Dacă trăiați până acum cu ideea că tinerii ar face orice pentru un loc de muncă, inclusiv să se mute în alt oraș sau chiar în altă țară, ei bine, gândiți-vă de două ori, căci cifrele nu spun același lucru. Ultimul sondaj TdC, realizat în sezonul de toamnă al evenimentului de recrutare, arată că doar 23% s-ar muta oriunde în lume pentru job-ul mult visat. Totuși, dacă ar lua această decizie, ar prefera să se mute în orașele din provincie din România, nicidecum în Capitală.
32% dintre participanții la chestionar au arătat că NU sunt dispuși să se mute în alt oraș sau în altă țară pentru un job, în timp ce 23% s-ar muta oriunde în lume pentru locul de muncă mult visat.
Dacă ne referim la topul de preferințe (Provincie vs. București), aproape 7% dintre respondenți s-ar muta în provincie pentru un job și abia 2,87% s-ar reloca în capitala României.
Dintre cei care sunt dispuși să se mute pentru dezvoltarea carierei personale, 67,64% ar dori să primească și o locuință de serviciu, 63% ar fi motivați în acest proces de mutare de un salariu mai mare decât cel actual, iar 70% doresc ca noul loc de muncă să fie în domeniul de interes.
Mai puțin contează mărimea orașului: doar 20% ar dori să se mute cu job-ul într-un oraș mai mare, și abia 4% au declarat că ar dori să locuiască într-un oraș mai mic.
Din datele sondajului, reiese că tinerii își schimbă locul de muncă destul de ușor, mai ales dacă sunt nemulțumiți. Astfel, 46,35% au declarat că și-au schimbat job-ul deoarece au găsit o oportunitate mai bună, iar 31% și-au dat demisia pentru că nu erau mulțumiți de cât câștigă. 11% dintre respondenți au renunțat la job pentru că nu le plăcea superiorul direct, iar 12% pentru că nu le plăceau sarcinile de la locul de muncă.
O altă tendință interesantă este accea că locul de muncă nu corespunde pregătirii de bază: 55,84% au declarat acest lucru.
Cât privește mediul de informare despre piața muncii, site-urile de joburi sunt principala sursă (75%), iar 47% caută un job la târgurile de locuri de muncă.
Sondajul a fost aplicat în șapte orașe (Iași, Sibiu, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea, Alba Iulia și Târgu-Mureș), pe un eșantion de 1345 de respondenți.
Cât privește profilul celor chestionați, 31,58% lucrează în domeniul IT, 10% în Marketing/Comunicare, 9% în Finanțe/Bănci, tot 9% în domeniul Automotive, 5% în Recrutare/HR și aproape 3% în Construcții/Imobiliare. De asemenea, 30% dintre respondenți sunt absolvenți de studii superioare și 15% sunt absolvenți de Masterat.
Sondajul a fost realizat de echipa Târgului de Cariere, în sezonul de toamnă al evenimentului (10 octombrie – 22 noiembrie 2017).