Categorii
Sfaturi

Valentin Zaharia, șofer de TIR, Elflein Transport & Logistik: „Am venit, am vorbit, m-am angajat”

Târgul de Cariere oferă, ediție după ediție, numeroase oportunități profesionale atât în țară, cât și în străinătate. De-a lungul anilor, pe lângă angajatorii momentului care activează în România, la Târgul de Cariere au luat parte diverse companii importante din afara granițelor țării, care au reușit să găsească omul potrivit la momentul potrivit. Omul potrivit la momentul potrivit a fost și Valentin Zaharia. El a participat primăvara aceasta la Târgul de Cariere | Brașov și a obținut un loc de muncă în cadrul companiei germane Elflein Transport & Logistik. 

Valentin descrie experiența pe care a avut-o la Târgul Cariere în felul următor: „Am venit, am vorbit, m-am angajat.” și ne povestește că procesul de recrutare a fost unul rapid și simplu, iar reprezentanții companiei l-au sprijinit necondiționat în procesul de adaptare. Află mai multe, în rândurile de mai jos, despre cum s-a adaptat la noul job, programul de lucru, perioada de training, experiența primei curse și multe altele.

Cum ai aflat despre Târgul de Cariere?

Dintr-o postare pe YouTube a unui angajat Elflein.

Cum te-ai pregătit pentru participarea la eveniment?

Mi-am schițat întrebările pe care voiam să le pun reprezentantului Elflein și mi-am pregătit actele referitoare la pregătirea profesională: card tahograf, atestat profesional, card ADR, fișa medicală și cea psihologică.

Cum ai descrie experiența pe care ai avut-o la Târgul de Cariere?

Prima mea experiență la Târgul de Cariere aș putea să o rezum în felul următor: am venit, am vorbit, m-am angajat.

Cum s-a derulat procesul de recrutare?

Rapid și la obiect: le-am explicat că abia luasem categoria CE și atestatele, le-am spus ce experiență mai aveam în transport, am discutat despre ce pot să-mi ofere și asta a fost.

Știm că șoferii de TIR au un program de lucru mai special. Cum arată programul tău?

Lucrez șase săptămâni urmate de două săptămâni de odihnă în România. În cele șase săptămâni de lucru, se lucrează în trei schimburi. Acestea se rotesc săptămânal.

În cadrul companiei, se oferă un training de trei săptămâni pentru noii angajați. Cum s-a desfășurat perioada de training pentru tine și ce ai învățat, mai exact? 

În prima săptămână, am recapitulat câteva lucruri de bază: cum să cuplăm/decuplăm o semiremorcă, apoi cum să deschidem și să închidem remorca, manevre de parcare cu spatele și scurte curse prin trafic, cum să ancorăm marfa. În următoarele două săptămâni, am lucrat în echipă cu diverși colegi cu experiență, iar la final a urmat o evaluare efectuată de către un trainer Elflein.

Știm că acesta este primul tău job ca șofer de TIR. Cum a fost experiența primei tale curse?

Relativ stresantă. Sunt multe lucruri la care trebuie să fii atent și ai nevoie de timp până ajungi să simți mașina, dar am primit mult ajutor din partea companiei, iar în final totul a decurs foarte bine și m-am adaptat rapid.

Care sunt avantajele evenimentelor de recrutare organizate în format fizic?

Faptul că te întâlnești față în față cu reprezentanții companiilor și poți să le pui întrebări. De exemplu, în cazul persoanelor ca mine, interesate de un loc de muncă în străinătate, nu cred că era un scenariu fericit acela în care mergi peste 1 000 de km pe banii tăi și afli în Germania că, de fapt, condițiile de angajare sunt altele.

Care consideri că sunt principalele puncte forte ale evenimentelor Târgul de Cariere?

Întâlnirea față în față cu reprezentanții companiilor și faptul că poți găsi mai multe firme din domeniul care te interesează.

Se apropie o nouă ediție Târgul de Cariere. Cum îi sfătuiești pe participanți să se pregătească pentru eveniment?

Să se informeze despre companiile la care vor să aplice, să își facă o listă cu ceea ce vor să afle de la reprezentanții firmelor și să aibă cu ei CV-ul în format fizic sau electronic.