Categorii
Sfaturi

Hai să povestim cu Diana Nanu

Diana Nanu este directorul Tekwill Academy Kids (TAK), centru educațional pentru copii și adolescenți, specializat în domeniul tehnologiilor informaționale și prima noastră gazdă a seriei de interviuri Târgul de Cariere.

Este important, atât pentru tinerii aflați la început de drum, cât și pentru cei care încă își caută drumul profesional, să asculte și să învețe din experiențele celor care au avut succes de-a lungul carierei lor.  Sperăm să găsiți inspirația necesară în interviul realizat cu Diana Nanu.

Cum ai ales domeniul educației și cum ai înțeles că acesta este domeniul în care trebuie să fii?  

Diana Nanu: Mereu am fost cumva marcată de acest segment, deși nu conștientizam. Vei râde, dar cu alegerea la prima specialitate am nimerit exact în capcana în care cad 70% din tineri – sora mea a făcut aceeași facultate. Mai era și un motiv aparte: printre profesori urmau să-mi fie Raisa și Nicolae Leahu, oamenii care m-au marcat pentru o viață, probabil. Prin ei am înțeles că educația poate însemna ceva DIFERIT de înțelegerea clasică. Drumul meu până la tehnologii și educație a fost lung. Am pornit de la științe ale educației, a urmat Psihologia comunicării și Resurselor Umane, am activat câțiva ani în marketing, iar apoi au pornit numeroasele instruiri în tehnologii.

Cum a fost la primul tău job? Povestește-ne primele tale aventuri profesionale.  

Diana Nanu: La primul meu job am rezistat 2 zile! Haha! Vorbesc de angajare full-time, pentru că part-time lucram din anul I de facultate. Acum e foarte amuzant, dar atunci, deloc! Trebuia să lucrez laborant la Universitate. După 2 zile de lucru, am înțeles că trebuie să plec. Motivația mea profesională, socială și financiară erau solidare. Chirie, comunale, stres și mult curaj pentru a-mi asuma consecințele. A urmat o recomandare. Am ajuns la VIP Magazin – un interviu diferit și cald cu Rodica Ciorănică. Am început ca redactor-stilizator. După 4 ani de interacțiune cu diverse companii și sponsorizări obținute, deseori, nu puteam să-mi țin limba după dinți dacă aveam vreo idee de optimizare a lucrului. Așa am ajuns să fac marketing și vânzări la VIP Magazin.

Lecția învățată: dacă știi să-ți asumi consecințele acțiunilor, oricare ar fi ele – crești, iar încrederea în ceea ce faci responsabilizează.

Cum a fost primul interviu? Care a fost cel mai amuzant moment?

Diana Nanu: Unul dintre primele mele interviuri care acum poate părea comic, cu toate că atunci l-am luat destul de în serios, a fost unul care a durat exact 2 minute! Candidam pentru o poziție pe resurse umane, deci strict pe profilul meu de studii.  După ce am așteptat 45 min până se eliberează directorul, am intrat. A scanat cu privirea 1,58 m de înalțime ale mele. M-a întrebat doar cum mă numesc, urmând apoi un mesaj cosmic: „Nu ai nici studii, nici experiență!”. Drăguț, nu? 🙂 

Lecția învățată: angajarea e o chestie de compatibilitate nu doar a competenței, dar și a valorilor, nu doar din perspectiva angajatorului, dar și a angajatului.

Care este cel mai enervant stereotip din carieră ta? Și cum l-ai combătut?

Diana Nanu: Au fost multe. Dar sunt norocoasă, cumva s-au „dizolvat”. Totuși, următoarele 3 au fost mai durabile.

  • Aspectul fizic definește conținutul –când ești compactă de proporții nu întotdeauna ești tratată cu seriozitate. Dar asta durează doar primele 5 minute de discuție, sigur dacă ai cu ce să le umpli. 
  • Tu copii ai, dacă faci educație în IT? Urmând aceeași logică, un antrenor de fotbal trebuie să nască 11 copii ca să știe cum să antreneze un mijlocaș, atacant sau portar? Mi-e frică să mă gândesc ce trebuie să facă un medic. Dar toate întrebările geniale s-au anulat după apariția lui Matei.
  • Femeie în tehnologii. Cred că s-au spus multe și până la mine.

Lecția învățată: Oamenii au dreptul la părere, chiar și la cea greșită. E decizia ta dacă lași să te reprezinte.

Cum ai reușit să lansezi Tekwill Academy Kids?

Diana Nanu: După o experiență de lucru într-un proiect IT de amploare, am decis să fac o schimbare. Având experiența de a crea programe IT pentru adulți, știam că pregătirea în domeniu trebuie să înceapă mult mai devreme. La început a fost un vis, de a crea programe pentru copii, de a explica faptul că posibilitățile tehnologiilor sunt nelimitate și pot oferi oportunități imense pentru orice copil. 

Lecția învățată: În orice experiență – cei mai valoroși sunt oamenii.

 

 

Cum reușești să combini viața de proaspătă mămică și carieră de succes? 

Diana Nanu: Cred că cele mai bune lucru pe care l-a putut inventa omenirea sunt gadget-urile și, în general, tehnologiile. De când a apărut Matei, am apreciat și mai mult valoarea lor. Să scriu e-mail utilizând comanda vocală, să sincronizez telefonul cu laptopul, să semnez electronic facturile în timp ce legăn pătucul, într-un final, să fac educație digitală pentru bonă, ca să pot rămâne conectată cu Matei – a fost alegerea mea conștientă.

Ce recomandări ai da tinerilor care merg pentru prima dată la un interviu? Ce ar trebui să facă și ce nu?  

Diana Nanu: Sunt 3 momente-cheie:

  • Să facă ordine în CV – să îl ajusteze în funcție de poziția la care candidează, să includă indicatori de performanță 
  • Să facă ordine în profilele lor de pe rețelele sociale – deseori, înaine de interviu analizez profilul candidatului pe Facebook sau Linkedin – ele spun mai mult decât orice
  • Să fie foarte pregătiți de interviu și să studieze la maxim profilul companiei – activitatea, echipa, stilul de management, realizările. Candidații pregătiți oferă mult mai multă încredere.

Spune-ne care este motto-ul tău după care te conduci?

Diana Nanu: „Hai să încercăm!” – în timp ce unii creează strategii perfecte, alții fac lucrurile să se întâmple.