Categorii
Joburi Profesionale Sfaturi

 Un CV bine redactat, un pas mai aproape de jobul mult visat

CV-ul este cartea de vizită a unui candidat și reprezintă șansa acestuia de a face o primă impresie bună angajatorului și, implicit, de a fi selectat pentru procesul de recrutare. Un CV bine organizat poate face diferența între a obține jobul mult visat și a nu fi chemat nici măcar la interviu. Angajatorii și recrutorii primesc, uneori, zeci și chiar sute de CV-uri pentru anumite poziții, așa că este important să îți construiești un CV care să se evidențieze.

În rândurile care urmează, îți prezentăm ce ar trebui să conțină CV-ul tău și ce aspecte ar trebui să ai în vedere în momentul în care îl redactezi, pentru a impresiona angajatorul și a-l determina să te invite la un prim interviu:

Informații personale și date de contact
Acestea se poziționează în partea de sus a paginii. Include în această secțiune numele complet, un număr de telefon și adresa de e-mail. De asemenea, dacă dorești, poți adăuga naționalitatea și data nașterii, dar acestea nu sunt obligatorii.

Profil personal
Chiar dacă este opțională, această secțiune aduce un plus de valoare CV-ului prin prisma faptului că aici poți insera câteva rânduri despre lucrurile care te caracterizează, abilitățile tale și motive pentru care ești potrivit pentru jobul la care aplici. Folosește cuvinte cheie și nu uita că textul trebuie să fie scurt și concis.

Experiență profesională
Este indicat să începi cu ultimul loc de muncă sau cu actualul job. Aici ar trebui să incluzi perioada în care ai fost angajat sau ești angajat, denumirea poziției ocupate, numele angajatorului, tipul de activitate, atribuțiile și realizările. În același timp, aici este locul unde poți arăta angajatorului că ești capabil să contribui la dezvoltarea companiei sale. Cum?! Simplu! În loc să enumeri pur și simplu rolurile anterioare și responsabilitățile pe care le-ai avut, menționează în plus două-trei lucruri concrete pe care le-ai realizat pentru foștii angajatori, în fiecare rol. De exemplu, ai putea menționa obiectivele pe care le-ai atins și cum sau noi procese pe care le-ai implementat. Dacă ești la primul job și nu ai experiență anterioară, nu îți face griji. Poți lista aici toate activitățile la care ai participat – voluntariat, de exemplu – și care te-au ajutat să te formezi în domeniul jobului pentru care aplici. Detaliază responsabilitățile pe care le-ai avut, cum ți-ai îndeplinit sarcinile trasate, ce abilități ai dobândit sau ce abilități ai avut oportunitatea să dezvolți.

Educație
Este recomandat să începi cu studiile cele mai recente și să expui, pe scurt, diplomele și calificările pe care le-ai obținut, precum și instituțiile emitente. Nu uita să te focusezi pe studiile, cursurile și atestatele relevante pentru rolul pentru care aplici.

Abilități
Este, probabil, cea mai importantă parte a CV-ului. Deci, merită o atenție sporită. Abilitățile menționate în CV te pot diferenția de restul candidaților și, astfel, faci un pas important spre jobul mult visat. Mai mult decât atât, în cazul în care obții jobul, secțiunea dedicată abilităților poate influența salariul pe care angajatorul ți-l propune. Include aici abilitățile pe care le deții și nu uita să le evidențiezi, mai ales, pe cele relevante pentru jobul pe care dorești să îl obții. Pentru fiecare abilitate, scrie o propoziție care să arate contextul și cum ai folosit abilitatea respectivă. Apoi, scrie o propoziție care să arate cum ai putea folosi acea abilitate la locul de muncă pentru care aplici. De asemenea, sfatul nostru este să fii sincer în momentul în care completezi această secțiune, deoarece la interviu sunt șanse mari să fii rugat să vorbești detaliat despre unele dintre abilitățile pe care le-ai menționat.

Alte informații care pot fi incluse în CV
La finalul CV-ului, poți adăuga o secțiune de interese sau hobby-uri, unde ai sanșa să îți portretizezi personalitatea. Menționează aici pasiunile tale și lucrurile pe care obișnuiești să le faci în timpul liber. Totodată, poți insera și o secțiune de realizări, în cadrul căreia să le treci în revistă pe cele relevante pentru jobul la care aplici.

În momentul în care îți redactezi CV-ul și, implicit, completezi secțiunile mai sus menționate, ar trebui să ai în vedere o serie de aspecte legate de organizarea conținutului. Iată câteva sfaturi de care este indicat să ții cont:

  • Folosește cuvinte cheie;
  • Focusează-te pe evidențierea abilităților și a experienței relevante pentru jobul la care aplici;
  • Include informații care să atragă atenția angajatorului;
  • Poziționează-te ca un candidat potrivit pentru rolul pe care dorești să îl obții;
  • Asigură-te că CV-ul tău nu conține greșeli de punctuație, de exprimare sau gramaticale;
  • Fii clar și concis, păstrează detaliile pentru interviu;
  • Lungimea ideală a unui CV este două pagini;
  • Trimite întotdeauna CV-ul în format .pdf;
  • Alege o fotografie potrivită (tip portret, actuală, clară, să te includă doar pe tine, vestimentația trebuie să fie business sau business-casual).

La nivel de design, există numeroase modele de CV-uri pe care le poți descărca din mediul online. Alege-l pe cel care consideri că te reprezintă și se potrivește domeniului și jobului pentru care aplici, dar nu uita să alegi un model simplu, care să nu fie încărcat din punct de vedere vizual, și care să îți permită să îți organizezi informațiile în mod clar, logic, ușor de parcurs.

Privește CV-ul ca pe un element esențial de marketing personal, pentru a te autopromova în fața angajatorului și a-l determina să își dorească să te cunoască. CV-ul este oglinda candidatului, iar un CV bine redactat te poate duce, fără îndoială, cu un pas mai aproape de jobul mult visat.

Exit mobile version