Categorii
Joburi Profesionale Sfaturi

Cum să atragi candidații potriviți pentru compania ta

Unul dintre principalele obiective ale fiecărei companii este acela de a atrage candidați cât mai potriviți pentru pozițiile disponibile. Acest obiectiv nu este ușor de atins prin prisma faptului că necesită un plan al procesului de recrutare foarte bine pus la punct și adaptat nevoilor companiei. Așadar, este important ca recrutorul să fie transparent pe tot parcursul procesului de selecție, să prezinte clar candidatului valorile și cultura organizațională a companiei, precum și mediul de lucru sau atribuțiile pe care le va avea viitorul angajat. În rândurile care urmează, îți prezentăm câteva modalități prin care poți atrage candidați potriviți pentru compania ta.

Definește clar identitatea companiei, cultura organizațională și valorile acesteia

Cunoașterea identității, culturii organizaționale, valorilor sau nevoilor companiei va contribui într-o mare măsură la atragerea talentelor pe care le cauți. Valorile de bază ghidează toate acțiunile unei companii, iar acestea ar trebui să fie încorporate în activitățile cotidiene ale instituției. Expune-le pe site, pe blog sau în social media, pentru ca lumea să le cunoască. Astfel, șansele ca un candidat care aplică pentru un job în cadrul companiei să cunoască deja identitatea, cultura sau valorile acesteia și să rezoneze cu ele sunt mai mari. 

Utilizează strategii de employer branding pentru a promova imaginea companiei

Legat de cele menționate anterior, cel mai bun mod de a face cunoscute identitatea, cultura sau valorile companiei este promovarea instituției la o scară cât mai mare. În ultimii ani, s-au dezvoltat o serie de strategii de employer branding menite să contribuie la atingerea acestui scop. Printre strategiile viabile de employer branding se numără participarea la evenimente publice de recrutare, care constituie o bună oportunitate pentru companii să își crească vizibilitatea, să câștige mai multă notorietate pe piața muncii și, astfel, să își poziționeze brandul de angajator în top, pentru a atrage talentele care rezonează cu valorile companiei.

Fii transparent și nu ascunde nimic 

În momentul în care dorești să aduci oameni noi în companie, este esențial să descrii cât mai precis rolul disponibil, să prezinți exact mediul de lucru, atribuțiile candidatului, așteptările pe care le ai, programul de lucru, pentru ca acesta să cunoască, încă de la început, toate detaliile privind jobul la care a aplicat și să își poată da seama dacă este sau nu persoana potrivită pentru poziția respectivă. 

Fii creativ

Creativitatea unui recrutor este esențială în cadrul interviurilor. În general, candidații sunt pregătiți pentru întrebările clasice de la interviuri. În acest caz, este necesar să identifici noi modalități de a înțelege cu adevărat cum gândește persoana din fața ta. De exemplu, poți încerca să transpui candidatul în diverse contexte, pentru a observa modul în care ar reacționa în diferite situații.

Permite colegilor să te ajute 

Îți vei putea face o idee mult mai clară despre candidat, dacă îl vei scoate din spatele unui birou și vei observa, apoi, cum se comportă, interacționând cu alte persoane din companie. Poți invita candidatul la un tur al companiei și îi poți prezenta câțiva posibili noi colegi. Având în vedere că persoana care se ocupă de procesul de recrutare nu este singura care va lucra cu acest candidat, un feedback din partea angajaților, venit  în urma interacțiunilor cu noul coleg, este întotdeauna binevenit. 

Inițiază programe de internship

Inițierea unor programe de internship este o modalitate excelentă de a pregăti noii angajați. Oferirea oportunităților de stagii de practică este benefică pentru a descoperi noi talente și, în același timp, reprezintă o abordare a procesului de recrutare centrat pe comunitate. Pe durata internshipului, atât stagiarul, cât și angajatorul pot să își dea seama dacă sunt compatibili, deoarece din exterior lucrurile pot arăta diferit față de cum sunt ele de fapt.

Ca o notă conclusivă, în calitate de angajator, este foarte important să identifici, în mod corect, cele mai importante abilități și valori pe care le urmărești la un candidat, pentru că în acest fel vei găsi răspuns la întrebarea Este sau nu potrivit pentru companie?. Nu angaja o persoană doar pentru a o înlocui pe alta, ci privește în esență.