Categorii
Interviuri Joburi Profesionale Sfaturi

De la incertitudine la descoperirea vocației. Interviu cu Mihaela Ciucă, ofițer de radiolocație în cadrul Forțelor Aeriene Române

De cele mai multe ori, în viața unui tânăr, apare un moment de răscruce când decizia asupra carierei poate părea copleșitoare. Tot mai mulți tineri, în perioada liceului fiind, nu știu ce drum profesional să aleagă după finalizarea studiilor. Într-o astfel de situație s-a aflat și Mihaela Ciucă. Pentru ea, incertitudinea legată de alegerea drumului profesional a persistat până în clasa a XI-a, când o întâlnire neașteptată cu reprezentanții Forțelor Aeriene Române i-a deschis noi orizonturi.

O carieră în cadrul Forțelor Aeriene Române este în sine o provocare. Am povestit cu Mihaela despre jobul pe care îl are în prezent – ofițer de radiolocație -, cum arată o zi de muncă obișnuită pentru ea, ce abilități sunt necesare pentru a fi admis în cadrul Forțelor Aeriene Române, care sunt etapele și multe altele.

Cum ți-ai descoperit vocația?

În perioada liceului, mă aflam într-o stare de incertitudine cu privire la facultatea pe care urma să o aleg pentru viitor. Diversele domenii mi se păreau captivante, însă niciunul nu reușea să îmi trezească convingerea că ar putea reprezenta adevărata mea chemare. Această incertitudine a persistat până în clasa a XI-a, când Caravana Forțelor Aeriene, împreună cu un grup de studenți a venit să reprezinte Academia Forțelor Aeriene și să ne vorbească despre oferta educațională a acesteia. Până în acel moment, nu aveam cunoștințe despre Academia Forțelor Aeriene sau aviație, despre cerințele sau specializările acesteia, dar prezentările detaliate ale studenților despre viața din academia militară și despre oportunitățile care se deschid după absolvire m-au determinat să iau o decizie fermă în privința carierei mele. Din acea zi, am știut cu claritate ce vreau să fac în viitor, iar la un an de la finalizarea academiei, sunt extrem de mulțumită de decizia pe care am luat-o.

Care a fost momentul în care ai realizat că acesta este drumul profesional care ți se potrivește cel mai bine?

Deși am decis să urmez Academia Forțelor Aeriene în clasa a XI-a, adevărata confirmare că aceasta este direcția profesională potrivită pentru mine a venit în prima lună de studii în cadrul academiei. A fost atunci când am înțeles cu exactitate ce implică viața de militar. Deși această tranziție a reprezentat o schimbare semnificativă pentru mine, am realizat, cu profundă satisfacție, că mă aflu pe calea care îmi aduce cu adevărat împlinire și bucurie pe partea profesională. După acea perioadă, numeroase momente mi-au confirmat decizia luată, în special când am avut ocazia să particip la Caravana Forțelor Aeriene, atât ca studentă a academiei, cât și ca ofițer. Bucuria profundă pe care am simțit-o, știind că am putut să-i inspir și să-i ajut pe elevi să urmeze același drum pe care l-am parcurs și eu, este de nedescris. Aceste clipe de satisfacție și mândrie mi-au consolidat convingerea că alegerea mea a fost cea corectă.

Cum arată o zi obișnuită de lucru pentru tine?

O zi obișnuită de lucru debutează cu ceremonia arborării drapelului, urmată de raportul și inspecția de dimineață. În calitatea mea de ofițer în radiolocație, următorul pas constă în deplasarea la radar pentru efectuarea verificărilor tehnice zilnice. Programul de muncă  este de 8 ore, dar militarii pot lucra și în ture de 24 de ore, pentru supravegherea permanentă a spațiului aerian. 

Ce alte locuri de muncă mai sunt disponibile în cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române?

În cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române, există multiple specializări esențiale, interconectate. Ofițerii de stat major sunt responsabili pentru planificarea și evidența zborurilor. Ofițerii de meteorologie monitorizează constant condițiile meteorologice – aspect deosebit de important. Controlorii de trafic aerian coordonează circulația aeronavelor, iar specialiștii în radiolocație supraveghează atent spațiul aerian, fiind veritabilii ochi ai aviației. Acești specialiști colaborează pentru a menține siguranța piloților, care, la rândul lor, pilotează aeronave pentru a asigura securitatea spațiului aerian, fiind protagoniștii aviației române.

Care sunt părțile tale favorite când vine vorba de jobul pe care îl ai?

Unul dintre aspectele preferate ale profesiei mele este posibilitatea de a contribui activ la apărarea țării, întrucât radiolocația joacă un rol crucial în monitorizarea spațiului aerian. Totodată, zi de zi ne confruntăm cu diverse provocări, care solicită reacții precise și rapide, menținându-ne într-o permanentă stare de vigilență. Fiecare situație nouă ne testează capacitatea de a răspunde prompt, cultivându-ne o atitudine alertă și mereu pregătită pentru neprevăzut.

Pentru cei care își doresc o carieră în cadrul Forțelor Aeriene Române: care sunt pașii?

Pentru a urma o carieră în cadrul Forțelor Aeriene Române, este esențial, în primul rând, să ai o puternică dorință de a îmbrățișa o carieră militară și să aspiri la cele mai înalte standarde. Primul pas pentru candidați este depunerea dosarului la biroul informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal al județului în care se află. Procesul de admitere începe cu proba sportivă, care constă într-un traseu aplicativ ce trebuie parcurs într-un timp maxim de un minut și 50 de secunde. Acest traseu are o lungime de 90 de metri și cuprinde 10 elemente menite să evalueze nivelul de dezvoltare a deprinderilor motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistența, forța). Urmează proba de alergare de rezistență pe o distanță de 2000 m (timp maxim de 10 minute), pentru candidații încadrați la formarea profesională a cadrelor militare în activitate. După această probă, are loc evaluarea psihologică a candidaților și vizita medicală. Ultima probă este cea scrisă, specifică instituției alese. La Academia Forțelor Aeriene, examenele se desfășoară sub formă de test grilă și acoperă materiile: matematică, informatică și engleză.

Care sunt cele mai importante abilități pe care trebuie să le aibă cineva care vrea să lucreze în cadrul Forțelor Aeriene Române?

Pentru a excela în cadrul Forțelor Aeriene Române, trebuie să deții o serie de abilități esențiale. În primul rând, o condiție fizică excepțională este crucială, deoarece activitățile militare solicită rezistență și vigoare. La fel de importantă este și capacitatea de a lua decizii rapide și precise. Abilitățile de comunicare eficientă sunt de asemenea vitale, deoarece coordonarea și cooperarea cu ai tăi colegii sunt fundamentale. Nu în ultimul rând, o integritate morală ireproșabilă și un angajament profund față de valorile și disciplina militară completează profilul ideal al unui aspirant la o carieră în Forțele Aeriene Române.