Categorii
Sfaturi

  10 curiozități despre despre muncă

De-a lungul timpului, s-au efectuat numeroase statistici și studii menite să evidențieze anumite aspecte legate de piața muncii și evoluția acesteia, mediul de lucru, angajați și angajatori. În rândurile care urmează, îți prezentăm 10 lucruri interesante despre muncă pe care, probabil, nu le știai:

  1. La nivel global, ziua de luni este cea mai frecventă zi în care angajații își iau concediu medical. Excepție face Australia, unde marți este ziua cu numărul cel mai mare de concedii medicale solicitate.
  1. Dacă lucrezi 40 de ore pe săptămână, până la vârsta de 65 de ani vei acumula puțin peste 90.000 de ore dedicate locului de muncă.
  1. În general, săptămâna de lucru variază între 40 și 44 de ore, dar există unele țări care încurajează echilibrul dintre viața profesională și cea privată și, astfel, se poziționează sub această medie. De exemplu, în Danemarca media săptămânală de ore lucrate este de 25,9, iar în Germania de 25,6, conform celor de la World Population Review. 
  1. În Japonia, săptămâna medie de lucru este de 60-70 de ore. În fiecare an, mii de japonezi mor la locul de muncă din cauza suprasolicitării, fenomen cunoscut sub numele de „karoshi”. 
  1. Pe lângă joburile clasice, există diverse locuri de muncă mai puțin cunoscute, care nici măcar nu ți-ai fi imaginat că există, de exemplu: mirositor de axile, împingător de pasageri în metrou sau babysitter pentru struți. Și asta nu e tot! Poți descoperi și alte joburi neobișnuite, dar și care sunt atribuțiile fiecăruia în parte aici
  1. Conform cercetărilor, cele mai vechi profesii din lume sunt: meșteșugar de unelte, vânător și povestitor.
  1. Prima companie care a permis munca de la domiciliu a fost IBM. Ca un experiment, în 1979, IBM a permis unui număr de cinci angajați să lucreze de acasă, cu scopul de a reduce traficul de la serverul central al biroului. Scopul a fost atins, iar IBM a început să extindă această practică, astfel că până în 1983 existau aproximativ 2.000 de angajați IBM care lucrau de la distanță.
  1. Leonardo da Vinci este creditat ca fiind cel care a redactat primul CV din istorie. În anul 1482, acesta i-a scris o scrisoare ducelui de Milano, Ludovico Sforza, cu scopul de a obține un loc de muncă.
  1. În medie, un angajat petrece 50 de minute pe zi căutând obiecte, dosare sau fișiere pierdute.
  1.  Studiile arată că în momentul în care temperatura scade sub 20°C în birou, angajații fac cu 44% mai multe erori și sunt mai puțin productivi.