Categorii
Sfaturi

Studiu de caz – Târgul de Cariere Chișinău

Evenimentele de recrutare organizate de Târgul de Cariere au o istorie destul de lungă, încă din 2006, când am ales Clujul ca prim punct de plecare. Începând cu 2012, ne-am extins aria de acoperire și spre Republica Moldova, unde am organizat primul eveniment de recrutare de importanță națională, la Chișinău.

După 8 ani de implicare și dedicare în piața forței muncii, cunoaștem suficient de bine atât profilul candidatului pentru diverse locuri de muncă, cât și detalii despre cele mai mari companii din Moldova, domeniile de interes și dezvoltare, precum și cele mai căutate posturi ale acestora.

Companiile participante

Prima ediție organizată la Chișinău, în 2012, a adus împreună 18 companii din domenii diverse, în special retail și financiar bancar. Analizând evoluția evenimentelor noastre, am realizat faptul că avem două companii care sunt prezente sezon de sezon alături de noi, anume Linella și Gas Natural Fenosa (în prezent Premier Energy MoldovaÎn plus, Rogob este una dintre companiile cu cele mai multe recrutări la Târgul de Cariere, angajând în fiecare sezon zeci de persoane, pentru diferite posturi disponibile în cadrul diverselor lor departamente. 

De la 18 companii în 2012, am ajuns la peste 40 în toamna anului 2019, iar numărul candidaților crește și el, constant, la ultima ediție fiind prezenți aproximativ 4500 oameni. Topul companiilor cu cei mai mulți vizitatori la stand, la ediția din toamna anului trecut, include următoarele companii de succes: Vel Pitar cu 420 de vizitatori în ambele zile, H.Essers Moldova cu 310 și Kaufland Moldova cu 240 vizitatori.

Din cele 40 de companii prezente la Târgul de Cariere Chișinău în toamna 2019, conform feedbackului primit de la companiile participante, Moldova Agroinbank a strans cele mai multe CV-uri în cele două zile de eveniment.

Domeniile din care provin companiile au cunoscut și ele o anumită dinamicitate. Domeniul financiar bancar a fost unul de interes încă de la începuturile evenimentelor noastre de recrutare, dar, odată cu trecerea anilor, domeniile tehnic și automotive au cunoscut și ele o creștere semnificativă. Pe final de 2019, cele mai multe companii participante la Târgul de Cariere sunt tot din sectorul bancar, topul celor mai mari instituții financiare din țară fiind prezente la eveniment. 

În plus, la ultimele ediții au participat și companii din domenii noi, precum domeniul turistic, hotelier sau chiar farmaceutic. Piața și evoluția locurilor de muncă dictează și sectoarele de interes pentru potențialii candidați, aria de acoperire a pregătirii participanților fiind tot mai mare. 

Profilul candidatului la Târgul de Cariere

Candidații prezenți la Târgul de Cariere sunt, pe de-o parte, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă pentru prima dată la astfel de evenimente, dar pe de altă parte, persoane cu experiență și pe piața locurilor de muncă, dar și la evenimente de recrutare. Târgul de Cariere este cel mai mare astfel de eveniment organizat la nivel național, astfel că acesta este prima opțiune pentru majoritatea celor ce își caută un loc de muncă, doresc o reprofilare profesională sau doar vor să fie la curent cu dinamica domeniului din care fac parte.

La ultima ediție Târgul de Cariere, 46% dintre participanți au avut vârsta cuprinsă între 21-30 de ani și tot atâția sunt absolvenți de licență. Cei mai mulți dintre vizitatori sunt vorbitori de

limba română, rusă și engleză. În colaborare cu Magenta Consulting, am colectat date relevante despre profilul vizitatorilor la Târgul de Cariere.

Evaluând nivelul de satisfacție față de mai multe aspecte din cadrul evenimentului, cei mai mulți (98%) au rămas satisfăcuți de atmosferă generală a evenimentului. O pondere de 85% dintre participanții la interviu până acum au avut job full-time plătit, iar 42% dintre cei intervievați au peste 5 ani experiență profesională.

Evoluția Târgul de Cariere Chișinău

De-a lungul celor 8 ani de când organizăm evenimente de recrutare în Republica Moldova, Târgul de Cariere a fost organizat în diverse locații, de la centre comerciale la casa Armatei și în prezent la Palatul Național. Locația centrală permite un acces mai ușor la eveniment, unui număr cât mai mare

Ediția de primăvară 2020 Târgul de Cariere Chișinău, va avea loc la Palatul Național “Nicolae Sulac”, în perioada 10-11 aprilie 2020 și așteptăm un număr de peste 4000 persoane, în cele două zile de eveniment.

Dacă reprezinți o companie, înscrie-te ca angajator la Târgul de Cariere! Trimite un email pe adresa: companii@targuldecariere.ro sau folosește formularul de înscriere.