Tatiana Cartoflea, șef serviciu resurse umane în cadrul companiei Petrom-Moldova este noua noastră gazdă în seria de interviuri marca Târgul de Cariere. Hai să aflăm împreună, direct de la Tatiana, cum e să lucrezi într-o companie multinațională în domeniul petrolului și ce nu trebuie să faci la un interviu de angajare și care sunt cele mai amuzante perle auzite de la candidați în cariera sa de peste 12 ani.
Cum ai ales domeniul HR și cum ai înțeles că anume acolo este locul tău?
Tatiana Cartoflea: Eu m-am îndrăgostit de domeniul HR încă din facultate. Fiind studentă la USM la facultatea de drept economic, filiera francofonă, am avut parte de un stagiu într-un birou de avocați din Nice, Franța, care era specializat mai mult pe probleme ce țineau de dreptul muncii și protecției sociale. Revenind acasă, am pregătit o lucrare de cercetare pe similitudini și diferențe între legislația muncii din Moldova și Franța. Lucrarea a fost apreciată, iar în anul 2006 eu am fost acceptată în Programul AEF (Agence pour l’Enseignment Francais) și am devenit studentă bursieră a Guvernului Francez la Universitatea Bordeaux IV din Franța, unde în urma studiilor și a stagiului profesional pe care l-am avut – am înțeles că HR-ul este pentru mine.
Cum ai ales primul job sau poate el te-a ales? Povestește-ne care au fost primele tale aventuri profesionale?
Tatiana Cartoflea: Prima aventură ca și job în HR a fost să-mi găsesc un loc de stagiu în ultimul an de master profesional. Învățasem toate tehnicile cum să-mi fac un CV cât mai atrăgător și cum să-mi pun în valoare toate atuurile pe care le-am: cunoașterea fluentă a 3 limbi, lucrări de cercetare, stagii anterioare, experiențe de voluntariat etc. Până a fi acceptată la stagiere într-o companie din Franța, am transmis CV-ul la vreo 20 de companii și am participat la vreo 5 interviuri. Am avut norocul să fiu acceptată într-o multinațională cu prezență în 12 țări și peste 20.000 de mii angajați la acel moment. Oferta a venit împreună cu provocarea de a urca pentru prima dată la volan în Franța și a merge pe autostradă cu o mașină care era cam de aceeași vârstă cu mine. În cele 5 luni de muncă la Eurovia Vinci am descoperit domeniul HR cu toate provocările și m-am îndrăgostit definitiv de această lume.
Cum a fost la primul tău interviu?
Tatiana Cartoflea: Primul meu job odată revenită acasă, a fost într-un cabinet de consultanță juridică. Am fost recrutată pentru a mă ocupa în principal de consultanță în problemele salariaților cu angajatorii, dar și de selecția și plasarea în câmpul muncii. Cel mai amuzant moment a fost atunci când am fost întrebată dacă știu să fac tabele de pontaj și să calculez salariul. Normal că nu știam! Și nici nu vedeam pe atunci legătură cu ceea ce urma să fac eu. Am înțeles mai târziu – că în HR trebuie să știi de toate..
Povestește-ne puțin din traseul tău profesional. Cum ai ajuns să lucrezi la compania Petrom?
Tatiana Cartoflea: Oferta de lucru de la Petrom Moldova a venit pe neașteptate. Recomandarea a venit de la profesorul meu de la facultate, care m-a contactat și mi-a spus că se caută șef de serviciu resurse umane, cu experiență internațională, care urma să aibă ca sarcină principală implementarea politicilor de resurse umane într-o companie care era într-o perioadă de tranziție și adaptare la noile cerințe ale Grupului OMV, grup din care urma în curând să devină parte. A urmat un interviu de vreo 3 ore, după care, în câteva zile, m-au anunțat că sunt acceptată. La ai mei 24 de ani să-mi încredințeze cineva un rol atât de important și responsabil într-o companie în care erau peste 1200 de angajați mi se părea ireal. Dar se pare că cineva a decis atunci să-mi acorde un vot de încredere. Și de-aici a început aventura Petrom.
Ai avut momente gele, de epizare? Cum reușești să treci peste ele și să faci față stresului?
Tatiana Cartoflea: Am avut și așa momente… În special la început, când trebuia să învăț totul din mers, dar să și schimb multe lucruri. În 2 luni a venit noul management și a trebuit să încep a comunica doar în engleză, după ce timp de 12 ani învățasem și vorbisem doar franceză. Prima provocare depășită. În 4 luni, reușisem împreună cu echipa să implementăm noul sistem de parteneriat în Retail conform cerințelor Grupului și să transferăm circa 1.000 de angajați în firmele partenere. Iată aici adevărată adrenalină: concept nou, reticență din partea multora, termeni restrânși etc. Au urmat câțiva ani cu planuri de reorganizare, outsourcing și proiecte de aliniere, până când am ajuns la structurile organizaționale și procesele de management aliniate la standardele internaționale ale Grupului OMV.
O multitudine de proiecte au apărut, au crescut și s-au dezvoltat în paralel cu copiii mei și care mi-au adus bucurii extreme și experiență valoroasă: prima procedura de recrutare, primul centru de evaluare, primul sistem de performanță, primul premiu în calitate de cel mai bun angajator, etc. Pentru toate aceste procese au fost stabilite politici și standarde care să asigure oamenilor din companie procese clare, transparență, siguranța respectării drepturilor și dezvoltare continuă. Apoi, au urmat coordonarea proiectului de quality management, rolul de ofițer de conformitate și protecția datelor cu caracter personal, implicarea în proiecte de CSR, precum și proiecte de comunicare internă.
Momentele mai dificile au fost acoperite de încrederea managerului și de satisfacția de a duce la bun sfârșit fiecare proiect încredințat. De ce iubesc eu această Companie? Deoarece e Compania care este orientată pe starea de bine a oamenilor săi, care are o cultură corporativă demonstrată în timp și unde nu e loc de plictiseală.
Povestește-ne care sunt cele mai întâlnite perle de la candidații veniți la interviu?
Tatiana Cartoflea: Am avut un candidat, care după ce a fost refuzat motivat pentru o poziție, m-a așteptat vreo câteva seri la rând peste drum de oficiu ca să-mi ceară explicații de ce a fost refuzat și să încerce să mă convingă că el e cel mai potrivit candidat. Un alt candidat, care la plecare mi-a spus “Sper că n-o să mă refuzați și D-stră… Am fost deja la atâtea interviuri.. și nimic… Ultima vreme – nici la fete nu am noroc”. Aici chiar mi-a fost greu să-mi rețin zâmbetul.
Ce recomandări ai da tinerilor care merg pentru prima data la un interviu?
Tatiana Cartoflea: Ar trebui să fie pregătiți, open mind și încrezători. Ce ar trebui să nu facă? – Să nu mintă! Minciuna are picioare scurte.
De cele mai dese ori, eu mă conduc după 2 mottorui: “Gândește pozitiv, pentru că gândurile se materializează” și “Când simți că nu mai poți, înseamnă că mai poți puțin” . E important să crezi în tine, mai ales după primul interviu, când vin cu adevărat provocările la locul de muncă!