Categorii
Joburi

Technici de negociere a salariului

 

Când vine vorba de salariu, e perfect normal ca șeful să câștige mai mult decât tine. Nimic nou. Până când cineva te bate pe umăr și îți spune: „Hei, poți să fii ca șeful!” Iată ce tehnici de negociere a salariului poți deprinde de la cel mai bine plătit om din companie!

text: Steluța Năstase-Lupu

Gândește-te că nu trebuie neapărat să candidezi pentru o poziție de CEO ca să știi cum să-ți negociezi salariul. Tot ceea ce contează este atitudinea. Totodată, este important să-ți începi negocierea cât mai credibil, cu argumente puternice și nu porni discuția chiar de la suma pe care dorești să o obții la finalul negocierii.

Tehnici de negociere a salariului care te pot aduce mai aproape de câștigul dorit:

Definește foarte bine cât dorești să câștigi! 

Este neplăcut să ajungi la interviu și să eziți când ești întreabat ce salariu vrei. Ezitarea nu te va ajuta nicicum în negociere. Dacă oferta angajatorului nu este aproape de așteptările tale financiare nu trebuie să accepți. Important este să știi care este salariul mediu în funcție de experiența și studiile tale, iar în acest sens te poate ajuta

Este ok să ceri cât vrei!

S-ar putea să nu te simți confortabil să ceri mai mulți bani, mai ales dacă ești la început de drum, dar asta nu înseamnă că nu e bine să ceri. Astfel nu mai rămâi cu impresia că ai fi putut negocia o ofertă mai bună.

Află care e tradiția pentru anumite joburi!

Cercetează și află dacă jobul dorit este unul în care de regulă se oferă salarii mici. Dacă așa este, ia în calcul și beneficiile extrasalariale. Iar dacă salariul de bază nu este negociabil poți cere bonusuri, beneficii sau un angajament pentru o creștere viitoare.

Câștigă HR-ul de partea ta!

Arată-i că ești pregătit pentru jobul pentru care candidezi, că ai inițiativă și idei de a rezolva anumite probleme. Odată ce ai câștigat recrutorul de partea ta acesta poate să te vândă managerului cu mai mult decât ceri sau decât aștepți.

Fii gata pentru un pitch!

Când discuți despre ofertă, fii gata să explici de ce meriți un salariu mai mare. Dacă ești la primul job poți să amintești de certificările tale și de abilitățile deprinse în programele de voluntariat. Pune în valoare orice experiență care se potrivește jobului pe care ți-l dorești.

Păstrează un ton pozitiv!

Chiar dacă salariul propus de companie este mai mic decât te așteptai și nu e loc nici de negociere, e bine să păstrezi un ton optimist. Mulțumește pentru ofertă și continuă să îți cauți alt job. Niciodată nu poți ști cum vei reveni față în față cu același recrutor poate într-o altă companie.

 

articol original : https://cariera.ejobs.ro/tehnici-negociere-salariu-ca-un-ceo