai multe companii au adoptat acest model, recunoscând beneficiile pe care le oferă. În opinia mea, cel mai important avantaj este echilibrul dintre viața profesională și viața privată, fapt care generează o creștere a productivității la locul de muncă. Există, de asemenea, programe pilot în curs de desfășurare în țări precum Marea Britanie, SUA, Australia, Irlanda, Spania și Noua Zeelandă, conform organizației 4 Day Week Global. 

Dacă ar trebui să convingi pe cineva să se alăture echipei Awin, ce i-ai spune

Alăturați-vă unei echipe ambițioase și performante, cu o mentalitate win-win-win! La Awin, creăm un mediu de succes pentru clienții și partenerii noștri, dar și pentru noi înșine, căutând mereu soluții câștigătoare. Avem încredere unul în celălalt pentru a ne asuma responsabilități, dăm tot ce e mai bun și suntem mereu sinceri. La Awin, mereu căutăm să oferim echipei încredere, flexibilitate și autonomie. 

Ce locuri de muncă aveți în prezent disponibile și unde pot aplica persoanele interesate? 

Avem multe poziții deschise în departamentele noastre, inclusiv Servicii pentru clienți, Vânzări, Operațiuni sau Financiar. Persoanele interesate să aplice pentru un loc de muncă la noi sunt invitate să acceseze site-ul nostru: awin.com.