Categorii
Interviuri

Hai să povestim cu Ovidiu Ghiuzan

Echipa Târgul de Cariere prezintă o nouă poveste de succes și experiența primului loc de muncă a lui Ovidiu Ghiuzan, HR Talent & Development Manager la cea mai mare companie din Iași, Delphi Technologies.

Află în interviul de mai jos de la Ovidiu cum este sa coordonezi trei dintre cele mai frumoase arii ale HR-ului: Learning & Development, Recrutare, Comunicare & Employer Branding la compania Delphi Technologies. De asemenea, hai să afli cum și-a găsit primul loc de muncă la un eveniment de recrutare și cum ar trebui să te pregătești pentru un interviu!

Cum ai ales domeniul HR și cum ai înțeles că anume acolo este locul tău?

Ovidiu Ghiuzan: Totul a început la un târg studențesc de cariere. Eram student la Ingineria și Protecția Mediului în cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași, la sfârșitul anului 3. Am completat un CV și mi-am zis că vreau să aplic la un internship pe perioada vacanței. La o zi după ce am aplicat am fost sunat și mi s-a propus o poziție de Summer Job în departamentul de HR al companiei în care lucrez și acum. Am rămas fără cuvinte, și-mi aduc aminte că am întrebat recruiterul care mă sunase dacă s-a uitat în CV-ul meu, pentru că eu sunt student la Protecția Mediului; am fost asigurat că nu este nici o problemă și am fost invitat la interviu. Au urmat 2 interviuri și am primit jobul. Acea vară a fost memorabilă și mi-a plăcut la nebunie.

Cum ai ales primul job? Sau poate el te-a ales pe tine? Povestește-ne care au fost primele tale aventuri profesionale.  

Ovidiu Ghiuzan: După ce s-au încheiat cele 3 luni de contract, mi s-a propus să continui. Am refuzat, îmi doream să profit la maxim de activitățile în care eram implicat la facultate. Pentru mine anul 4 de facultate a fost cel mai intens an din viața mea. Am călătorit atât în țară cât și în afară cu proiecte academice. Am organizat cel mai fain curs festiv și cel mai tare banchet, de ne-au ținut minte toți profesorii.

La acel moment mă gândeam că poate am gresit și ar fi trebuit să rămân la job, cel mai probabil urma să primesc un contract nedeterminat. Însă am refuzat și le-am spus colegilor că după ce voi finaliza anul 4 le voi da un semn și, dacă vor avea un post disponibil, mă voi întoarce cu drag.

Cum a fost primul interviu? Care a fost cel mai amuzant moment?   

Ovidiu Ghiuzan: Cine poate uita primul interviu? Era o zi înnorată. M-am trezit de dimineață, mi-am pregatit costumul, pantofii, cămașă albastră și cravata vișinie – ca la carte. Când să ies din casă a început să plouă, nu aveam umbrelă. De la căminul studențesc până la companie am făcut 30 minute cu autobuzul. Fabrica era în construcție și se afla la marginea orașului, la 1 km de șoseaua principală. Drumul era pietruit și brăzdat de roțile camioanelor care trecuseră înaintea mea. Mi-am suflecat pantalonii și am ajuns ”plouat” și murdar…nici nu-mi mai venea să intru, dar am zis: ce am de pierdut? Nu-mi aduc aminte ce s-a întâmplat în timpul interviului, însă știu că am ajuns acasă, am făcut un duș, mi-am pus căștile în urechi și meditam la cât de ghinionist am putut să fiu. Pe la ora 16.00 am fost sunat și mi s-a transmis că am fost acceptat. Nu-mi venea să cred! Am reușit!

Povestește-ne puțin din traseul tău profesional. Cum ai ajuns să lucrezi la compania Delphi Technologies?

Ovidiu Ghiuzan: La sfârșitul anului 4 am pus mâna pe telefon și am sunat foștii colegi. O parte din ei primiseră contractul nedeterminat, alții chiar fuseseră promovați. Le-am spus că mi-aș dori tare mult să mă reîntorc și dacă au un loc și pentru mine, să-mi dea un semn. În ziua în care îmi susțineam lucrarea de licență am fost sunat și m-au întrebat: Ovidiu, avem 2 oportunități pentru tine, o poziție pe HR și o poziție pe Protecția Mediului, ce te-ar interesa? Hmmm … păi pe HR am fost…pe Mediu vreau. Perfect, mâine te așteptăm la interviu. Îmi aduc aminte 4 lucruri:

  1. M-am îmbrăcat tot la costum și cravată
  2. Vremea a fost excelentă de data asta
  3. Interviul l-am avut cu actualul meu HR Manager, Andreia Zaharia, o persoană excepțională, și 4. Am primit jobul!

