Categorii
Interviuri Joburi Profesionale Sfaturi

Cum să îți negociezi salariul

Pentru majoritatea angajaților, salariul reprezintă cel mai important aspect legat de locul de muncă, dar cu toate acestea multe persoane nu se simt confortabil când vine vorba de negocierea salariului. A știi să îți negociezi salariul este o abilitate esențială pentru orice profesionist, indiferent de nivelul de experiență sau de domeniul în care activează. Felul în care îți negociezi salariul impactează, în mod direct, veniturile tale și, implicit, calitatea vieții. Totodată, poate fi un indicator al valorii tale profesionale, influențând felul în care ești perceput de colegi și superiori. 

Pentru că știm că negocierea salariului este o provocare majoră pentru mulți angajați, în rândurile de mai jos, venim în ajutorul tău cu o serie de sfaturi despre cum să îți negociezi salariul, pentru a putea să îți construiești o carieră de succes bazată pe recunoașterea și recompensarea muncii tale.

Fii conștient de nivelul pe care îl ai și stabilește ceea ce poți oferi angajatorului. Înainte de a începe o negociere, este esențial să te autoevaluezi și să îți cunoști valoarea profesională. Analizează-ți abilitățile, experiența, calificările și realizările, pentru a înțelege ce plus de valoare poți aduce companiei. Nu uita să extragi exemple specifice de proiecte și realizări, care demonstrează că poți aduce un aport semnificativ la dezvoltarea companiei. 

Stabilește-ți clar obiectivele. Să știi exact ce dorești să obții este primordial în momentul în care îți negociezi salariu. Obiectivele bine definite permit pregătirea unor argumente solide și gestionarea realistă a așteptărilor, asigurându-te că știi exact ce vrei și ce limite nu ești dispus să depășești. 

Familiarizează-te cu tendințele salariale din industrie. Pentru a fi mai aproape de îndeplinirea obiectivelor tale, într-o negociere salarială este indicat să fii cât mai informat posibil. Înainte de a solicita un anumit salariu, este foarte important să fii familiarizat cu tendințele salariale din industrie. Află care este salariul minim, mediu și maxim pentru poziția ta în zona geografică în care lucrezi și utilizează resurse precum Glassdoor sau LinkedIn Salary pentru a obține informații actualizate.

Negociază pornind de la salariul maxim care se oferă în domeniu pentru jobul la care ai aplicat. Începe discuția cu o cerere salarială ușor mai mare decât ceea ce urmărești cu adevărat. Acest lucru îți oferă spațiu de negociere și comunică angajatorului că ești conștient de plus valoarea pe care o poți aduce în cadrul companiei. Mai mult decât atât, dacă se negociază înspre un salariu mai mic, ai șanse semnificative să ajungi, totuși, la o ofertă salarială pe care să te simți confortabil să o accepți. În același timp, dacă oferi un interval de salarii, angajatorul va alege, cel mai probabil, să se situeze la limita inferioară.

Pune întrebări. Este recomandat să adresezi întrebări de clarificare în timpul negocierii salariului, deoarece acestea te ajută să obții informații esențiale despre structura salariilor, politicile de creștere salarială și beneficiile oferite de companie. Răspunsurile la întrebări îți clarifică aspecte cheie legate de componenta financiară și demonstrează interesul și angajamentul tău față de rolul respectiv, influențând pozitiv percepția angajatorului vizavi de tine.

Argumentează. Argumentarea într-o negociere salarială joacă un rol important, pe motiv că îți permite să scoți în relief, clar și convingător, motivele pentru care meriți salariul solicitat. Prin argumente bine structurate și adaptate la context, îți poți evidenția realizările, abilitățile și contribuțiile specifice la succesul companiei. Aceasta oferă angajatorului motive concrete pentru a-ți oferi un salariu mai mare și diminuează șansele de refuz.

Fii sincer și pozitiv. Sinceritatea și atitudinea pozitivă sunt două elemente esențiale în momentul în care îți negociezi salariul. Pe de-o parte, fiind sincer, poți exprima în mod clar și onest nevoile și așteptările tale salariale, facilitând astfel un dialog eficient. Pe de altă parte, o atitudine pozitivă poate influența întreaga dinamică a negocierii. Aceasta denotă încredere în propriile abilități, dar și faptul că ești un profesionist încrezător și dedicat. Totodată, o atitudine pozitivă poate contribui la menținerea unui dialog constructiv și la găsirea unor soluții benefice pentru ambele părți.

Învață să spui „Nu”. Chiar dacă unele persoane se tem să spună „Nu” în cadrul unei negocieri salariale, acest lucru este benefic. Să știi când să spui „Nu” într-un astfel de context denotă că ești conștient de propria ta valoare și încrezător în abilitățile tale. Totodată, arată că ești hotărât să îți menții standardele și să îți aperi interesele în cadrul negocierii, fiind dispus să renunți la oportunități care nu corespund așteptărilor tale. Aspectele menționate mai sus, te pot proiecta în percepția recrutorului într-un mod pozitiv și îl pot determina să fie mai flexibil și să caute să identifice o cale de mijloc.

Încheie discuția într-un mod profesionist. Indiferent de rezultatul negocierii, exprimă-ți aprecierea pentru oportunitate și caută să menții o relație profesională cu angajatorul. Acest lucru poate deschide uși pentru viitoare negocieri sau avansări.

Negocierea salariului este o abilitate care poate fi oricând perfecționată. Cu o pregătire adecvată și un mod de comunicare eficient, poți obține un salariu pe măsura așteptărilor și competențelor tale profesionale. Fii flexibil, dar rămâi fidel obiectivelor tale și nu uita că succesul în negociere depinde de încrederea în propriile tale abilități și realizări.

Surse: 

Exit mobile version