În 1990, în cadrul unui discurs susținut la un liceu din Boston, Nelson Mandela spunea că „Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.” Pe același principiu, 15 ani mai târziu, Teodora Migdalovici a fondat #TheAlternativeSchool, cu scopul de a-i ajuta pe cei din jur să schimbe lumea. The Alternative School este prima platformă de educație alternativă de tip MBA (Master of Business Administration) creativ din România și una dintre cele mai premiate, la nivel global, fiind dedicată, în special, tinerilor creativi și pasionați de limbaje vizuale, marketing și comunicare. Noi am fost curioși să aflăm mai multe despre ce presupune #TheAlternativeSchool, așa că am povestit chiar cu fondatoarea acesteia despre diferențele dintre școala alternativă și programele de învățare clasice, principiile după care se ghidează #TheAlternativeSchool, programul Future Proof Creativity 2024, diverse module de formare personală și profesională, gamevertising, motive pentru care să alegi #TheAlternativeSchool, ce cunoștințe și aptitudini dobândești, cum te ajută în viața de zi cu zi, ce oportunități îți oferă și multe altele.
Prin ce se deosebește The Alternative School de programele de învățare clasice?
Cele mai importante cinci diferențe sunt: conectarea cu mediul internațional al practicienilor premiați, actualitatea, metoda, setarea de ierarhii valorice și prezența la festivalul internațional Cannes Lions pentru cea mai bună echipă, într-o experiență de peste 6.000 de euro în teorie, neprețuită în realitate. De 19 ani, suntem în avanpostul învățării de tip experiențial: learning by doing. Lucrăm pe briefuri reale – motivați să pregătim oameni pentru provocările contemporane din branding, design și comunicare, asistați de câțiva dintre cei mai inspirați profesioniști ai planetei. În fiecare an, edităm programa, în funcție de dinamica industriei de marketing – ceva ce nu veți întâlni la sistemele clasice, care au o mare rutină și cam aceeași materie, repetată anual, fără mari transformări.
Recent, ați dat startul la înscrierile pentru modulul Future Proof Creativity 2024. Te rugăm să ne dai mai multe informații despre acesta.
La modulul Future Proof Creativity: How to brand 2024, avem profesori premiați din toată lumea, cu specializări și competențe diverse, de la gaming la design, limbaje vizuale, strategie în social media, experiențe vizuale imersive, brand building și direcție de creație. În cele opt întâlniri pe zoom, și-o întâlnire de o zi, pe 1 aprilie, față în față, descoperim cele mai noi și mai interesante perspective. Marile teme în jurul cărora sunt concentrate prezentările sunt: Social Media & Digital – Arta amplificării, Design contemporan & limbaje vizuale, Consumatorul eluziv, Escapism & experiențe imersive, Breakdance cu inteligența artificială, Gamevertising. Modulul Future Proof Creativity 2024 este o oportunitate unică de a explora creativitatea într-un context contemporan și de a învăța abilități esențiale, pentru a face față schimbărilor de proporții prin care trece industria de marketing și comunicare. Întâlnirile cu speakerii dau răspunsuri educate la întrebările momentului – cum și cât folosim AI în exercițiul de comunicare, ce e nou în design, branding și amplificarea mesajului, de ce discutăm despre consumatorul eluziv, exigent și suprasaturat de asaltul advertising-ului formal și de ce gamevertisingul poate fi un răspuns la întrebarea Cum mai construim relații cu acest tip de audiență?.
De ce Gamevertising în curiculă?
Gamevertisingul e o disciplină hibridă, care a cunoscut o evoluție remarcabilă în ultimii ani, și asta pentru că Millenials, dar foarte mult Gen Z și definitiv Gen X, sunt din ce în ce mai opaci la advertisingul clasic, foarte selectivi la ce se întâmplă în social media, dar dezvoltă atenție, focus și interes pentru teritoriul jocurilor video. Sigur că e o artă să integrezi brandurile în acest perimetru în care ei, de fapt, se refugiază – riști să enervezi oamenii și să ajungi la efectul contrar. De-aici și nevoia de a explora această nișă și de a-i învăța pe oameni cum să navigheze cu talent în apele ei. În iarnă, am făcut #TheFutureOfGaming, împreună cu Good Game Industry, ca ecou al recent lansatei categorii Entertainment Lions for Gaming de la Cannes, dar și ca să arătăm capabilitățile românești în materie de integrare fluidă a narativului de brand în jocuri video.
Care sunt principiile după care se ghidează The Alternative School?
