De-a lungul anilor, Târgul de Cariere a fost locul unde multe persoane și-au găsit un job potrivit. Printre acestea se numără și Ioana Rotaru. Totul a început la standul Take Off Labs cu un: „Bună! Vreau să aflu mai multe despre voi.”, a continuat cu un internship, iar apoi cu obținerea unui rol de software engineer. Ioana spune că, pentru ea, Târgul de Cariere a reprezentat o experiență surprinzătoare și antrenantă, fiind impresionată de implicarea, curiozitatea și energia participanților. Înainte de eveniment, a consultat lista companiilor participante și le-a selectat pe cele de interes pentru ea, apoi s-a înarmat cu încredere și entuziasm și a interacționat cu reprezentanții companiilor.
Dintre companiile prezente, cel mai mult a impresionat-o Take Off Labs. Spune că și-a găsit locul și rezonează întru totul cu valorile companiei. Are un job pe care îl iubește, o motivează și îi oferă oportunitatea să evolueze constant. Află din rândurile de mai jos mai multe despre cum a obținut Ioana primul ei job în urma participării la Târgul de Cariere, ce presupune rolul de software engineer, principalele provocări pe care le-a întâlnit și cum le-a gestionat, ce o motivează cel mai mult în activitatea profesională și multe altele.
Cum ai aflat despre Târgul de Cariere?
Inițial, auzisem de Târgul de Cariere din social media, apoi a început să apară tot mai des menționat în grupul de prieteni.
Cum te-ai pregătit pentru participarea la eveniment?
Nu am avut neapărat o serie de pași pe care i-am urmat, dar a fost foarte utilă o informare în prealabil despre companiile care vor participa la eveniment, domeniile lor de activitate și joburile pe care le oferă. De asemenea, o listă a companiilor care par de interes și despre care ai vrea să afli mai multe detalii e un început bun.
Cum ai descrie experiența pe care ai avut-o la Târgul de Cariere?
A fost o experiență surprinzătoare, la modul plăcut, și antrenantă. Fiind ultima ediție organizată în format fizic înainte de pandemie, numărul de participanți a fost foarte mare, iar pentru un student care e la prima participare la un asemenea eveniment a fost impresionant să descopere implicarea, curiozitatea și energia celorlalți participanți.
Ce îți amintești despre prima interacțiune cu reprezentanții Take Off Labs?
De la bun început au fost foarte deschiși, iar interacțiunea cu aceștia nu a fost deloc rigidă sau plictisitoare. Am apreciat că și-au făcut timp să vorbească cu fiecare participant și să răspundă la toate întrebările, chiar dacă fluxul de participanți la stand era considerabil.
Ce te-a atras la companie?
Am apreciat faptul că procesul de recrutare se bazează foarte mult pe probleme de logică și algoritmică, punând accentul pe modul de rezolvare a problemelor, fără a constrânge candidații să folosească un anumit limbaj de programare. De asemenea, fiind în anul II de facultate a contat faptul că ofereau internship-uri plătite, iar programul de lucru flexibil nu intra în conflict cu cel al facultății.
Știm că ai început cu un internship de trei luni, iar apoi ai decis să rămâi în cadrul companiei, obținând primul tău job. Care au fost principalele motive pentru care ai continuat la Take Off Labs?
În primul rând, pe tot parcursul internship-ului, mentorii au fost deschiși la a răspunde oricărei întrebări venite din partea mea și am reușit să văd cum proiectul pe care l-am dezvoltat a fost integrat treptat în cadrul companiei, fiecare etapă oferind un boost de motivație. La finalul perioadei de internship, am simțit că, în continuare, interacțiunea e bazată pe încredere reciprocă, că rezonez cu valorile companiei și am considerat că există suficiente oportunități de dezvoltare atât pe plan profesional, cât și pe cel personal.
Se spune că fiecare profesie vine cu provocările ei. În calitate de software engineer care au fost principalele provocări pe care le-ai întâlnit și cum le-ai gestionat?
Prima provocare cu care m-am confruntat a fost complexitatea proiectului pe care lucrez. Fiind un produs orientat pe managementul jocului de golf, a fost nevoie de o primă etapă în care să descopăr regulile și mecanismele acestui sport, iar apoi, prin obiective punctuale, să înțeleg logica din spatele diverselor funcții. Apoi, pe parcurs, au apărut provocări noi cu fiecare funcție dezvoltată, pentru a ne asigura că varianta finală corespunde cerințelor clienților. Pentru a le gestiona, e nevoie, mai întâi, de comunicare constantă atât în cadrul echipei, cât și cu membrii celorlalte departamente, apoi de organizare eficientă a timpului și a resurselor.
Dacă ar trebui să îți descrii jobul printr-o melodie, care ar fi aceasta?
Nu pot să spun că știu o melodie care să se potrivească unei zile obișnuite de muncă, dar cel mai bine cred că se potrivește aceasta: OneRepublic – Run. De obicei, îmi place să îmi încep ziua cu ea, mă motivează să fac lucrurile mai bine și să încerc sa mă dezvolt cât mai mult.
Ce te motivează cel mai mult în activitatea profesională?
Faptul că în momentul în care mă uit în spate, chiar și cu câteva luni, reușesc să văd o evoluție constantă care keeps me going and reaching for more. De asemenea, e foarte fain și motivant să observi că lucrurile pe care le dezvolți sunt folosite și ajută tot mai mulți oameni în a eficientiza diverse procese.
Care sunt avantajele evenimentelor de recrutare organizate în format fizic?
În primul rând, interacțiunea dintre participanți și reprezentanții companiilor e mult mai reală în format fizic, ambele părți își pot forma o părere mai clară dacă rezonează unii cu ceilalți și poate exista o colaborare. Mai mult, energia și entuziasmul participanților sunt total diferite în format fizic, ceea ce cred că încurajează participanții în a fi mai implicați și mai interesați de oportunitățile oferite.
Care consideri că sunt principalele trei puncte forte ale evenimentelor Târgul de Cariere?
Evenimentele Târgul de Cariere reprezintă un punct de plecare pentru toți cei care sunt în căutarea unui nou job sau care pur și simplu își doresc sa ia pulsul pieței muncii. Cred că motivul cel mai bun de a participa la Târgul de Cariere îl reprezintă multele povești de succes ale oamenilor care s-au angajat prin intermediul acestui eveniment. Posibilitatea de a interacționa direct cu angajatorii și angajații companiilor reprezintă încă un plus, participanții reușind, astfel, mult mai ușor sa descopere cultura fiecărei organizații sau valorile posibililor viitori colegi. De asemenea, Târgul de Cariere oferă posibilitatea de a aplica pe loc la diverse joburi prin intermediul unui CV în format electronic, simplificând procesul pentru candidați și companii.
Cât de important este să rezonezi cu valorile companiei pentru care lucrezi?
Pentru mine acesta e un factor decisiv în alegerea unei companii. În momentul în care valorile personale nu sunt aliniate cu acelea ale companiei pentru care lucrezi, consider că mediul de lucru devine mai stresant, iar interesul angajatului pentru dezvoltare în cadrul companiei scade.
Se apropie o nouă ediție Târgul de Cariere. Cum îi sfătuiești pe participanți să se pregătească pentru eveniment?
Să se înarmeze cu încredere, să aibă o idee generală despre ce caută, dar în același timp fie deschiși spre interacțiune cu reprezentanții companiilor și noi oportunități.