Categorii
Sfaturi

2019: O odisee reală a oamenilor și roboților

 

În fiecare an de după instaurarea mileniului al treilea auzim de numărul de locuri de muncă ce vor dispărea din cauza tehnologiei. Fiecare an aduce noi studii, dar dispariția încă se lasă așteptată. Nu pentru mult timp și nu fără a aduce cu ea noi oportunități.

Am ales să vorbesc de patru trenduri tehnologice care vor continua și se vor dezvolta în anul care vine, dar și despre influența lor asupra locurilor de muncă. Pentru că ea există, dar, în același timp, se naște oportunitatea specializărilor și un focus mult mai strâns pe anumite domenii. În zone unde specialistul a devenit un “jack of all trades”, cred că vom asista la reinstaurarea concentrării pe un singur domeniu.

În primul rând, 2019 e anul în care vom vorbi pe larg despre vitezele de internet 5G. Iar ele, pentru prima oară, nu vor mai avea efect asupra consumatorului casnic. Pentru tine sau pentru mine, diferența va fi minoră. Nu vom vedea un internet cu adevărat mai rapid, pentru că nu vom avea încă dispozitivele care să susțină astfel de viteze. Dar avantajul va fi în zona industrială, unde rețeaua infinită de senzori, orașe conectate și fabrici inteligente va fi activată cu ajutorul 5G. Astfel, ceea ce părea complicat până anul trecut, va fi automatizat anul acesta. Senzorii vor reuși să transmită o cantitate enormă de date, iar iluminatul public, supravegherea video sau automatizările proceselor din fabrici vor fi din ce în ce mai dezvoltate. Vom vorbi despre un internet multiconectat, unul care pleacă din dispozitivele casnice și ajunge în orice obiect care astăzi are un întrerupător manual.

Din acest lucru se nasc și evoluțiile din zona de inteligență artificială și automatizare software. Nu degeaba UiPath este primul unicorn românesc. Fabricile se automatizează și au nevoie de roboți software care să facă acest lucru. În plus, acolo unde intervenția umană mai este necesară, realitatea augmentată va ajuta oamenii.

Chiar dacă ne uităm la realitatea augmentată ca la o joacă susținută de Facebook prin Oculus Rift sau alți producători de gadgeturi, impactul ei major va fi în fabricile unde muncitorii vor avea căști sau ochelari inteligenți, care le vor livra informații în timp real. Astfel, deciziile vor fi mai informate, bazate pe Analytics, nu pe instinct. În tot acest timp, realitatea virtuală nu va lua avânt, rămânând o tehnologie în zona izolată a jocurilor sau entertainment-ului simplu.

Iar spre final, deși multe alte tehnologii vor avea impact, să nu uităm să amintim de blockchain. Pornită din zona monedelor virtuale, cu bitcoin și ethereum ca fruntașe, blockchain începe să atingă maturitate ca mod de a organiza tehnologia. Descentralizarea informaței și transparența acesteia are impact deja într-o multitudine de domenii. Marile lanțuri de retail, precum Carrefour, folosesc blockchain pentru a analiza proveniența produselor alimentare pe care le vând, agricultura începe să se facă prin blockchain, tocmai pentru strângerea de informații de pe suprafețe mari de terenuri. Să nu mai zicem în zona online sau bancară. Acolo unde se poate descentraliza, blockchain o face. Iar acest lucru duce la un control de calitate mult mai bun asuipra lanțului oricărui produs.

Așadar, dispar locuri de muncă sau nu? Da, dispar, dar cele manuale, cele care puteau fi făcute și înainte de un robot. Vor dispărea și acele joburi cu decizii ușoare, iar locul lor va fi luat de roboți și oameni care lucrează împreună, pentru decizii informate pentru binele oricărei companii.

 

 

de Vlad Andriescu