1. Nu credem în principiul: Mircea, fă-te că lucrezi. Nici în importanța patalamalei. Lumea e plină de diplome care te lasă la fel de zăpăcit și fară referințe, ca înainte de a începe un program de studiu. Dăm și noi diplome, dar mai important decât hârtia, e că înveți pentru tine, că lucrurile pe care le-ai aflat în seara asta, îți deschid perspectivele și te ajută să aplici de mâine în munca ta și să fii mai bun.
2. Talentul se cultivă.
3. Conectează-te cu lumea, ca să-ți construiești un sistem de referință relevant.
4. Învățarea se poate face și râzând, și practicând, și greșind, și ascultând practicieni, nu doar memorând, înșirând definiții, reproducând metode și citând autori de la 1900 toamna.
5. Credem în erudiție, nu și în academism – acel sistem apretat, de o falsă valoare intelectuală, de un formalism inutil, care cântărește valoarea profesorului după numărul de zorzoane și de titluri, nu după performanțele lui relevante contemporan și după nivelul de impact pe care îl are asupra studenților în mod direct sau prin cercetare.
6. Încurajăm greșelile. Odată înțelese, ele te ajută să ajungi la nivelul următor și să nu le mai repeți.
7. Nu există limită de vârstă pentru a (re)deveni actual și relevant. Chiar dacă ale noastre concursuri sunt pentru cei de până în 30 de ani, la cursuri poate participa oricine, indiferent de vârstă. Cel mai tânăr participant a fost un sugar – mama lui, absolventă a școlii, și-a dorit să se pună la zi cu noutățile, și cu el în brațe a învățat activ – cel mai în vârstă a avut 70. Este vorba despre o doamnă care continuă cu succes să lucreze în HR și care își dorea să vadă ce mai mișcă interesant în design, branding, marketing și comunicare, dar și cum gândesc cei din Gen Z sau Gen X.
8. Credem în puterea colaborării – rezolvările de brief se fac în echipe de doi, iar feedback primesc toți de la toți ceilalți – o super-ocazie de a evolua și de a învață nu doar de la profi, ci și de la colegi.
Dacă ar trebui să convingi pe cineva să aleagă The Alternative School, ce i-ai spune?
Cum zicea un clasic în viață: programul ăsta ar trebui să se vândă de la sine. Cred că pentru orice profesionist din marketing & comunicare, care vede lista de speakeri și subiectele abordate, lucrurile sunt simple: e de neratat. Cel mai mare inamic al programului e lipsa de timp a oamenilor. Dar timpul se face, nu se găsește. Găsești scuze sau îți faci timp. Și ca să-și dea seama dacă merită să își facă timp pentru evoluția lor, i-aș încuraja să se uite pe site și să exploreze categoriile Young Lions / TheSchool, ca să vadă cum arată parcursul de viață al foștilor studenți, cum se lucrează pe briefuri, ce au de spus partenerii. Site-ul o să le zică implicit că #TheAlternativeSchool oferă o experiență educațională unică, care îți permite să-ți (re)descoperi pasiunile, să-și rafinezi talentul, să-ți deschizi orizonturile și să-ți construiești abilități relevante pentru viitor.
Care sunt proiectele pe care le aveți în acest moment?
Lansăm pe 18 martie modulul Future Proof Creativity: How to brand 2024+, dedicat întregii industrii de creativitate aplicată, cu finalitate în design, branding, marketing și comunicare, pe toate palierele ei, de la social media la PR. Se învață de la practicieni, iar cei de până în 30 de ani au șansa să lucreze pe briefuri reale, rafinându-și portofoliile. Cele mai bune idei se soldează cu implementare și cu prezența timp de o săptămână, la festivalul Cannes Lions, cel mai influent eveniment global dedicat creativității aplicate. Urmează apoi evenimentele – Creativity Day e o întâlnire față în față, cu practicieni locali. Se întâmplă în București, pe 1 aprilie. Apoi, după Cannes, urmează The Future Of Creativity, urmat de alte evenimente ale seriei #TheFutureOf. Printre ele, de-acum la a doua sau chiar a treia ediție, The future of Luxury, The Future of Gaming, The Future of Living, The future of Media, The Future of Money, The Future of Travel, The Future of Outdoor. Unele sunt publice, altele sunt private. Toate se întâmplă post Cannes. Nu întâmplător. Deoarece aducem înapoi în țară, de la festival, ce-i mai interesant și mai nou la capitolul trend.
Știm că oferiți și module de formare personală și profesională. Care sunt acestea și cum se pot înscrie cei interesați?
