Când era mică visa să fie artist plastic, apoi căpitan de marină, jurnalist și psiholog. Și-a găsit chemarea în scrierea de proiecte culturale pentru fonduri nerambursabile în cadrul Fapte, căci simte că așa poate să aducă o schimbare majoră în jurul ei. Georgiana Avram are 23 ani și e una dintre cele mai noi colege din echipa pusă pe fapte care organizează festivalul Jazz in the Park și rețeaua Târgul de Cariere.
„Cred că gradul de cultură poate să ridice mult nivelul de trai al comunității, dar și modul în care gândim și ne raportăm la ceea ce e în jurul nostru. Prin cultură oamenii se întâlnesc, fac schimb de valori, de norme, de idei, dar fac și ceva util, iar aici mă gândesc la Fondul Jazz in the Park, care unește oamenii în jurul unei idei și îi determină să fie caritabili și să se gândească și la cei din jur”, spune Georgiana.
Și-a descoperit în ultimii ani o puternică latură socială, s-a implicat în mai multe organizații neguvernamentale și a lucrat mult cu persoane care au dizabilități de vedere. Licența și-a dat-o chiar pe incluziunea persoanelor cu dizabilități și a realizat o analiză de politică publică în care a cercetat modul în care Primăria din Cluj-Napoca și-a adaptat străzile pentru persoanele cu dizabilități.
„Am făcut și un experiment. M-am legat la ochi și am trăit, timp de câteva minute, ca și cum nu aș vedea nimic în jur. Am făcut, împreună cu o persoană care are dizabilitate completă de vedere, un traseu destul de lung, am mers cu autobuzul, dar și pe jos, prin centrul orașului. Atunci mi-am dat seama cum se simt ei, cei care nu văd, și cât de importante sunt acele benzi de avertizare, semnale sonore sau rampe de acces”, ne împărtășește Georgiana.
Am întrebat-o ce a motivat-o să intre într-un domeniu precum scrierea de proiecte din fonduri nerambursabile: „Cred că pot în felul acesta să ajut comunitatea să se dezvolte. Am învățat până acum contabilitate, administrație, acum îmi doresc să aduc o contribuție reală, iar prin proiectele culturale pe care le dezvoltăm simt că pot să fac asta. Căutam un job în domeniul ONG, după experiența de la Asociația Pontes, unde am învățat tot ceea ce știu pe scriere de proiecte și implementarea lor. Am aflat că Fapte caută specialist fonduri nerambursabile și achiziții publice și am decis să încerc”, afirmă ea.
Credea că nu va fi persoana aleasă pentru acest post. Deși avea experiență pe achiziții, dar la capitolul fonduri nerambursabile, experiența ei era încă mică. A obținut jobul datorită entuziasmului ei și a dorinței de a contribui la misiunea proiectului.
„Nu mi se pare ușor să scriu proiecte pentru fonduri nerambursabile în domeniul cultural, știu că am multe de învățat, mă încurajează faptul că învăț de la colegi și primesc multe feedback-uri constructive. Sunt sigură că o să știu să scriu bine proiecte pe viitor căci sunt foarte dornică să fac treabă bună”, ne spune Georgiana.
Și o credem pe cuvânt, căci mereu i-a plăcut să învețe, și la școală, și în afara ei, nu degeaba a fost mereu printre cei mai buni.
Am întrebat-o pe Georgiana cum crede ea că trebuie să fie un bun specialist pe fonduri nerambursabile și achiziții publice. Ne-a spus că, din punctul ei de vedere, „sunt esențiale ordinea, disciplina, atenția la detalii și…cunoașterea legislației. Și încă ceva: să-ți placă ce faci”.
Mult succes la Fapte, Georgiana!