GAUS este un robot deștept, perspicace, face mii de conexiuni pe minut și te ajută să-ți găsești jobul mult visat. “Apasă <<Get Started>> pe Facebook Messenger și lasă magia să înceapă”. Cam așa se auto-descrie chatbot-ul GAUS, “inventat” de doi tineri din Chișinău în 2016. De atunci, robotul virtual a interacționat cu 3.000 de tineri aflați în căutarea unui job, iar 20 dintre ei s-au angajat datorită lui. Iar povestea GAUS este abia la început.
Dacă nu ți-ai imaginat până acum că un robot simpatic te va ajuta să-ți găsești jobul pe care-l cauți de atâta timp, ar fi timpul să o faci. Între timp, Eugeniu Gîrla și Iulian Gulea ne-au luat-o înainte. Cu viziunea în buzunar și pasiunea pentru tehnologie în minte, tinerii din Chișinău au pornit GAUS în 2016, una dintre puținele soluții de angajare existente în acest moment pe piața din Estul Europei, ce se folosește de tehnologie și Inteligență Artificială în procesul de recrutare.
Povestea robotului a început cu o investiție inițială de 7.000 de euro într-un startup promițător la acea vreme. Eugeniu este cel care a identificat nevoia de pe piață a unei astfel de soluții, iar de la vorbe a trecut imediat la fapte. Pe atunci, tânărul de 34 de ani se ocupa, printre altele, de organizarea Târgului de Cariere Chișinău.
De zece ani, acesta face recrutare, training și consultanță în HR, iar asocierea cu partenerul său, Iulian Gulea, a fost de bun augur. Experiența în HR a lui Eugeniu și expertiza în development a lui Iulian – care face parte din rețeaua Toptal (rețeaua cu cei mai buni 3% developeri din lume), au dus la apariția pe piață a lui GAUS.
Ce este GAUS?
GAUS este un chatbot, un robot virtual care te ajută să te angajezi. Se adresează generației Millennials, este încorporat în Facebook Messenger, folosește un chatbot interactiv și combină informațiile cu algoritmii de învățare a mașinilor și know-how-ul de recrutare colectat de la zeci de mii de candidați. Astfel, procesul de selecție rigid a unui candidat este transformat într-o experiență simplă, eficientă și plăcută.
Așa cum ne explică și Eugeniu, GAUS este construit pe trei componente de bază.
Prima ar fi algoritmul din spate, care combină ofertele cu cererea candidaților. Acest algoritm atrage atenția asupra intereselor generației tinere – joburi part-time, freelance sau de la distanță.
Apoi, vine platforma. “Suntem integrați în Facebook Messenger, care deține 90% din piața platformelor interactive din Europa”, spune tânărul.
În sfârșit, cele două componente sunt completate de Inteligența Artificială, care invață patternuri de la fiecare interacțiune avută cu cei care folosesc chatbot-ul.
Experiența unui tânăr în căutarea unui job este una simplă și relativ scurtă. Discuția cu GAUS durează între 5 și 10 minute, iar în nu mai puțin de o săptămână, dacă este potrivit pentru un job anume, candidatul este contactat de compania angajatoare.
“Conexiunea se face automatizat. În cazul în care candidatul se potrivește pentru un post, datele lui ajung la compania respectivă. Foarte important de precizat este faptul că aceste date nu sunt trimise mai departe decât cu acordul candidatului”, explică Eugeniu Gîrla.
GAUS nu este unica soluție de angajare printr-un chatbot din Estul Europei, însă este una dintre puținele existente (sunt 10-15 la număr în acest moment), într-o piață în continuă dezvoltare. Până acum, platforma are utilizatori în Chișinău, Iași și Cluj-Napoca, iar anul acesta va intra și pe piața din București.
După investiția inițială de 7.000 de euro, startupul născut la Chișinău a beneficiat, în 2017, de o finanțare de 20.000 de euro în cadrul acceleratorului Startup Wise Guys, din Estonia și Letonia.
În echipa GAUS lucrează, în prezent, trei persoane, însă pe termen scurt echipa se va mări. Estimările fondatorilor arată că, până la finele anului curent, afacerea va intra pe profit.