Categorii
Joburi Profesionale Sfaturi

Aspecte pe care să le iei în considerare înainte să accepți o ofertă de angajare

Momentul în care decizi dacă accepți sau nu o anumită ofertă de angajare este unul foarte important pentru viitorul carierei tale. Acceptarea ofertei respective se poate dovedi cea mai bună decizie, la nivel profesional, de până atunci sau se poate întâmpla ca apoi să îți dai seama că nu te regăsești la noul loc de muncă. De aceea, înainte să accepți o ofertă de angajare, este indicat să iei în calcul o serie de aspecte. În rândurile care urmează, îți prezentăm câteva elemente esențiale de care ar trebui să ții cont când studiezi o ofertă de angajare.

Profilul companiei, reputația, istoricul, părerea angajaților sau a foștilor angajați

Încă din etapa în care aplici pentru un anumit job sau ești contactat de către un angajator, unul dintre primele lucrurile pe care le faci este să aduni cât mai multe informații despre compania respectivă: istoric, profil, domeniu de activitate, imagine creată de-a lungul anilor, distincții, proiecte. De asemenea, îți poți face o idee despre acea instituție și citind păreri ale angajaților sau foștilor angajați pe glassdoor.com sau Google. Bineînțeles, aceste opinii pot fi subiective, dar te pot ajuta, alături de alte surse de informare, să îți creezi o imagine de ansamblu asupra companiei. Totodată, este util să cauți cât mai multe informații despre istoricul companiei, activitatea acesteia, realizări și eventuale scandaluri în care a fost implicată, pentru a-ți contura o imagine cât mai clară despre angajator.

Cultura organizațională

Un alt element de luat în calcul în contextul dat este cultura organizațională a companiei și valorile pe care le promovează. În momentul în care cunoști aceste două componente care, în fond, fac o companie să fie unică, poți să îți dai seama dacă rezonezi sau nu cu ele și dacă mediul de lucru și direcția în care se derulează activitățile cotidiene sunt în concordanță cu etica ta profesională și valorile după care te ghidezi. Indiferent că preferi un loc de muncă mai relaxat sau unul cu o abordare mai tradițională, poți beneficia în urma unei evaluări corecte a culturii organizaționale și, astfel, poți decide dacă ți-ar plăcea să lucrezi într-un asemenea mediu.

Salariul și beneficiile oferite

O componentă de bază pentru fiecare angajat o reprezintă salariul, dar și beneficiile extrasalariale pe care compania le oferă. Este esențial să fii mulțumit de salariul și beneficiile pe care urmează să le primești, deoarece renunțarea la locul de muncă după câteva luni pentru un salariu mai mare și un pachet de beneficii mai avantajos nu este un scenariu dezirabil pentru niciuna dintre părți. Așadar, este recomandat să prioritizezi ceea ce este cel mai important pentru tine din perspectiva carierei și să stabilești exact ce loc ocupă salariul și beneficiile extrasalariale în clasamentul personal de priorități în plan profesional.

Rolul și atribuțiile 

Probabil, cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să ți-o pui în momentul în care ai în față o ofertă de angajare este: Cât de entuziasmat sunt de poziția oferită și cum percep atribuțiile pe care le voi avea?. Dacă îți vei răspunde sincer la această întrebare sunt șanse foarte mari să iei cea mai bună decizie. Pentru a putea face acest lucru, nu te sfii să pui recrutorului toate întrebările care îți trec prin minte legate de poziția în sine și atribuțiile aferente. Totodată, poți face un exercițiu de imaginație, încercând să te transpui pentru câteva minute în viitorul tău rol. Astfel, îți vei putea face o idee despre cum te raportezi tu la acesta.

Programul, zilele de concediu și locația companiei

Există cazuri în care angajații preferă un program mai flexibil în detrimentului unui salariu mai mare, aceasta conform listei de priorități construite. În cadrul interviurilor, nu uita să ceri toate detaliile cu privire la programul de lucru, posibilitatea de a lucra de la domiciliu, zilele de concediu oferite sau dacă există perioade în care nu se aprobă concedii. În același timp, locația companiei este un alt element de luat în calcul. De exemplu, este posibil ca sediul companiei să se afle în partea opusă a orașului și, astfel, va trebui să parcurgi zilnic o distanță semnificativă. În contextul dat, dacă acest lucru reprezintă un impediment pentru tine, poți încerca să găsești împreună cu angajatorul soluții.

Posibilitățile de avansare

Atunci când accepți un nou rol, este indicat să analizezi ce înseamnă acesta pentru cariera ta pe termen lung. În condițiile date, discuțiile cu angajatorul și înțelegerea structurilor ierarhice din cadrul companiei devin esențiale în decizia ta finală. Cele mai multe persoane își doresc să beneficieze cât mai rapid de posibilități de avansare în interiorul companiei pentru care lucrează, însă există și persoane care caută un job care să le permită să își dezvolte abilitățile profesionale, să dobândească experiență, iar mai apoi să aplice pentru o poziție mai înaltă într-o altă companie. 

Colectivul

Un alt element de care ar trebui să ții cont înainte să decizi asupra unei oferte de angajare este colectivul. Încearcă să găsești modalități de a interacționa măcar cu o parte dintre cei care ar putea fi viitorii tăi colegi și, bineînțeles, oferă o atenție sporită modului în care interacționezi și rezonezi cu posibilii tăi noi superiori. Bineînțeles, pe parcursul procesului de recrutare nu vei avea timp de multe interacțiuni cu angajații companiei, dar o mică idee despre colectiv poți să îți faci.

Situația curentă

Atunci când se analizează valoarea unei oferte de muncă, unul dintre cei mai importanți factori este situația profesională actuală. Comparând situația profesională curentă cu noua ofertă de muncă, te ajută să decizi dacă este sau nu momentul pentru o schimbare. Este recomandat să faci o analiză cât mai obiectivă în care să treci în revistă avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre cele două, iar în funcție de prioritățile tale să alegi ce este mai bine pentru tine în acel moment.

Așadar, înainte să accepți o ofertă de angajare, asigură-te că evaluezi oferta angajatorului cunoscând răspunsuri la toate întrebările tale. Nu te grăbi și ia în calcul cât mai mulți factori, deoarece în acest fel te vei autoghida către alegerea cea mai potrivită pentru tine.