După mai bine de 3 ani, ca Environmental Engineer învățasem cam tot ce se putea învăța și parcă  nu mă simțeam în largul meu, eram limitat și plafonat. În acea perioadă se eliberase o poziție de Junior Recruiter, am aplicat, am fost acceptat și am convenit cu HR Managerul să împart munca: 50 % mediu, 50% recrutare. După 2 luni am renunțat definitiv la Protecția Mediu și am trecut full pe recrutare. Am savurat orice moment și am acumulat o mulțime de informații. Pe rând, am ajuns să coordonez echipa de recrutare, echipa de learning & development și mai apoi echipa de employer branding.

 

 

Care este cel mai enervant stereotip din domeniul tău? Și cum l-ai combătut?

Ovidiu Ghiuzan: Oamenii privesc cu reticență departamentul de HR (iar acesta poate fi însăși un stereotip) din mai multe motive. Unele sunt motive logice, bazate de cele mai multe ori pe o interacțiune negativă cu un angajat sau cu mai mulți din acest departament. Însă, motivul pentru cei care ”nu iubesc” departamentul de HR îl reprezintă de fapt lipsa conștientizării importanței acestui departament într-o organizație ca fiind un partener strategic și legatura dintre conducere și angajați.

Cel mai mai enervant stereotip pentru mine este: HR-ului îi pasă doar de interesele companiei și ale managerilor. În orice situație de reclamație a angajaților, HR-ul va ține partea companiei și nu a angajatului, ceea ce nu este adevărat și lupt în fiecare zi să schimb acest stereotip.

Ai avut momente de burn-out? Cum ai trecut peste ele?

Ovidiu Ghiuzan: Dar, cine nu a avut? Întrebarea corectă este: când ai avut ultimul burn-out? Îmi aduc aminte că după ce m-am angajat, tata mi-a zis că trebuie să lupt și să muncesc mult pentru a reuși în viață. El a lucrat 35 de ani în același loc, însă în zilele noastre asta nu se va mai întâmpla. Din păcate stresul și presiunea task-urilor zilnice fac să avem momente în care simțim că explodăm. Găsim greu balanța între muncă și viața personală iar de cele mai multe ori ne ascundem în spatele expresiei: Trag acum, cât sunt tânăr și pot. Personal, îmi dau seama că am ajuns la burn-out atunci când vin acasă și în loc să mă deconectez și să fiu dedicat familiei, deschid laptopul și lucrez până târziu. Aud undeva într-una din urechi rugămințile copilului de a mă juca cu el, dar eu rămân în continuare conectat și parcă am stomacul în gât și inima o simt în venele din cap.  Cum procedez? Am un pact cu soția, ne tragem semnale de alarmă reciproc și ne atenționăm. Apoi, în primul weekend plecăm cu toții în natură, ne odihnim și ne deconectăm. După ce ne întoarcem, analizez situația, iau decizii, deleg din task-uri și mă organizez în așa fel încât să nu mai ajung în punctul din care am plecat.

Ce recomandări ai da tinerilor care merg pentru prima data la un interviu?

Ovidiu Ghiuzan: Să se pregătească citind despre job și angajator. Să arate că își dorește acel job, să fie natural și să nu încerce să joace un rol fals, văzut pe youtube sau în filme. Să aibă bun simț, o îmbrăcăminte decentă și o atitudine pozitivă.

Spune-ne care este motto-ul tău după care te conduci?

Ovidiu Ghiuzan: Nu am un motto după care mă conduc în viață, însă am 3 principii pe care le urmăresc atent:

  1. să am un impact pozitiv pentru cei din jurul meu
  2. seara, când pun capul pe pernă, să adorm liniștit, împăcat cu mine și acțiunile întreprinse
  3. să mă simt bine în pielea mea, orice aș fi și orice aș face.