Categorii
Interviuri Joburi Profesionale Sfaturi

Oportunități profesionale în Belgia: salarii, beneficii, legislație, cum poți să îți găsești un job potrivit

Cu siguranță, te-ai întrebat măcar o dată cum ar fi să lucrezi în afara României. Chiar dacă internetul îți oferă infinite surse de informare cu privire la acest subiect și la țara în care ți-ar plăcea să lucrezi, cel mai bun mod de a afla răspunsuri concrete la întrebările tale este să discuți cu o persoană care lucrează în țara respectivă.

În ultimii ani, tot mai mulți români se arată interesați de ideea de a lucra în Belgia, iar companiile de recrutare belgiene sunt tot mai prezente pe piața muncii din România în căutare de noi talente. Conform ultimului recensământ al populației, aproximativ 136 000 de cetățeni români lucrează în Belgia. Printre aceștia se numără și Lilia Ioniță, sales consultant în cadrul Let’s Work International. Am povestit cu Lilia despre parcursul ei profesional, cât de repede s-a adaptat la noul stil de viață, legislația muncii din Belgia, beneficiile pe care le au angajații aici, salarii, cum te poate ajuta compania pentru care lucrează să îți găsești un job potrivit în Belgia și multe altele.

De câți ani lucrezi în Belgia și care a fost primul tău job?

Lucrez de mai bine de 10 ani în Belgia, iar primul meu job a fost ca operator în domeniul automotive. Am avut acest loc de muncă timp de șapte ani și eram responsabilă de mașinăria care producea folii termice pentru diferite modele de camioane și de întregul proces, totodată.

De ce ai ales să lucrezi în această țară?

În cazul meu, nu a fost nimic planificat. Inițial am venit în vizită, imediat ce am terminat studiile în România. Am luat decizia să rămân aici după ce l-am cunoscut pe soțul meu.

Cât de repede te-ai adaptat la noul stil de viață și la primul loc de muncă?

A fost un pic mai dificil să mă adaptez la stilul de viață deoarece belgienii, de felul lor, sunt niște oameni reci, iar partea cea mai dificilă pentru mine a fost lipsa tradițiilor. Deși mi-a fost greu să mă adaptez la noul stil de viață, nu a fost deloc dificil sa mă adaptez la primul loc de muncă datorită colegilor, care m-au acceptat în colectivul lor, cu brațele deschise.

În ce măsură te-a sprijinit în acest proces de adaptare compania prin intermediul căreia ai obținut primul job în Belgia?

Spre norocul meu, Adriana Vainer, colega mea care este în prezent Divisie Manager International, lucra acum mai bine de 11 ani tot la Let’s Work (pe atunci se numea Etape). Ea m-a susținut și m-a ajutat în obținerea primului job. A fost mereu deschisă față mine și mi-a explicat în detaliu ce am de făcut și ce se așteaptă de la mine. După ce am început munca, mă suna frecvent să vadă cum m-am adaptat, cum mă simt, iar acest lucru a contat enorm pentru mine.

Care ar fi principala diferență între legislația muncii din Belgia și cea din România? 

Cred că diferența cea mai mare este faptul că aici fiecare angajat beneficiază de bani de vacanță și de al treisprezecelea salariu. Banii de vacanță sunt calculați în baza tuturor prestațiilor și salariilor aferente anului anterior.

Există prevederi legale speciale pentru angajații străini? Dacă da, te rugăm să le menționezi.

Pentru angajații străini, dar cu cetățenie europeană nu există prevederi legale speciale, doar pentru cei din afara Europei. De exemplu, aceștia au nevoie de un permis pe muncă pentru a putea lucra pe teritoriul Belgiei.

Care sunt principalele beneficii pe care le primesc angajații din țara în care lucrezi?

