Categorii
Joburi Sfaturi

Cele mai frecvente 7 greșeli la un interviu de angajare

E ușor să te lași afectat de interviurile nereușite din trecut și de lipsa de experiență sau de tact a unor recrutori. Asta nu înseamnă însă că te poți lăsa ghidat de aceleași 7 greșeli la interviu.

text: Iulia Văcăroiu

Interviul de angajare e despre impresii mai mult decât orice și, față de orice altă relație pe care o formezi cu un om, această oră sau jumătate de oră pe care o petreci cu un intervievator poate duce la un contract. Omul de HR poate doar să presupună că tu vei fi un angajat valoros și riscă de fiecare dată când angajează pe cineva, pentru că nu știe dacă evaluarea sa se va dovedi a fi corectă. Așa că ce poți face tu ca să-i lași o impresie grozavă?

Interviul de angajare e mai mult despre impresii decât despre orice altceva.

Păi, în primul rând să eviți aceste 7 greșeli la interviu:

 

  1. Să-ți aduci frustrările cu tine la interviu!

Poate ai avut douăzeci de interviuri nereușite până acum, în care oamenii care te-au intervievat s-au purtat urât, te-au grăbit, ți-au pus întrebări incomode sau au refuzat să-ți dea mai multe detalii despre salariu. Asta nu înseamnă însă că următorul tău interviu o să fie la fel de nereușit.

 

  1. Să crezi că intervievatorul  îți știe pe de rost CV-ul!

 

Sigur s-a uitat cu o mai mare atenție peste CV-ul tău înainte de a te invita la interviu, dar înainte de întâlnirea propriu-zisă e foarte posibil să fi scanat doar experiența ta anterioară. Nu te simți insultat dacă îți pune o întrebare al cărui răspuns îl poate găsi și în CV. Răspunde cu răbdare și înțelege că tot tu te cunoști pe tine cel mai bine și poți oferi răspunsul corect și complet.

 

  1. Să întârzii și să nu anunți din timp!

În recrutare nu există sfertul academic. O întârziere de cinci minute este în regulă, chiar și o întârziere de zece minute poate fi OK dacă suni omul de HR și îi explici că ești prins în trafic, dar o întârziere mai mare e deja exagerată. Ce faci dacă știi că vei întârzia mai mult de 10 minute? În primul rând, anunță persoana cu care urmează să te întâlnești că vei întârzia, apoi întrebă dacă se mai poate vedea cu tine în ciuda întârzierii, iar dacă răspunsul e unul negativ, încearcă să reprogramezi.

 

  1. Să nu știi nimic despre job sau despre companie!

Unele companii sunt micuțe și e greu să găsești informații despre ele, iar unele joburi par atât de standard încât nimic nu te surprinde. Totuși, asta nu înseamnă că poți veni la interviu fără o documentare făcută în prealabil.

 

  1. Să nu pui nicio întrebare!

Nu-ți fie teamă să întrebi lucrurile de care mai ești interesat la finalul unui interviu. Acum poți să întrebi de salariu, beneficii, posibilitatea zilelor de lucru de acasă, de programul flexibil etc. Desigur, poate nu e momentul să întrebi tot ce-ți trece prin cap, dar două-trei întrebări bine îi vor arăta intervievatorului că ești cu adevărat interesat(ă) de poziție.

 

  1. Să te porți ca și cum le știi pe toate și să subestimezi omul de HR!

Dacă ești intervievat pentru o poziție tehnică, e foarte ușor să comiți această greșeală la interviu. Sigur știi mai multe lucruri despre domeniul tău decât știe omul de HR, dar asta nu înseamnă că îți poți permite să-l iei peste picior.

 

  1. Să vii îmbrăcat ca și cum ai ieșit să duci gunoiul!

Este desigur o exagerare, nimeni nu-ți spune că trebuie să te îmbraci la patru ace pentru un interviu. Totuși, o ținută office ordonată contează foarte mult atunci când vrei să faci o primă impresie bună.

 

articol original: https://cariera.ejobs.ro/greseli-la-interviu/