Categorii
Joburi Sfaturi

Tu cât de fericit ești la job? Accepți provocarea de a veni la Standul de Demisii?

Lucrezi de ceva timp la un proiect și nici nu mai știi de când te-ai ridicat ultima dată de pe scaun. Nu mai e loc de altceva, de facturile neplătite, de petrecerea la care ai fost invitat sâmbătă și nici măcar de rata la apartament care s-a mărit. Ești unde trebuie: munca ta are sens și o faci cu mare drag. Ești atât de concentrat, încât nu ai observat că ai rămas aproape ultimul la birou. Nu are importanță. Ce faci acum ai putea să faci și în timpul liber. Probabil ai putea să faci asta și fără să fii plătit. Efortul nu pare că te obosește, ci te ajută să evoluezi, simți că te-ai depășit pe tine însuți.

Oare cât de des simți asta la locul de muncă? Standul de Demisii, din cadrul Targului de Cariere, are menirea de a te ghida către tine însuți, te provoacă să fii debarasat de cererile societății, de fricile și îndoielile tale, într-un mod realist. S-ar putea să descoperi că îți dorești să îți dai demisia. Echipa Târgul de Cariere a creat acest stand pentru că ne dorim să aflăm cât de mult efort sunt dispuși candidații să investească pentru a găsi profesia care li se potrivește ca o mănușă. Accepți provocarea?

Ai momente în care te oprești din muncă și te întrebi epuizat: „Cum am ajuns eu să lucrez aici?”. La standul de Demisii vom încerca să aflăm care este sursa nemulțumirii tale. De pildă, aceasta ar putea fi conectată de condițiile de muncă. Lipsa de satisfacție se poate datora relației cu superiorul tău, lipsei de provocări și de evoluție sau a rolului pe care îl ai în echipă. În plus, poate cariera nu este prioritatea ta, poate totuși ai vrea să ai mai mult timp pentru familia ta sau pentru tine însuți.

În cazul în care nemulțumirea este legată strict de ceea ce faci la locul de muncă, ei bine, în acest caz, discutăm despre personalitatea ta, încercând să aflăm dacă ești mai orientat spre relațiile cu oamenii, spre artă, științe exacte, antreprenoriat, lucrul cu cifrele sau cu obiectele. Analizăm împreună la ce acivități ești bun, vedem care sunt abilitățile tale.

În acest fel, s-ar putea să începi să ai îndoieli, să te întrebi dacă este mai bine să rămâi pe drumul pe care ești sau să riști și să te reinventezi profesional. Mereu când iei o decizie, pierzi și câștigi în același timp. La Standul de Demisii facem o balanță să vedem care parte atârnă mai greu. Mai mult decât atât, te invităm să te transpui la ceremonia ta de pensionare, astfel încât să ai o retrospectivă asupra întregului tău drum profesional. Te debarasezi de toate temerile și vezi imaginea de ansamblu.

Deciziile pe care le iei ar trebui să fie strâns relaționate de valorile care te ghidează în viață. Acestea îți arată ce este important pentru tine, reprezentând solul din care ar trebui să-și tragă rădăcina deciziile tale. De multe ori, nu suntem conștienți de ele, plus că adesea, se întâmplă să nu știm care valoare cântărește mai mult. Din acest motiv, s-ar putea să te simți confuz când trebuie să iei o decizie. De pildă, ai o voce foarte apreciată, muzica a fost refugiul tău dintotdeauna. Cu toate acestea, ai devenit inginer, pentru că erai bun la mate și pentru că părinții ți-au explicat cât de greu trăiește un artist, nu că ar fi ei artiști, ci că așa zice toată lumea. Problema este că, pe zi ce trece, te simți din ce în ce mai demotivat. O întrebare la care ar trebui să răspundem, în acest sens, este: ” Siguranța financiară este mai importantă sau să fac ce mă pasionează?”. O viață fericită are la bază, în primul rând, respectarea valorilor noastre.

În cazul în care decizi, în cele din urmă, să pornești pe un alt drum, stabilim un plan de bătaie prin care poți să ajungi la obiectivul tău. Vedem, pas cu pas, prin ce etape ar trebui să treci. Astfel, s-ar putea să fii provocat să îți găsești un mentor din cariera pe care o urmărești, să citești biografii, autobiografii, forumuri și, evident, să povestești cu specialiștii din resurse umane din cadrul Targului de Carieră. Avem și alte provocări-surpriză.

Cireașa de pe tort, după tot acest tur de forțe al descoperirii și al redescoperirii, este că te invităm să îți găsești un motto care să te ajute în momentul în care drumul tău profesional va fi dificil de parcurs. Poate fi un vers dintr-o poezie, cântec, un citat sau doar un cuvânt.

Poți capta toată dorința ta, legată de profesie, într-un cuvânt? Vino la Standul de Demisii, suntem dornici să te ascultăm și, evident, să te provocăm.

Valentina Sava, psiholog

Exit mobile version