Dincolo de evenimentele #TheFutureOf, construim conținut personalizat și traininguri interne în funcție de nevoile organizației clienților, de obiective, de categoriile pe care operează brandurile lor. În plus, pentru companii interesate de alianțe cu #TheAlternativeSchool, traininguri, consultanță, expunere media pe platformele noastre – fie ele blog sau instagram – avem mai multe tipuri de abonamente, gândite să le ridice mingea la fileu și să le catalizeze evoluția. Oamenii de HR, PR sau Marketing îi pot scrie colegei mele, Andra Serea, la andra@thealternativeschool.com. Andra e la butoane cu toate detaliile, pregătită să organizeze zoom-uri în care să punem constructiv țara la cale. Și pentru că avem o frumusețe de parteneriat, dacă anunță în mail că au ajuns la noi pe filiera Târgul de Cariere, beneficiază și de discount.
Sunt acestea contracost? Dacă da, care sunt tarifele?
Da, modulele noastre sunt contracost. Tarifele variază în funcție de durata și complexitatea fiecărui curs, iar detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul nostru. La Future Proof Creativity, pentru cei de până în 30 de ani, există și briefuri de burse. Așa cum vedeți, dăm șanse tuturor, astfel încât lipsa resurselor să nu fie o piedică. Briefurile sunt de găsit pe site – https://thealternativeschool.com/the-school/explore-briefs. Dacă rezolvările briefurilor sunt de excepție, participarea la scoală nu costa nimic. Dacă aplicația nu e suficient de bună, costurile sunt de 400 de euro +TVA / echipă. Dacă înscrierea lor vine pe filiera Târgul de Cariere. Pentru cei care doresc să aplice doar la concursul Young Lions, rezolvând briefurile fără să beneficieze de experiența școlii, taxa este de 300 de euro+TVA / echipă.
Cui se adresează?
Dacă ești un pasionat al designului, al social media, al brandingului, al comunicării și marketingului, în extenso, dacă vrei să faci performanță internațională, dacă vrei să te pui la curent cu tot ce-i mai nou și mai interesant în aceste domenii, atunci acest modul e pentru tine. Dacă vrei să te conectezi cu o comunitate foarte diversă de profesioniști, din toată țara, dar și de dincolo de granițe, atunci acest modul este pentru tine. Dacă vrei să înveți din greșeli, dar și de la cei mai buni…n-ai voie să lipsești. El se adresează tuturor celor interesați să-și dezvolte creativitatea și să-și îmbunătățească capacitatea de adaptare în fața provocărilor viitorului. Un mix perfect de teorii emise de practicieni și de lucru real, pe briefuri reale. Cele mai influente companii din România au în rândul liderilor lor, dar și în rândul celor din middle management, oameni formați la #TheAlternativeSchool. Cel mai mult însă mă încântă oamenii care au luat-o pe cont propriu, care sunt antreprenori creativi, în țară, dar și prin capitalele creative ale lumii. Ei sunt un model pentru generațiile care vin din urmă. Dacă vreți să le călcați pe urme, primul pas e să ne vedem pe 18 martie, la prima întâlnire pe zoom.
Ce cunoștințe își vor însuși cei care se înscriu?
La finalul cursului, participanții vor fi niște oameni de brand, niște designeri, niște creativi cu perspective mai largi, niște oameni de social media și de digital aliniați la strategii contemporane de comunicare și o înțelegere de profunzime a relației cu consumatorul. Toți vor pleca de la The Alternative School cu o decodare de substanță a trendurilor în limbaje vizuale, creativitate, mecanici de amplificare a mesajului din advertising, plus formule care duc la creșterea unor branduri sănătoase și din perspectiva succesului în business, dar și din cea a raportului cu societatea. Cei care se înscriu vor însuși cunoștințe și tehnici pentru a-și stimula creativitatea, pentru a-și dezvolta gândirea laterală și pentru a-și cultiva abilitățile de inovație și rezolvare a problemelor.
Cum și unde se pot înscrie cei interesați?
Cele două adrese relevante sunt: andra@thealternativeschool.com și win@thealternativeschool.com.
Care este partea ta preferată când vine vorba de activitatea profesională pe care o desfășori zilnic?
Să văd cum oamenii își descoperă potențialul și reușesc nu doar să-l materializeze, dar să-l și depășească, prin intermediul educației creative și a evadării din mecanicile predictibile de învățare.
Ce te inspiră în viața de zi cu zi?
Ideile care schimbă lumea în bine. Arta care mă încântă, în toate declinările ei. Oamenii din categoria da, și…(opusul lui da, dar…). Oamenii care, în fața problemelor, știu să găsească soluții, nu scuze. Oamenii care văd partea plină a paharului și acționează aliniat la această mentalitate. Oamenii care fac lucrurile (bune) să se întâmple. Oamenii care trăiesc mai ales din, cu și pentru idei și proiecte cu substanță, implementate repede și bine și mai puțin din ego, politică de calitate joasă, arta amânării și zgomot fără acoperire.