Categorii
Sfaturi

Daniela Spînu, Sustainability Analyst Associate EMEA, Steelcase: „Avantajul principal pe care îl au evenimentele Târgul de Cariere este interacțiunea umană care, prin spontaneitatea sa, reprezintă cel mai bun mod de a oferi informații complete”

La Târgul de Cariere, visurile devin realitate și nu o spunem doar noi, o spun și persoanele care și-au îndeplinit unul dintre visuri în urma participării la evenimentul nostru. Din această categorie face parte și Daniela Spînu. Ea a aflat despre Târgul de Cariere în facultate, de la unul dintre profesorii ei și a decis să participe la eveniment, din dorința de a vedea cum se derulează acesta. După cum afirmă, visul ei era să își găsească un job în domeniul sustenabilității. În final, l-a găsit și este foarte fericită, deoarece învață lucruri noi constant și are ocazia să dezvolte soluții practice, care conduc la o lume mai bună.

Află din interviul de mai jos cum s-a pregătit Daniela pentru participarea la Târgul de Cariere, ce își amintește despre prima interacțiune cu reprezentanții Steelcase, ce presupune mai exact jobul pe care îl are, cum l-a obținut, ce super-puteri are echipa ei, cum ar trebui să se prezinte companiile la un eveniment de recrutare pentru a atrage candidați potriviți și multe altele.

Cum ai aflat despre Târgul de Cariere?

Pentru prima dată am aflat despre Târgul de Cariere în facultate, de la profesorul meu de Managementul Resurselor Umane. Ne-a prezentat cu mult entuziasm această sursă de recrutare și, pentru că ne aflam în plină pandemie atunci, când am văzut prin oraș panourile publicitare cu prima ediție post-COVID eram foarte interesată să văd cum e această experiență pe viu.

Cum te-ai pregătit pentru participarea la eveniment?

Am făcut o scurtă cercetare a companiilor care recrutează. Intuiam deja că IT-ul va fi domeniul care va cuprinde o bună parte din joburile propuse, însă aveam o mică speranță că voi descoperi și companii care caută angajați în sustenabilitate. Fiind proaspăt absolventă, cu zero experiență de muncă, aveam, totuși, multă experiență de tocit cărți, implicat în activități de voluntariat și lucrat la planul meu de carieră. Asta mă făcea să visez, în secret, că îmi voi găsi primul job, așa cum îl construisem și reconstruisem de ceva vreme în mintea mea, la primul meu târg de cariere. 

Cum ai descrie experiența pe care ai avut-o la Târgul de Cariere?

Ei bine, la fel cum se întâmplă cu visele de obicei în viață, nu am identificat niciun job în sustenabilitate la primul meu eveniment. Dar eu mai aveam și o experiență lungă cu visatul, din care am învățat că secretul este să perseverezi mereu. Așadar, la următoarea ediție am reluat cercetarea companiilor și am descoperit, cu multă emoție, jobul meu actual, la care atunci credeam că nu are rost să aplic pentru că sigur nu sunt candidatul de care au nevoie :).

Ce îți amintești despre prima interacțiune cu reprezentanții Steelcase?

Îmi amintesc că m-am apropiat timidă de standul lor și le-am spus că aș vrea să aflu mai multe despre un job la care aș dori să aplic, însă aș vrea să țină cont că, deși am studiile și voluntariatele și planurile mele mărețe, eu nu am acel un an de experiență în domeniu pe care îl cer și să nu-și piardă timpul cu mine dacă cred că nu se poate trece peste asta. Ei au zâmbit (treaba cu visele e că nu le prea poți ascunde și au obiceiul să tot apară în ochii tăi când vorbești despre ele) și mi-au zis că aș face bine să aplic, chiar acolo pe loc.  

Jobul pe care îl ai are o denumire interesantă: Sustainability Analyst Associate EMEA. Ce presupune acesta mai exact?

