Categorii
Joburi

Cum influențează tehnologia piața muncii și care sunt previziunile pentru viitor

Se observă cu ochiul liber că automatizarea își face resimțită prezența din ce în ce mai mult. Domeniul IT este într-o continuă creștere, iar acest lucru influențează într-un mod semnificativ piața muncii. Cu toate că mare parte din populația României încă nu este la curent cu ultimele tehnologii sau nu are abilitățile necesare pentru a fi în pas cu aceste schimbări, mediul de lucru o cere.

Automatizarea conturează viitorul forței de muncă în ideea în care activitățile fiecărui angajat vor fi simplificate și eficiente în același timp, însă, suntem de părere că tehnologia nu va lua niciodată locul minții umane. Tehnologia în sine este rezultatul minții omului, prin urmare, forța de muncă umană nu poate fi scoasă niciodată din ecuație. Cu toate acestea, pentru ca rezultatele să fie întotdeauna pozitive și substanțiale, fiecare angajat în parte, indiferent de domeniul în care activează, trebuie să învețe noi abilități și să fie pregătit pentru a utiliza la capacitate maximă orice procedeu tehnologic.

În ceea ce privește piața muncii peste câțiva ani, suntem absolut convinși că angajatorii vor căuta oameni capabili să utilizeze eficient echipamentele IT și care sunt dispuși să crească odată cu tehnologia. Cu cât un angajat deține mai multe cunoștințe în utilizarea echipamentelor IT și software-uri, cu atât mai repede își va găsi un job.

Dacă facem o analiză asupra evoluției tehnologiei din ultimii ani, putem spune că această piață este extrem de dinamică. Zi de zi apar tehnologii, produse și servicii noi. Prietenii noștri de la Madd Electronics Group au resimțit toate modificările chiar pe pielea lor. Pasiunea pentru tehnologie a contribuit consistent la dezvoltarea lor, atât ca oameni, cât și ca firmă. Ne-au spus cândva: „pornim la drum cu premisa că nimic nu este imposibil, motiv pentru care reușim mereu să realizăm mai mult decât ne propunem.”

Scopul lor ca și firmă este să-și ajute clienții, indiferent că este vorba despre persoane juridice sau fizice, să obțină rezultate prin utilizarea unor echipamente și servicii IT quality price. Mai exact, fac tot posibilul să ofere cele mai bune soluții, la cele mai avantajoase prețuri, iar prin intermediul lor, fiecare om să fie eficient. Acest lucru este valabil și față de proprii angajați, pe care îi stimulează mereu să lucreze eficient prin intermediul programelor care le permit acest lucru.

Tot de la ei știm și ultimele noutăți în materie de tehnologiei. Povestindu-ne din propria experiență, fiecare angajat în parte utilizează cele mai recente aplicații și software-uri, cu ajutorul cărora își structurează activitățile în funcție de priorități. Ca și exemplu ne-au dat serviciile Office 365, cu ajutorul cărora reușesc să își stocheze în siguranță fișiere, să le partajeze rapid, să intre în legătură cu clienții mult mai simplu sau să acceseze de la distanță anumite fișiere importante. Este doar unul dintre exemplele oferite. Aproape toate activitățile de la birou se concentrează în jurul tehnologiei, iar acest lucru crește de la an la an. Cert este faptul că nu trebuie să lucrezi în domeniul IT ca să fii nevoit să ai cunoștințe despre tehnologie, programe de lucru și diverse aplicații. Tehnologia s-a răspândit în toate domeniile.

Și noi, la fel ca și cei din colectivul Madd, credem că tehnologia conectată cu individul este viitorul. Tendințele din ultima perioadă ne demonstrează acest lucru. Performanțele se vor baza pe capacitățile fiecărui angajat de a lucra în mod eficient, iar mobilitatea va consta în adaptabilitatea la schimbările tehnologice.