Categorii
Sfaturi

Irina Georgescu, 22 ani: Junior Graphic Designer, masterand, cercetaș voluntar, trainer, călător: „Ca peste tot, am ajuns aici din greșeală. Dar am ajuns în locul potrivit”

Dacă o întrebi pe Irina cu ce se ocupă, răspunsul ei nu se va încadra, la fel ca în cazul altor persoane de vârsta ei, într-un răspuns scurt și simplu. Nu e doar masterand, e și graphic designer la Târgul de Cariere (TdC), voluntar în Organizația Națională Cercetașii României, unde livrează cursuri, dar și călător- în timpul liber.

„De când eram mică am crescut printre printuri și materiale publicitare. Părinții mei aveau un centru de print. Ușor influențată de asta, am vrut o bună perioadă să mă fac designer grafic, apoi m-am gândit la designer de interior, dar după un calcul scurt am zis că mai bine fac arhitectura, diferența fiind de un an de studiu între aceste două specializări. Iată că am crescut și am făcut Publicitate, partea de comunicare mai exact. Am decis la ce facultate vreau să merg cu o lună înainte de admitere. Renunțasem deja la arhitectură pentru că nu făcusem desen niciodată și nu eram pregătită de admitere” , spune Irina.

În alegerea facultății a fost influențată de mama ei, iar acum e în anul I de master la secția Media communication, Jurnalism. „Am ales asta ca să mai variez informațiile pe care le-am primit deja la licență. Dacă prind și un mic Erasmus, e perfect”, ne împărtășește Irina din planurile ei.

Cum a ajuns să facă design? Din întâmplare

„Întâmplarea în sine cu design-ul se numește Utilizarea calculatorului în publicitate, anul I de licentă. Apoi niste cursuri la Zain Academy, unde mă ocupam de buna lor desfășurare. Așa am ajuns în echipa Târgului de Cariere, după ce la Zain l-am cunoscut pe Paul, Art Director aici”, afirmă ea și subliniază că-i place mult echipa TdC.

Și dacă tot vorbim despre întâmplări, Irina ne mai dezvăluie ceva. Tot din greșeală a ajuns și în Organizația Națională Cercetașii României, membră a WOSM (World Organization of the Scout Movement). „Ca peste tot, și aici am ajuns din greșeală. Văzusem niște cercetași în piața publică din Deva când eram mică și am zis că vreau și eu cu ei, dar exista o grupă potrivită vârstei mele doar la Hunedoara, deci am reununțat la idee, până în 2007, când m-am putut înscrie. 10 ani mai târziu, sunt tot cu ei”.

La Cercetași, Irina e Coordonatorul Executiv al Echipei Naționale de Imagine și Comunicare, formator junior în Echipa Națională de Resurse Umane. Pe scurt, livrează traininguri interne pentru cei ce se pregătesc să devină lideri, traininguri bazate în principiu pe pedagogie și animație socio-educativă.

De ce face voluntariat?

Am întrebat-o ce înseamnă pentru ea voluntariatul și în ce fel a ajuntat-o până acum. „Pentru mine, voluntariatul înseamnă să ajuți cât și cum poți o asociație, o organizație sau un proiect drag ție. Prin voluntariat am avut ocazia să învăț foarte multe chestii care îmi folosesc și acum. Din nevoie înveți cum să administrezi pagini în social media, cum să te organizezi din punct de vedere administrativ și cum să vorbești frumos în cele mai ciudate situații. În plus, voluntariatul m-a ajutat și pe partea de networking. Foarte mult”, subliniază Irina.

N-am putut rata ocazia și am întrebat-o cum crede că trebuie să fie un bun graphic designer. Concluzia ei: „foaaarte atent la detalii. Să aibă răbdare – și când lucrează, dar și cu clienții/beneficiarii muncii sale. Și să aibă măcar o țiglă lipsă de pe casă, ca toți artiștii, de altfel, ca să poată veni cu propuneri mai neconvenționale”.

Azi, de ziua ei, îi urăm să fie în continuare la fel de plină de energie și cu dorință de implicare ca până acum, și când se plimbă pe dealuri, și când voluntariază sau când face design. La mulți ani, Irina!