Categorii
Sfaturi

Hai să povestim cu Igor Ciurea

Igor Ciurea, director de dezvoltare instituțională în cadrul AO Centrul de Informare și Resurse, este cel de-al doilea intervievat în cadrul proiectului nostru despre primul job. Organizația are misiunea de a oferi posibilitatea fiecărui tânăr din Republica Moldova de a-și atinge potențialul maxim și a își realiza pe deplin drepturile sale.

Stând de vorba cu Igor am aflat detalii despre importanța determinării și a încrederii în tine, chiar dacă ești tânăr, care sunt mecanismele care ne susțin la început de drum, dar și care sunt provocările din leadership.

Cum ai ales acest domeniu dedicat tinerilor?

Igor Ciurea: Drumul pe domeniul de tineret mi-a fost deschis de către Alianța Studenților din Moldova (ASM), o asociație națională a studenților care militează pentru participarea studenților în guvernarea universitară și creșterea calității educației. Am fost recrutat acolo de mai mulți prieteni, activiști înrăiți din perioada studențească.

Pentru prima dată, am acceptat să contribui la activitatea ASM la insistența unor prieteni, Terentie Carp (pe atunci președintele organizației) și Artiom Gușan (la moment era șef al departamentului juridic). Am venit pentru 2 săptămâni și am rămas implicat pentru 5 ani de zile, inițial în calitate de voluntar, apoi membru al organizației, apoi președinte. Au fost 5 ani fenomenali în care am reușit lucruri frumoase și în care am crescut enorm. După ASM a urmat Consiliul Național al Tineretului din Moldova, unde am fost timp de 3 ani și secretar general al organizației (un fel de director executiv vorbind în termeni de business), apoi Fundația Youth Development for Innovation unde am făcut colectare de fonduri și parteneriate strategice, iar ulterior am venit la job-ul meu actual. Acestea sunt câteva din momentele care m-au legat de acest sector, mai puțin explorat de mulți profesioniști.

Cum a fost pentru tine experiența primului job și când anume ai lucrat prima dată?

Igor Ciurea: Primul job a fost în perioada studenției, prin programul Work and Travel, ce permitea tinerilor studenți să lucreze în SUA pe perioada verii. Astfel, la primul meu loc de muncă eram responsabil de curățenie într-un hotel din Denali National Park, Alaska. În perioada din SUA, am reușit să lucrez prin hotele, să fiu chelner, barman, bucătar și multe alte profesii care m-au ajutat să învăț enorm de multe chestii. Aceste locuri de muncă nu m-au învățat doar lucruri precum cum se face un latte sau cappuccino, cum se folosește un cuțit de chef sau cum se face un steak bun, dar m-au ajutat să înțeleg ce este disciplina muncii, cât de important este lucrul în echipă și că este greu să fii și un manager nu doar un angajat de rând.

 

Care este cel mai enervant stereotip de la job-ul tău? Și cum l-ai combătut?

Igor Ciurea: Societatea umană se învârte în jurul unor stereotipuri, unele mai adevărate altele mai puțin. Fiind la cârma unor ONG-uri de tineret și având la masa de negociere mereu persoane foarte experimentate din ministere, donatori internaționali, organizații de cercetare, etc, ești nevoit să demonstrezi de fiecare dată că dacă ești sau arăți tânăr asta nu înseamnă că nu ai și profesionalismul, cunoștințele și experiența necesară să faci lucrul bine. Acest lucru te motivează să te pregătești mai bine pentru fiecare ședință, să fii mai dedicat, mai concentrat, să faci un pic mai mult decât s-ar aștepta alții.

Cum ai ajuns să fii astăzi omul care reprezintă părerile tinerilor din Moldova?

Igor Ciurea: Mereu am fugit de a mă eticheta ca fiind omul ce vorbește în numele tinerilor. Am fost omul care dădea voce studiilor, cifrelor, statisticilor, opiniilor, faptelor, realităților cu care se confruntau și se confruntă tinerii zi de zi. În ceea ce ține de traseul meu personal, am început în calitate de asistent pe probleme juridice a unui deputat în parlamentul Republicii Moldova, apoi am mers în avocatură, după fiind în fruntea Consiliului Național al Tineretului din Moldova și a altor câteva ONG-uri, ca în final să mă dedic preponderent serviciilor de consultanță. Citându-l pe tatăl meu: “Igor, cariera ta tot merge în jos începând cu primul tău job”.  Uneori gluma lui mă făcea să cred că are undeva dreptate. Totuși, cred că în drumul meu de până acum am reușit să mă dezvolt continuu, acest moment fiind cel mai important până în prezent când aleg ce să fac.

Care sunt cele mai mari provocări din carieră ta? Poți să ne dai un exemplu concret de situație dificilă pe care a trebuit să o gestionezi la locul de muncă?

Igor Ciurea: Cel mai greu este să administrezi o echipă, să ții oameni motivați și inspirați, să fii prieten dar și să menții acea doză de disciplină a muncii în raport cu ceilalți membri ai echipei. În momentul în care peste noapte am devenit din coleg de muncă un supervizor al acestora, atunci am avut parte de mai multe provocări. Unii pur și simplu negau leadershipul meu. Inițial aduni multe frustrări, iar apoi pas cu pas te impui prin calitatea muncii făcută, prin faptul că arăți că poți face bine ceea ce faci și că îi respecți dar ai și așteptări de la ei. Recrutarea, managementul personalului și lucrul în echipă generează cele mai mari dificultăți în orice entitate și organizație.

Dacă tot vorbim de recrutare, cum vezi Târgul de Cariere și rolul său ca instrument de recrutare rapidă?

Igor Ciurea: Din perspectiva unui potențial angajat, Târgul de Cariere îți oferă posibilitatea să interacționezi direct, pe viu și într-un mediu profesionist cu o gamă largă de potențiali angajatori. În plus acest eveniment îți oferă toate instrumentele să te pregătești și să interacționezi eficient cu cei mai atractivi angajatori din țară. Din perspectiva unui angajator, Târgul de Cariere îți oferă o platformă de recrutare pentru o gamă variată de specialiști (tineri și mai experimentați) dar și creează o imagine pozitivă de angajator responsabil și transparent pentru companiile participante.

Ce recomandări ai da tinerilor care merg pentru prima dată la un interviu? Ce ar trebui să facă și ce nu?

Igor Ciurea:  În primul rând, i-aș îndemna să își revadă CV-ul, atât sub aspect de conținut dar și momente precum aranjarea în pagină, design sau corectarea greșelilor gramaticale. În al doilea rând, informați-vă despre compania cu care aveți interviul. Este rușinos când nu știi cu ce se ocupă potențialul tău angajator. În al treilea rând, decide ce cauți ca job și de ce vrei asta să faci, inclusiv experiența anterioară. Răspunsurile de tipul pot face tot, știu tot și vreau să lucrez ca orice, nu te ajută să ai un interviu de succes. Și o ultimă recomandare este să încercați să fiți relaxați, amabili și sinceri, restul va face recruiterul.