Categorii
Sfaturi

Provocările recrutării în domeniul industriei tehnologice în anul 2019

Proiecțiile Comisiei Europene privind datele demografice la nivelul României arată faptul că țara noastră urmează să înregistreze o deteriorare severă în următoarele trei decenii, cu un impact vizibil asupra pieței muncii. Migrația progresivă va scădea populația netă cu aproximativ 1 milion persoane/an, previziunile arătând faptul că până în 2030 vom avea o populație de circa 15 milioane persoane, iar cea a persoanelor active pe piața muncii va ajunge la 11.4 milioane persoane.

Totuși, în ciuda scăderii populației, unele domenii de activitate, precum industria tehnologiei informaticii, sunt în creștere pe piața din România, economia țării noastre fiind puternic influențată de investițiile străine directe în principalele ramuri de activitate. Evident, de aici rezultă o dependență a cererii de forță de muncă de strategiile și planurile de dezvoltare ale acestora, inclusiv schimbările tehnologice ce rezultă de aici, mai ales în automatizare și robotică.

În acest context, în timp ce domeniul IT-ului a căpătat o amploare considerabilă în ultimul deceniu, în special în zona Transilvaniei (unde factorii sociali și economici ai zonei au făcut posibilă o aglomerare de personal calificat pentru posturile disponibile în domeniul tehnologiei informaticii), provocările angajatorilor de a găsi candidați potriviți pentru posturile oferite sunt tot mai mari. 

Puterea unei comunități

Construirea unei comunități este printre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba despre evoluție și dezvoltate în orice fel de domeniu. Zone precum Silicon Valley au căpătat valoarea pe care o au astăzi datorită celor peste 1000 de companii din respectiva zonă, care, chiar dacă și-au văzut fiecare interesul propriu, relațiile, know-how-ul comun și cunoștințele generate și concentrate în zona respectivă au contribuit la evoluția întregului domeniu IT. Deși companii concurente, ele au lucrat împreună la atragerea de talent global în zonă, conectați fiind, în același timp, și la întreaga infrastructură a societății, inclusiv universități, investitori și evenimente dedicate.

Împreună, companiile din Silicon Valley au devenit o forță globală în domeniul IT-ului, la o scară mai mică aceasta fiind replicată și în zona noastră, a Transilvaniei. Investițiile în domeniul IT-ului, accesul la educație și programele de formare, toate contribuie la creșterea și dezvoltarea comunității IT din Transilvania.

De la discuții la interacțiune

Interviurile de recrutare în domeniul IT-ului au trecut la un alt nivel, la care cunoștințele candidatului nu sunt doar discutate în cadrul unei discuții, ci sunt și puse în practică prin diverse metode creative de recrutare și testare chiar în cadrul interviului. În timpul evenimentelor de recrutare, precum Târgul de Cariere în IT, are loc o evoluție de la discuții la standul companiei angajatoare, la zone de engagement și interacțiuni cu posibilii candidați, interacțiuni nonconformiste: coding challenge, VR games, boardgame cu viitorii colegi de echipă etc.

De la brand la employer branding

În plus, interviurile de recrutare nu sunt axate doar pe testarea cunoștințelor angajatului, ci sunt evaluate și detaliile ofertei angajatorului. Imaginea de brand nu se mai referă doar la produse de consum sau servicii destinate unui consumator final, ci și la imaginea unei companii, care este tot mai importantă în procesul de atragere de potențiali candidați.

Conceptul de employer branding și felul în care companiile angajatoare sunt percepute de potențialii candidați la posturile disponibile este tot mai importantă în ultimii ani. Cultura organizațională trebuie să fie tot mai puternică, iar imaginea de companie deschisă spre evoluție este esențială pentru atragerea angajaților.

Târgul de Cariere transformă evenimentele de recrutare atât pentru  candidați cât și  pentru  companiile participante, aducând în prim plan dezvoltarea personală, inițierea și dezvoltarea carierei. Prin evenimentele de recrutare și employer branding organizate,  se evidențiază multitudinea oportunităților existente  în piață.

De la recrutare la Conference Hunting 

În ciuda faptului ca 1 din 11 oameni lucrează în domeniul informaticii tehnologice, locurile la universitățile tehnice și facultățile de informatică se suplimentează în fiecare an în județul Cluj, iar multe persoane se reprofilează pe acest sector de activitate, provocările și dificultățile în a găsi seniori sau chiar mid-levels sunt tot mai mari.  Din acest motiv, Târgul de Cariere IT a adoptat și partea de conferințe, Cluj Tech Society,  ce contribuie   în   primul   rând  la  informarea  și  dezvoltarea  profesională  a  studenților  din  domeniul  IT,  dar  și  a  celor  care  deja  lucrează  în  domeniu,  precum  și  a  tuturor  pasionaților de tehnologie și informatică. Concret, evenimentul  înglobează  2  zile  la  scenă  deschisă,  cu  cele  mai  interesante  prezentări  interactive,  demonstrații   și   workshop-uri,   completate   de   sesiuni de împărtășire experiențe, la care participă antreprenori, angajatori și candidați cu potențial. Atât prin speakerii internaționali și naționali, cât și prin subiectele tehnice abordate (Machine Learning, Artificial Intelligence sau  Internet of Things), conferința a reușit să adune peste 500 persoane, multe dintre acestea având experiență de muncă de peste doi ani.

Acceptând provocările recrutării din domeniul IT-ului și lucrând activ la consolidarea imaginii de brand și a competitivității pachetului oferit la angajare, companiile își pot maximiza șansele de a atrage candidații potriviți pentru posturile disponibile.

Exit mobile version