Cred că lucrul cel mai important de menționat este faptul că aici orice oră muncită extra este plătită. Dacă angajatului i se cere să vină la muncă sâmbăta, această zi este plătită cu 150% raportat la salariul lunar, iar dacă merge duminica la muncă, ziua respectivă este plătită cu 200%. Un alt aspect care merită menționat este că se respectă programul de muncă (ora de început și cea de sfârșit), plus faptul că se respectă pauzele (la unele companii pauzele sunt plătite). De asemenea, dacă ai un job part-time (pe langă job-ul full time), ești scutit de taxe (doar pentru jobul part-time). Totodată, studenții au un număr de 600 de ore pe an în care pot lucra și li se impozitează doar 2,78% din salariul brut.

Care este, în prezent, salariul minim pe care îl primește în Belgia un angajat?

În Belgia, salariul este calculat în funcție de domeniul de activitate, fiecare domeniu având propria grilă acordare a salariilor.

Dar salariul mediu?

Salariul mediu este de 16 €/oră.

Știm că în acest moment ocupi poziția de sales consultant. În România, salariul brut pentru o astfel de poziție variază între 1300 și 1600 de euro. Care este intervalul salarial în Belgia pentru un asemenea rol?

Salariu pentru această funcție pornește de la 3400€/ lună brut.

Din 2020, ești parte din echipa Let’s Work International. Care a fost primul tău job în cadrul companiei și cum ai aflat despre această oportunitate?

După cum am spus, primul meu job în Belgia l-am obținut prin intermediul companiei Let’s Work. Adriana a urmărit parcursul meu, a fost la curent cu realizările mele: cu faptul că am mers la școală, am învățat limba olandeză și am acumulat experiență în relațiile cu clienții. Peste ani, mi-a oferit posibilitatea să lucrez în această companie ca recruiter. Țin să menționez că în acești 11 ani de când sunt în Belgia, am avut doar două job-uri: primul prin intermediul companiei Let’s Work, iar al doilea chiar în cadrul Let’s Work.

Let’s Work International recrutează constant, inclusiv din România, persoane potrivite pentru diverse companii din Belgia. Cum se derulează procesul de recrutare? 

În primul rând, căutăm candidați potriviți pentru job-urile pe care le oferim prin intermediul platformelor Indeed, Facebook, Olx, Jooble. De asemenea, participăm și la evenimente de recrutare și employer branding, cum este Târgul de Cariere. După ce vorbim cu candidații și vedem pentru care dintre job-uri se potrivesc – mereu ținem cont de ceea ce își doresc ei -, îi propunem clienților noștri, iar dacă aceștia sunt interesați de profilul propus, se stabilește un interviu. Dacă interviul decurge bine și răspunsul este pozitiv, începem demersul de angajare: stabilim data sosirii în Belgia și prima zi de muncă. 

Cum îi ajută Let’s Work International pe cei care obțin un loc de muncă în Belgia, pentru a se adapta cât mai rapid?

Din momentul în care sosesc în Belgia, candidații sunt ajutați, de către colega noastră care se ocupă de housing să se cazeze, iar pe parcurs sunt îndrumați de noi în tot ceea ce au de făcut. Pe lângă consultanță în domeniul muncii, îi ajutăm și cu tot ce ține de procesul de adaptare. De exemplu, facem progrămari pentru ei pentru a-și depune dosarul cu scopul de a obține un permis de ședere în Belgia, îi ajutam cu înscrierea la o casă de asigurări, îi ajutăm să-și deschidă un număr de cont în Belgia și multe altele.

Cum pot aplica persoanele interesate pentru un loc de muncă în Belgia și ce urmează apoi?

Își pot trimite CV-ul la următoarea adresă: international@letswork.be, iar noi îi vom contacta să discutăm ce anume își doresc și ce le putem noi oferi.

Plănuiești să revii la un moment dat în România sau ești decisă să rămâi în Belgia definitiv?

Este o întrebare la care mă gândesc câteodată. Nu cred că m-aș întoarce în România prea curând. Având copilul născut aici, nu aș pleca, cel puțin până nu îl văd la casa lui. M-am integrat bine aici, am un job pe care îl iubesc și nu m-aș vedea făcând acest lucru în România, dar știi cum se spune: Niciodată să nu spui niciodată”.