Se spune că ideile bune vin în urma unui brainstorming, iar ideile geniale vin după o cafea sau chiar în timp ce o savurezi :). De-a lungul anilor, cultul cafelei la birou a câștigat tot mai multă notorietate, iar studiile arată că, în prezent, la nivel mondial, se consumă zilnic peste două miliarde de cafele. Unii beau cafea pentru că adoră gustul, alții pentru că o consideră doza de energie zilnică de care au nevoie sau pur și simplu o folosesc ca pretext de socializare.
Savurată de milioane de oameni în fiecare zi, beneficiile cafelei la locul de muncă sunt numeroase. Cea mai mare parte a angajaților consideră că a avea un aparat de cafea la birou este important nu doar pentru a crește nivelul de productivitate, ci și pentru starea de bine generală. În rândurile care urmează îți prezentăm principalele beneficii ale cafelei pe care o bei la birou, dar și câteva curiozități. La unele dintre ele poate nici nu te-ai fi gândit!
- Îmbunătățește starea de spirit. Numeroase studii efectuate în domeniul medical au dovedit că unele dintre principalele beneficii ale cofeinei sunt redate de faptul că diminuează oboseala mentală, stimulează concentrarea și îți oferă un impuls de energie. Toate acestea ajută la creșterea nivelului de motivație și, astfel, te simți mai pregătit pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice trasate. Astfel, savurarea a două-trei cești de cafea pe zi îți poate îmbunătăți starea de spirit. Mai mult decât atât, un aparat de cafea amplasat strategic în birou poate genera conversații și interacțiuni spontane între colegi, în timp ce aceștia se întâlnesc la o cafea, fapt care, la rândul său, conduce la o stare de bine generală la locul de muncă.
- Diminuează nivelul de stres. O ceașcă de cafea poate funcționa ca un remediu antistres eficient, permițându-ți să îți iei câteva momente de respiro și să te deconectezi de la activitățile care țin de locul de muncă. În același timp, consumul de cafea crește producția de dopamină și, prin urmare, îți poate îmbunătăți starea de spirit, eliberându-te de stresul acumulat.
- Oferă multiple beneficii pentru sănătate. De-a lungul timpului, cercetătorii din sfera medicală au identificat o serie de beneficii pe care cafeaua le are asupra sănătății noastre. Pe lângă faptul că are în componența sa vitamine și minerale (inclusiv vitaminele B2, B3, B5, mangan și potasiu), cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2, poate crește arderea grăsimilor cu până la 10% în cazul persoanelor supraponderale, poate reduce riscul de Alzheimer și Parkinson și poate chiar proteja împotriva cirozei hepatice, a bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer.
- Crește nivelul de productivitate. Consumul de cafea poate crește nivelul de productivitate în rândul angajaților și îi ajută să fie mai eficienți în îndeplinirea task-urilor. Cofeina din cafea funcționează ca un stimulent care intensifică activitatea creierului, combate somnolența și stimulează concentrarea. Astfel, faptul că angajații sunt mai atenți și mai concentrați diminuează șansele apariției unor erori majore la locul de muncă și susține productivitatea.
- Facilitează asimilarea informației. Studiile arată faptul că persoanele care consumă cel puțin 200 de miligrame de cofeină (aproximativ două cești de cafea) rețin mai repede și mai ușor informațiile noi. De asemenea, cafeaua are efecte pozitive și asupra capacității de memorare, prin prisma faptului că poate scădea gradul de uitare pe parcursul a 24 de ore. Totodată, s-a constatat că persoanele care au consumat cafea după ce au studiat, și-au amintit ulterior mai multe informații.
- Creează o cultură pozitivă la locul de muncă. Pauzele de cafea oferă angajaților șansa de a socializa într-un cadru relaxat. Spațiul unde angajații pot își pot savura cafeaua reprezintă o zonă în care aceștia pot fi creativi și își pot îmbunătăți calitatea muncii prin opinii externe. Pauzele de cafea pot crea o cultură pozitivă la locul de muncă, ajută colegii să se cunoască mai bine, să descopere lucruri interesante unii despre alții sau să planifice activități în afara programului de lucru care, fără îndoială, vor avea ca rezultat consolidarea lor ca echipă.
Cinci curiozități despre cafea
- Un român bea, în medie, 283 de cafele pe an.
- Cele mai bune intervale pentru o pauză de cafea: 9:30 – 11:30, 13:30 & 17:00.
- Prima ceașcă de cafea a fost preparată în Yemen, în secolul al XV-lea, de către călugării Sufi, iar mai apoi consumul de cafea s-a răspândit în Orientul Mijlociu și Africa.
- Cea mai scumpă cafea din lume este Kopi Luwak, iar un kilogram costă 1 300$. Originar din Indonezia, acest sortiment de cafea se evidențiază prin procesul în urma căruia este obținut. În traducere, kopi luwak înseamnă „cafea de la zibete”. Zibetele sunt niște mamifere arboricole de talie mică, asemănătoare pisicilor. Procesul de obținere a cafelei presupune ca zibetele să mănânce și să digere boabele de cafea, care sunt apoi extrase din excrementele acestora.
- Țările în care se bea cea mai mare cantitate de cafea: Finlanda, Italia, Franța, Columbia, Brazilia, Statele Unite ale Americii.
Cafeaua a devenit pentru mulți dintre angajați parte din rutina zilnică și, implicit, din stilul lor de viață. A avea la birou un aparat de cafea și un spațiu unde poți să bucuri de cafea singur sau în compania colegilor este important pentru a menține angajații motivați, concentrați și plini de energie. O simplă ceașcă de cafea poate îmbunătăți productivitatea, starea de spirit și, în același timp, poate încuraja socializarea între angajați.
Surse:
https://www.recruiter.com/recruiting/office-coffee-its-image-and-implications/
https://www.scanomat.com/articles/5-health-benefits-of-drinking-coffee-at-work/
https://www.zurich.com/en/media/magazine/2021/5-ways-coffee-can-enhance-your-work-life
https://www.millersatwork.com/blog/6-ways-a-coffee-area-can-benefit-your-office
https://allthingsdelicious.sg/blogs/food-for-thought/back-to-work-4-benefits-of-coffee-in-the-office
https://feedr.co/en-gb/c/blog/benefits-of-coffee-in-the-office