Categorii
Sfaturi

Cum poți să te dezvolți profesional vara aceasta

Soare, mare, festivaluri, concedii, drumeții, ieșiri la terase până la ore târzii – pe toate acestea le asociem cu sezonul de vară. Vara tocmai a început și, cu siguranță, fiecare dintre noi a pregătit o listă cu lucruri pe care dorim să le punem în practică în lunile care urmează. Ce ar fi să adaugi, dacă nu ai adăugat deja, și dezvoltarea profesională în lista ta?! Având în vedere zilele mai lungi și ritmul de lucru, adesea, mai relaxat, vara este un moment oportun pentru a te concentra și asupra obiectivelor profesionale, în afara activităților de zi cu zi. Pentru a facilita procesul, în rândurile care urmează îți oferim câteva idei referitoare la modul în care poți să te dezvolți profesional vara aceasta.

Începe cu o pauză

Poate părea ciudat ca dezvoltarea ta profesională din vara aceasta să înceapă cu o pauză, dar nu e deloc :). Chiar dacă ești obișnuit să muncești constant și să depui un efort considerabil pentru ca lucrurile să se desfășoare cât mai eficient la locul de muncă, acest lucru poate face mai mult rău decât bine, dacă nu te deconectezi la momentul potrivit. Fără o pauză periodică, începi să te simți epuizat, productivitatea ta va scădea și nu te mai poți concentra pe lucrurile care ar putea să te ajute să te dezvolți personal și profesional. O pauză de la activitățile fizice și mentale ale cotidianului îți oferă șansa de a te întoarce la muncă odihnit și cu mintea limpede. Folosește acel timp liber pentru a-ți reîncărca bateriile, astfel încât să îți poți privi cariera și dintr-o altă perspectivă și să identifici metodele cele mai bune de dezvoltare.

Concentrează-te pe abilitățile tale și perfecționează-le

Lumea este într-o continuă schimbare și, odată cu ea, și sfera profesională. Chiar dacă ești foarte bine pregătit, industria în care activezi va continua să se schimbe și este necesară o adaptare constantă. Perfecționarea profesională este soluția. Îți poți dezvolta abilitățile pentru a ține pasul cu schimbările din domeniul tău de activitate și pentru a avansa în carieră. Fie că ai obținut un job nou, un stagiu de vară, un voluntariat sau pur și simplu dorești să devii mai bun în ceea ce faci, acum este momentul să înțelegi care sunt abilitățile la care vei apela cel mai des în viitor și pe care dorești să le dezvolți. Încearcă să discuți cu un coleg sau cu un superior despre modul în care poți dobândi experiență în domenii specifice sau poți începe prin a căuta diverse cursuri, cărți sau evenimente care te-ar putea ajuta. 

Folosește o matrice de gestionare a timpului

Pe parcursul săptămânii de lucru, fiecare dintre noi suntem puși în situația de a gestiona diverse task-uri. Uneori, ne lăsăm ușor prinși de sarcini mai puțin importante sau permitem ca unele lucruri să ne ia mai mult timp decât ar trebui. Pentru a eficientiza la maximum timpul la locul de muncă, poți folosi Matricea de gestionare a timpului dezvoltată de Stephen Covey, autorul bestseller-ului The 7 Habits of Highly Effective People. Matricea de gestionare a timpului te ajută să îți organizezi sarcinile, să le ierarhizezi și, apoi, să le îndeplinești în funcție de importanța și urgența lor. Matricea este formată din patru casete: Urgent/Important, Urgent/Nu este important, Nu este urgent/Important și Nu este important/Nu este urgent, iar organizarea activităților tale zilnice în fiecare casetă se poate dovedi foarte utilă și te va ajuta să devii mai productiv, mai eficient și să ai noi perspective asupra activității tale. 

Matricea de gestionare a timpului popularizată de Stephen Covey în cartea sa The 7 Habits of Highly Effective People.

Participă la evenimente, conferințe, workshop-uri

Pe durata verii, se organizează diverse evenimente, conferințe sau workshop-uri care te pot ajuta să te dezvolți din punct de vedere profesional și să adaugi noi contacte utile în agenda ta. Urmărește ultimele noutăți din domeniul tău de interes, explorează noi domenii și ia parte la activități care îți deschid orizonturi. Dacă încă nu ai idei de evenimente la care poți participa vara aceasta, te ajutăm noi :). Consultă link-urile de mai jos și alege ce este cel mai potrivit pentru tine:

Înscrie-te la cursuri de dezvoltare profesională

Cursurile de dezvoltare profesională permit angajaților să dobândească încredere și credibilitate pe măsură ce dobândesc noi seturi de competențe și calificări profesionale. Urmând un astfel de curs sau ținând pasul cu formarea în domeniul tău de activitate, vei fi la curent cu cele mai bune practici și vei asimila informații noi, necesare pentru a progresa în carieră. Câteva link-uri utile unde te poți înscrie online la diverse cursuri:

Citește cărți de dezvoltare profesională

Există numeroase resurse care te pot ajuta să te dezvolți din punct de vedere profesional. Unele dintre cele mai accesibile resurse sunt cărțile. Cărțile de dezvoltare profesională oferă informații despre cum să progresezi în carieră și cum să gestionezi mai bine conflictele apărute la locul muncă prin autoperfecționare, învățare și schimbări de mentalitate. De asemenea, ele consolidează modul în care răspunzi la provocări și cât de bine te adaptezi la mediile de lucru în schimbare. Câteva sugestii de cărți pe care le poți citi vara aceasta:

  • Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace (Stephen Covey)
  • Începe cu ce nu-ți place (Brian Tracy)
  • Metoda GTD. Arta productivității fără stres (David Allen)
  • Ce-ar face Google? (Jeff Jarvis) 
  • Manager contra curentului (Marcus Buckingham & Curt Coffman)

Extinde-ți rețeaua de contacte

Vara este un moment bun pentru a stabili noi conexiuni sau pentru a le consolida pe cele existente. De exemplu, poți participa la diverse evenimente, pentru a întâlni profesioniști din domeniul tău de activitate sau îi poți contacta prin intermediul rețelelor sociale. De asemenea, dacă ai un prieten pe care îl admiri din punct de vedere profesional, poți să îl inviți în oraș, pentru a discuta despre modul în care și-a dezvoltat cariera. Ideea este să ieși din propria minte și să te conectezi cu alții, astfel încât să îți poți lărgi aria de cunoștințe și să înțelegi mai bine mecanismele din jurul tău.

Preocupă-te de tine 

Programul de lucru prelungit poate avea efecte negative asupra sănătății tale, dacă nu știi să iei pauză la momentul potrivit. Alege să faci ceva diferit sau ceva ce nu ai face în mod normal. De exemplu, planifică o vacanță la mare sau la munte, mergi la un concert, începe să practici un sport sau încearcă activități care te scot din zona de confort. Aceste lucruri pot avea ca efect creșterea nivelului de creativitate și a randamentului la locul de muncă.

Vara nu este un sezon, este o stare de spirit, așa că profită din plin de vara aceasta și nu uita să faci lucruri care îți plac și care te fac fericit. În același timp, rămâi deschis și la oportunitățile de dezvoltare profesională și personală care vor apărea, iar dacă nu apar, poate, ar trebui să le cauți tu :). Vara este momentul perfect pentru a-ți recăpăta încrederea și concentrarea, pentru a-ți revitaliza starea și pentru a clarifica direcția în care te îndrepți.