În orice stat, dinamica pieței muncii se află în strânsă legăură cu modificările fiscale și legislative care apar constant și impactează sfera profesională, determinând atât angajații, cât și angajatorii să se adapteze schimbării. În ultimul an, în țara noastră, au avut loc multiple modificări de ordin fiscal și legislativ. Unele au intrat în vigoare încă de anul trecut, iar altele din 1 ianuarie 2024. Fie că ești angajat sau angajator este important să fii la curent cu noutățile din mediul profesional. Astfel, în rândurile de mai jos, îți prezentăm cinci dintre cele mai recente modificări fiscale și legislative care influențează direct piața muncii în noul an.
Majorarea valorii tichetelor de masă și includerea acestora în baza lunară de calcul a CASS. Tichetele de masă reprezintă unul dintre cele mai comune beneficii extrasalariale, iar modificările legislative referitoare la acestea sunt de mare interes pentru ambele părți: angajați și angajatori. Anul trecut, prin OUG nr. 69/2023 s-a stabilit creșterea valorii maxime a tichetelor de masă la 35 de lei, din 1 august 2023, iar din 1 ianuarie 2024, la 40 de lei. Totuși, este important de menționat faptul că angajatorul nu este obligat să ofere angajaților valoarea maximă a tichetului de masă. O altă modificare legislativă legată de tichetele de masă a intrat în vigoare din prima zi a acestui an și a fost consemnată în Legea nr. 296/2023, care introduce valoarea tichetelor de masă, precum și a voucherelor de vacanță, în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Drept urmare, începând cu acest an, angajatorii care oferă tichete de masă vor plăti și CASS de 10% pentru acestea.
Impozitarea concediului medical cu 10%. La finalul anului trecut, Guvernul a decis impozitarea concediului medical cu 10%, prin Ordonanța de Urgență nr. 115 din 14 decembrie 2023, care a modificat art. 155 din Legea 226/2015 din Codul Muncii. Astfel, angajații aflați în concediu medical vor încasa indemnizații mai mici cu 10%, pe parcursul acestei perioade, suma impozitată fiind direcționată către CASS. Totuși există și excepții: angajații care au suferit un accident de muncă sau care au deprins boli în timp ce se aflau la locul de muncă vor fi scutiți de această impozitare salarială.
Angajații cu vechime mai mare de doi ani nu mai pot fi plătiți cu salariul minim pe economie în 2024. Ordonanța de Urgență nr. 142 din 28 decembrie 2021, care a adus modificări Codului Muncii, menționa următoarele: Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (..). Astfel, în baza acestui act legislativ, angajatorii sunt obligați să majoreze salariile angajaților care au mai mult de doi ani în câmpul muncii.
Taxe suplimentare pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară. În luna noiembrie a anului trecut, Guvernul a decis renunțarea la scutirea de impozit pe venit pentru angajații din sectorul IT. Astfel, veniturile care depășesc 10.000 de lei brut vor fi impozitate cu 10%. Totodată, s-a introdus plata obligatorie a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS – 10%) şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM – 2,25%) pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.
Deducere fiscală pentru angajații care au copii la creșă și grădiniță. Prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, care aduce modificări Codului Fiscal, Guvernul României și-a propus să includă o serie de facilități fiscale pentru companii. Una dintre aceste facilități vizează sprijinirea părinților în a acoperi o parte dintre costurile care țin de educația timpurie a copiilor. Astfel, angajații care au copii la creșă sau grădiniță pot primi, la cerere, din partea angajatorului o deducere fiscală de până la 1.500 de lei pe lună, pentru fiecare copil. Suma acordată de către angajator nu este supusă impozitării pe venit și nici contribuțiilor de asigurări sociale sau de sănătate.
Ca urmare a modificărilor fiscale și legislative recente, este foarte posibil ca în anul 2024 să apară noi tendințe pe piața muncii și, chiar să asistăm la o revoluție în anumite domenii de activitate. Până atunci, vă reamintim o măsură legislativă foarte importantă, care a intrat în vigoare începând cu anul acesta, și anume: zilele de 6 și 7 ianuarie au fost incluse pe lista zilelor libere legale :).