În cazul meu, acest job presupune să învăț despre ceea ce mă interesează cel mai mult și să-mi construiesc capacitatea de a aplica aceste cunoștințe în dezvoltarea unor soluții practice, care conduc la o lume mai bună. În cazul echipei mele, înseamnă să contribui la efortul de a oferi clienților date despre sustenabilitatea produselor noastre, de a fi atenți la schimbările care apar pe piață cu privire la acest aspect și de a comunica intern noile cerințe sau inovații care ne-ar putea îmbunătăți performanța și impactul.

Ce super-puteri are echipa ta?

Despre asta chiar aș putea vorbi mult, pentru că, deși am o echipă mică, admirația mea pentru colegele mele este foarte mare. O să mă limitez totuși la lucrurile cele mai importante pe care le-am învățat și încă le învăț de la fiecare din ele. De la Maeve, managerul meu din SUA, învăț din fiecare interacțiune despre cât de importantă este empatia, căldura și umorul atunci când lucrezi cu alți oameni. După fiecare întâlnire virtuală cu ea, plec cu obrajii care deja dor de la zâmbetul larg pe care îl opresc cu greu și cu gândul că, dacă îmi voi asuma vreodată o poziție de lider, așa aș vrea să se simtă fiecare persoană din echipa mea. 

De la Luise, colega mea din Germania, sunt foarte norocoasă să observ un mod de lucru care dă dovadă de o organizare excelentă. Colaborarea cu ea îmi oferă de fiecare dată lecții prețioase care completează stilul meu de muncă mai creativ, ca să nu spun haotic.  

Despre super-puterea Valentinei, sincer, nu știu pe care ar fi mai corect să o aleg. Valentina salvează pisici de la suferință, dar și multe alte animale prin dieta ei vegană, are același telefon de 7 ani și își poate folosi toată pauza de masă, sau chiar mai mult, pentru a găsi hârtie reciclată atunci când avem nevoie neapărat să printăm ceva. Însă, pe lângă faptul că Valentina este pentru mine un erou al sustenabilității, ea este și un erou al oamenilor prin calitatea ei de a fi acolo atunci când ai nevoie.

Care sunt primele două lucruri pe care le faci când ajungi la birou?

Nu am un ritual special, îmi iau un pahar cu apă și încep să-mi citesc e-mailurile. 

 În opinia ta, cum ar trebui să se prezinte companiile la un eveniment de recrutare pentru a atrage candidați potriviți?

Cel mai important cred că ar fi să reușească să prezinte cât mai realist nevoile și așteptările lor. Cred că asta ar salva mult timp și efort atât pentru companii, cât și pentru candidați. 

Care este principalul avantaj al evenimentelor de recrutare organizate în format fizic?

Avantajul principal pe care îl au evenimentele Târgul de Cariere este interacțiunea umană care, prin spontaneitatea sa, reprezintă cel mai bun mod de a oferi informații complete.

Care consideri că sunt principalele trei puncte forte ale evenimentelor Târgul de Cariere?

În primul rând, facilitează interacțiunea dintre companiile care recrutează și potențialii candidați. De asemenea, aducând mai mulți angajatori împreună, încurajează companiile să fie mai competitive în ceea ce privește poziționarea brandului de angajator în top și să facă un efort extra pentru a atrage atenția participanților. Mai mult decât atât, oferă candidaților șansa de a compara în timp real „vibe-ul” diferitor companii de care sunt interesați.

Se apropie o nouă ediție Târgul de Cariere. Cum îi sfătuiești pe participanți să se pregătească pentru eveniment?

Să lucreze la planul lor de carieră, în primul rând. După cum spunea unul dintre bunii mei prieteni imaginari, Seneca, „dacă lipsește țintă, viața e o rătăcire”. Iar o dată ce și-au schițat Obiectivul lor Mare și Grandios (neapărat să fie OMG), în care cred foarte mult, îi sfătuiesc să fie curioși și perseverenți atunci când vor participa la noua ediție Târgul de Cariere și la cele ce vor mai urma.