În sensul cel mai simplu, termenul networking se referă la crearea unor conexiuni reciproc benefice cu profesioniști dintr-un anumit domeniu de activitate. Networking-ul profesional activ este esențial pentru dezvoltarea în carieră, deoarece îți poate deschide noi orizonturi, îți poate facilita accesul la diverse joburi, poți întâlni oameni care să te inspire și de la care să înveți lucruri utile, poți schimba idei cu profesioniști din diverse domenii de activitate sau ai posibilitatea de a-ți construi un brand personal solid. Cu alte cuvinte, networking-ul poate face diferența între o carieră care nu iese cu nimic din tipare și o carieră de succes.
5 beneficii ale networking-ului
Oameni noi, oportunități noi. Simplul fapt că interacționezi și schimbi idei cu oameni noi îți poate oferi nebănuite oportunități de dezvoltare personală și profesională. Relaționarea cu alți profesioniști te introduce în comunitatea lor, punându-ți la dispoziție o întreagă listă de contacte de la care poți solicita diverse informații sau poți primi consiliere. Oportunitățile sunt nesfârșite, de la facilitarea obținerii unui anumit loc de muncă sau a unor parteneriate până la inițierea și implementarea unor proiecte de mare impact.
Creșterea notorietății profilului profesional. A fi vizibil și a te face remarcat este un alt beneficiu al networking-ului, esențial în evoluția carierei tale. Participarea cu regularitate la evenimente profesionale și sociale te va ajuta să te evidențiezi în domeniul de activitate și nu numai. Într-un astfel de cadru, încearcă să aduci un plus de valoare pentru ceilalți participanți ascultând cu atenție, continuând conversațiile într-un mod natural, reținând nume și punându-ți la dispoziția celorlalți cunoștințele și experiența.
Rămâi la curent cu noutățile din domeniul tău de activitate. Prin intermediul discuțiilor cu profesioniști din domeniul de activitate din care faci parte, ești mereu la curent cu toate noutățile și tendințele. Totodată, poți afla de la aceștia cum abordează diverse situații de criză sau ce tool-uri îți pot eficientiza și simplifica munca. De asemenea, este o idee bună să discuți, în mod constant, despre tot ce e nou în industrie și ce perspective se întrevăd, dar și să urmărești ce fel de articole postează contactele tale pe LinkedIn.
Dobândești mai multă încredere în tine. Prin faptul că te expui continuu și cunoști oameni noi, ieși din zona ta de confort și dezvolți aptitudini sociale noi sau le consolidezi pe cele deja existente, fapt care îți oferă mai multă încredere în tine și în abilitățile tale. În același timp, sentimentul că ai în spate o rețea vastă de contacte la care poți apela te face să te simți mai încrezător, iar acest lucru se poate vedea în traiectoria ta în plan profesional.
Perspective noi. Networking-ul îți permite să împărtășești idei cu alte persoane, să vezi diverse unghiuri de abordare și, implicit, să îți schimbi perspectivele. Discuțiile cu rețeaua ta de contacte îți oferă oportunitatea de a înțelege mai bine cum funcționează anumite industrii, ce schimbări ar trebui să faci pentru a-ți îndeplini obiectivele, cum poți obține jobul la care visezi sau cum poți gestiona eficient varii situații.
Unde poți face networking? Răspunsul este: oriunde sau…aproape oriunde :). Fie că vorbim despre o întâlnire informală în curtea vecinului la un grătar sau despre participarea la un eveniment dedicat profesioniștilor dintr-un anumit domeniu, ambele constituie cadrul potrivit pentru a face networking. Dacă nu știi de unde să începi, mai jos, îți oferim câteva sugestii de moduri în care poți face networking:
- participă la Târgul de Cariere;
- ia parte la evenimente dedicate domeniului tău de activitate sau altor domenii;
- participă la workshop-uri, conferințe, seminarii, expoziții;
- conectează-te pe LinkedIn cu profesioniști din diverse industrii;
- reia sau păstrează legătura cu foști colegi de muncă sau de școală;
- discută cu actualii colegi de muncă;
- implică-te în acțiuni de voluntariat;
- folosește rețelele sociale pentru a intra în diverse grupuri în care se discută subiecte de interes pentru tine.
Cum să faci networking eficient? Oportunitatea de a interacționa cu persoane din domenii de activitate diverse trebuie exploatată la maximum. Iată câteva sfaturi de care să ții cont când faci networking:
- gândește-te la plus valoarea pe care o poți aduce și la ce poți tu să oferi interlocutorilor în cadrul discuțiilor;
- setează obiective clare și gândește-te la ce întrebări dorești să afli răspunsuri;
- lasă-te condus de curiozitate;
- analizează profilul și topicurile de discuție pentru ca mai apoi să incluzi în rețeaua ta de contacte oameni care te pot ajuta să îți îndeplinești obiectivele;
- păstrează o comunicare constantă cu rețeaua ta de contacte (un e-mail scurt sau un mesaj pe LinkedIN, în cele mai multe cazuri, este suficient);
- acordă atenție profilului pe care îl ai în mediul online (mai ales profilului de LinkedIn);
- încearcă să ajungi mai devreme la evenimente, este mult mai ușor să abordezi oamenii înainte ca aceștia să se integreze în diverse grupuri.
Networking-ul este o componentă esențială a parcursului profesional, deoarece prin crearea de conexiuni cu persoane potrivite ți se deschid noi perspective și beneficiezi de oportunități nebănuite. Mai mult decât atât, networking-ul îți poate aduce clienți noi, prieteni noi, mentori, parteneri de afaceri sau angajați și mereu ai siguranța că, indiferent de provocările care apar, ai o rețea de contacte la care poți apela și te va ajuta să iei cele mai bune decizii.
Surse:
- https://www.michaelpage.com.au/advice/career-advice/career-progression/top-12-benefits-networking-why-networking-important#:~:text=Yes%2C%20networking%20can%20benefit%20your,aspects%20of%20your%20personal%20journey
- https://www.betterup.com/blog/networking
- https://novoresume.com/career-blog/why-is-networking-important
- https://hbr.org/2016/05/learn-to-love-networking
- https://www.forbes.com/sites/biancamillercole/2019/03/20/why-networking-should-be-at-the-core-of-your-career/?sh=2ef4a02d1300